cielo claro
  • Màx: 19.01°
  • Mín: 9.02°
18°

El decret de llengües no arribarà a les aules fins al curs 2015-2016

El decret pel qual es regula el tractament integrat de les llengües als centres docents no universitaris de les Illes Balears no arribarà a les aules fins al curs 2015-2016.

Així ho indica la disposició transitòria tercera d'un nou esborrany del decret, que inclou dos punts nous en què s'apunta quins són els plans de la Conselleria d'Educació. El primer punt diu que "durant el curs 2013-2014 i 2014-2015 es continuarà aplicant el Pla pilot plurilingüe, voluntari per als centres". I el segon, que "a partir del curs 2015-2016 s'adequaran els projectes lingüístics als nous projectes de tractament integral de llengües". És a dir, que no serà fins a l'inici de la pròxima legislatura que el Govern del PPpodrà fer efectiva la seva promesa electoral.

Cal recordar que el conseller d'Educació, Rafel Bosch, anuncià el mes de novembre passat durant una intervenció a Intereconomía que el curs 2013-14 es canviaria "el model d'immersió amb el nou decret". I afegí que serviria per garantir "la presència de les dues llengües oficials i de l'anglès a tot l'ensenyament".

Bosch es defensa

Després que l'STEI-i fes públic ahir el contingut de part del nou esborrany, el conseller d'Educació, Rafel Bosch, reaccionà immediatament a través de Twitter. "Continuam amb la tramitació del decret per al plurilingüisme als centres educatius. Implantació de manera progressiva a partir del curs 13-14", va escriure a la xarxa social. Amb aquestes paraules, el conseller intentà jugar a despistar i tranquil·litzà alhora els sectors més radicals del PP.

Però una cosa és el Pla pilot plurilingüe, que enguany ja s'ha posat en marxa a 39 centres de les Illes; i una altra és el decret de tractament integral de llengües, que s'està tramitant i que acabarà amb la possibilitat que les escoles que ho vulguin puguin aplicar la immersió lingüística. L'esborrany del tractament de llengües no en deixa cap dubte i els centres hauran d'adequar els projectes lingüístics a la nova normativa "a partir del curs 2015-16", tot i que el decret estipuli també que els cursos 2013-14 i 2014-15 es continuarà aplicant un pla pilot que a dia d'avui ja funciona.

Des del sindicat STEI-i recordaren que aquest retard possiblement estigui provocat pel fet que la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) tampoc no es podrà aplicar fins al curs 2014-15 o 2015-16.

Normatives actuals

El sindicat, així mateix, recordà que aquest futur decret entra en conflicte amb normatives actuals, perquè preveu "consultes als pares i mares fora dels òrgans de govern dels centres". I afegiren que "no es fa una consulta al professorat, que és, per llei, qui ha de participar de totes les decisions pedagògiques del centre".

Dilluns a les 11 del dematí, la Junta de Personal Docent no universitari ha estat convocada per la Conselleria a una mesa tècnica en la qual es debatrà el decret de tractament de llengües, com també l'avantprojecte de llei de convivència.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Dídac, fa mes de 11 anys

"El professorat" és un castellanisme. En català deim "els professors".
+ informació: http://web.archive.org/web/20101001052420/http://bibiloni.cat/ambbonesparaules/professorat.html

Valoració:3menosmas
Per Candela, fa mes de 11 anys

Quina "promesa " electoral han complit els peparres? És natural que tampoc no siguin capaços de complir aquesta. Ni per fer oi així com toca serveixen. Ppapparres, bruts, lladres, manotes, sou femta. I encara n'hi haurà que els seguiran votant.

Valoració:14menosmas
Per un mallorquinista, fa mes de 11 anys

@elisa: es castellà està imposat a madrit? i s'angles a londres? Volem un 50% en català i un 50% en anglès!

Valoració:8menosmas
Per Somera Rossa, fa mes de 11 anys

Per al curs 2015-2016? On seran ells, pobrets? Partits nacionalistes minoritaris, partits de centre i altres herbes, uniu-vos i defensau llengua i costums d'aquesta terra. Unificau criteris, sinó tornaran a guanyar i hi perdrem tots.

Valoració:15menosmas
Per Francesc, fa mes de 11 anys

@Unitat de... : a les darreres eleccions autonòmiques, el PP va treure el que va treure per mobilització d'un votant que volia un canvi, que s'aferrava al que fos per una bri d'esperança davant d'una crisi, la lluita contra la qual el PSOE no semblava capaç de liderar.

La majoria de gent ha votat SEMPRE pensant en no passar gana. Els "engominats" tenen tendència -gràcies als grans lobbies econòmics- a fer creure al poble que són els més preparats.

La necessària resposta a les agressions lingüístiques evidentment es farà notar electoralment, però no hem d'obviar que la gent sempre tendirà a votar pensant de forma totalment egoista en el benefici personal: em tomaran la casa de l'hortet -açò a Ciutadella ho tenim molt per mà-?, el cap m'abaixarà el sou? em fotrà al carrer? s'afeblirà el turisme, i esdevindrà llavors la catàstrofe?, etc. Aquesta és la màfia, la trama d'interessos deshonestos i mesells creada pels continuadors del franquisme.

El que és molt necessari ara és forjar una pinya progressista, que respecti les identitats de cada petit país que conforma la comunitat, i que respecti el projecte legítim dels Països Catalans enfront de la España de siempre, que en matèria fiscal, democràtica i lingüística no sembla tenir solució. Una gran alternativa progressista que pugui competir en vot útil amb un PSOE en vies d'extinció per les seues grans i insalvables incoherències, i per la seua responsabilitat en els forjats de la mafia de las autonomías.

Tenim les bases, tenim les eines de coneixement i divulgació, i estic segur que tenim la voluntat popular per tirar endavant aquest projecte. El PP, per altra banda, de ben segur que rebentarà a bona part de Mallorca -segur que aguanta a llocs com Palma o Calvià-, de manera que hi pot haver un canvi de paradigma també dins del vot eminentment conservador.

Valoració:5menosmas
Per ianekin, fa mes de 11 anys

Ah, idò així ja no arriben amb un poc de sort!!!

De totes formes, alerta! Que ho tenen molt ben muntat: si el vot és tan atomitzat que els partits votats no arriben a un 5%, guanyaran un altra cop! Recordem que la llei electoral està feta per afavorir-los! Això vol dir:
Partits amb ideologies i tendències similars en els punts grossos (llengua i territori sobretot): ja sabeu què heu de fer. Posau-vos d'acord que tenim prioritats molt fortes. En haver canviat les coses importants (inclosa la llei electoral) ja vos barallareu pels detallets.

Valoració:18menosmas
Per Victòria, fa mes de 11 anys

És una victòria de l'OCB, els enllaçats, jubilats, joves per la llengua...

Valoració:20menosmas
Per Cucala., fa mes de 11 anys

Si aquesta vegada el nostre poble no ha escalivat de totes totes, jo ja em retir del "món mundial" i em vaig anacoreta virtual.

Valoració:18menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 11 anys

@Cucala, millor no cantar victòries prèvies. Havien de "perdre" a les passades eleccions, segons alguns, perquè s'havia comprovat que tenien a les files personificacions de la corrupció més radical. I no va ser així. Una vegada més, el vot descontent amb els psociatEs (comprensible del tot) + els extremistes dretanosos espanyolistes donaren la victòria a aquesta guarda de polls entrats en costura sevidors de l'"imperio" que ocupen els càrrecs de responsabilitat en aquestes illes i els exerceixen sense el mínim esperit de consens i amb un autoritarisme que escarrufa.

Les coses són complicades.

I fa falta posar en joc peces noves en el panorama polític balear. Si no, possiblement repetirem els errors de sempre.

Valoració:12menosmas
Per Cucala., fa mes de 11 anys

Quan arribi l'hora d'entrar a matar contra el català, d'aquesta tropa ja no en cantaran galls ni gallines, i en Bauzá tornarà a "C'as Potecari" a vendre caxets.
Que posau messions?

Valoració:20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente