nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
21°

Miquel Vidal: “El català és la llengua pròpia”

El secretari general del PP i batle de Santanyí apel·la a la Constitució i a l’Estatut per defensar la unitat de l’idioma

20854
Miquel Vidal és batle de Santanyí i secretari general del PP de Balears | A. BASSA

El batle de Santanyí i secretari general del Partit Popular de les Illes Balears, Miquel Vidal, es posicionà ahir respecte de la polèmica que s'ha tornat a generar sobre la unitat de la llengua i l'edició de llibres de text en les diferents varietats dialectals. Vidal es desmarcà de les vel·leïtats gonelles de José Ramón Bauzá i admeté que l'idioma propi de l'Arxipèlag és el català.

El número 2 del PP de Balears va fer aquestes manifestacions en el ple d'ahir de Santanyí. L'únic regidor d'Esquerra, Jaume Amengual, preguntà al batle sobre "el posicionament dels populars de Santanyí davant les modalitats lingüístiques que proposa el Govern". El secretari general del PP respongué que "som constitucionalistes i respectam l'Estatut de les Illes Balears, en què el català és la llengua pròpia", informà Amengual en una nota de premsa.

Aleshores, el representant d'Esquerra li demanà "que no quedin de mans plegades" davant les iniciatives de l'Executiu i que "exerceixin la seva influència". "A Santanyí comenten que estan a favor de la llengua pròpia i la cultura i a Palma callen. La gent ha de saber que, tot i el que diguin, estan al costat de Bauzá i Delgado", recriminà Amengual.

Les declaracions de Vidal confirmen que un sector del PP de la Part Forana no combrega amb el dogma gonella de Bauzá. Alguns dirigents del PP ho amaguen; altres, no tant.

Mentrestant, els centres educatius reaccionen. L'IES Antoni Maria Alcover, on l'ensenyament s'imparteix en català, ha redactat un manifest en el qual defensa la legitimitat del seu projecte lingüístic i en què anima pares, mares, professors i alumnes a "continuar defensant-lo".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente
Per Concessions a la ignorància, NO!, fa mes de 11 anys

@Tronxo:


Em referesc a la teva frase "pero que molte de gent desconeix". Tal vegada hauria estat millor escriure el meu comentari així:


El desconeixement de les formes correctes i adequades per a cada context se soluciona anant a escola, llegint, fent servir el diccionari i seguint programes de ràdio i televisió en què s'usi una llengua correcta no rebaixada al nivell dels ignorants; cosa que, per desgràcia, no és molt freqüent a IB3 Ràdio i a IB3 Televisió, sense comptar quan no fan servir la nostra llengua.

Valoració:10menosmas
Per Sol i terra, fa mes de 11 anys

El balear del Diccionari, no és el balear que ara ens volen imposar. Hi ha diferència ferm! El de Mossen Alcover està escrit en correció i l'altre és una animalada que els propis que l'han inventat unes vegades escriuen d'una manera i altres vegades d'una altra. Se l'inventen a mesura...

Valoració:1menosmas
Per nina, fa mes de 11 anys

Tronxo, tria millor els exemples, perquè tant esllavissada com exhaurir són paraules més tècniques que evidentment la gent no feia servir de manera massa habitual. Despreniment és igual de correcte que esllavissada, són paraules amb significats molt similars. El mateix passa amb acabada i exhaurida! El mot acabada és ben correcte, però s'utilitza en contextos diferents... Beneit i ignorant també volen dir el mateix, però no diràs beneit en segons quins contextos...

Valoració:2menosmas
Per Tronxo, fa mes de 11 anys

Concesions.........
Si tornes llegir lo que he escrit , veuras que dic " sustituidas per altres correctes""per lo que crec que lo teu se arregla anant a aprendre a llegir

Valoració:-7menosmas
Per Joan, fa mes de 11 anys

que s'hagin de debatre aquests dois, demostra com Espanya no protegeix les llengües diferents a la llengua castellana. Un president de Govern de les Illes Balears, no pot fer cas, en materia de llengua, de les presions i les bajanades de quatre o cinc ultra-dretans espanyols, com son els del circulo balear (els mallorquins que es creguin que aquests feixistes de la ultra-dreta més reaccionaria, volen protegir el parlar propi de les nostres illes, es que són molt pero molt il.lusos, l'objectiu genocida del circulo balear es dividir la llengua catalana, foragitar-la de Mallorca, i que d'aquesta manera, no li fasi nosa a la llengua de l'imperi, la llengua castellana, ja que l'escenari que quedaria, seria el de que al no existir cap "llengo balèá", el castellà entraria fins a la cuina, si es que no hi està ja, i d'aquesta manera seria la única llengua a les Illes Balears, i amb el pas dels decenis i del segles, aconseguirien esborrar del tot la memòria història de Mallorca, i la seva evident catalanitat en quant a la seva llengua).

Valoració:6menosmas
Per Veleitats gonelles?, fa mes de 11 anys

Com va anomenar Mossen Alcover as seu diccionari?. Català-valencià-BALEAR
"El balear no existe"

Valoració:-2menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 11 anys

Senyors del pp de les Illes Balears, no permetin que un universitari de formes analfabetes, grolleres i bàrbares comandi les seves "tropes"... No permetin que utilitzi el tema de la nostra llengua amb intencions partidistes molt nocives al bé comú.

Valoració:3menosmas
Per tomeu, fa mes de 11 anys

Idò, si ho tenen tant clar que el Català és la llengua propia de balears com és que no es reboten contra l'analfabet lingüístic president de la nostra Comunitat i el fan fora.

Valoració:6menosmas
Per Llorencet, fa mes de 11 anys

Una persona comença la seva vida de parlant amb un vocabulari limitat que cada vegada va ampliant més i més, i més si té inquietuds, sensibilitat i està oberta a aprendre...

Aquí n'hi ha que fan un discurs que pareix que defensa que sempre hem de romandre amb les quatre paraules que aprenem a casa de petits i punt... On s'ha vist mai tanta curtor de mires?

Valoració:16menosmas
Per Concessions a la ignorància, NO!, fa mes de 11 anys

Això que diu en Tronxo se soluciona anant a escola, llegint, fent servir el diccionari i seguint programes de ràdio i televisió en què s'usi una llengua correcta.

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente