muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
16°

La imminent arribada de residus encén més Salom i l’oposició

La presidenta acusa l’esquerra d’“hipocresia” i “demagògia”, i PSIB i PSM-IV-E insisteixen que és il·legal i que pot perjudicar la salut

22494
Salom entra al ple i passa per devora la consellera Soler. | Ferran Aguiló - J. Morey.

La imminent arribada de residus de fora per ser incinerats a Son Reus encén les acusacions entre PP i oposició. El Consell no vol dir quan arribarà la primera remesa des de Sabadell i, mentrestant, creix la tensió. La presidenta Maria Salom acusà ahir l'esquerra de fer "demagògia" i li va retreure la seva "hipocresia" per criticar la importació de residus quan ells la permeteren per a la cemenentera Cemex de Lloseta. L'esquerra, en canvi, denuncià la "il·legalitat" d'importar fems sense modificar el contracte amb la concessionària, Tirme, i sense fer informes mediambientals i de salut per garantir que no tindrà efectes.

Salom sortí del ple que es feia al Consell per criticar que l'oposició denunciï efectes nocius per a la salut en la crema de residus importats i no fes el mateix quan autoritzà a cremar-los a Lloseta o quan es cremen els residus de Mallorca. "Estic cansada i farta de tanta hipocresia", recalcà la presidenta, qui defensà que els residus són més nets que el carbó i que, si no es permetés, s'haurien d'apujar les tarifes del fems entre 70 i cent euros.

L'oposició la replicà. La socialista Mercedes Garrido insistí que la diferència amb Cemex és que la quantitat de residus que es cremarà a Son Reus és molt superior i que Cemex no arribà a importar-los. Insistí que l'operació no té cobertura legal ni s'han fet els informes economicofinancers ni mediambientals. Magdalena Palou (PSM-IV-E) acusà el PP de botar-se les lleis i alertà dels efectes nocius que pot tenir l'augment de tones incinerades a Son Reus. No va saber què respondre quan li recordaren que fou el Pacte qui acabà formalitzant l'ampliació dels forns d'incineració que aprovaren PP i UM.

El debat es barrejà amb un altre que PSM-IV-E posà sobre la taula: la detecció de dioxines en un pou de devora Son Reus. Palou denuncià en el ple que existia un suposat informe sobre la qüestió, advertí que les dioxines són perilloses per a la salut i alertà que amb la importació de fems n'augmentarà l'emissió.

La denúncia provocà que la consellera de Medi Ambient, Cati Sóler, acusàs l'oposició de voler "embrutar" el nom de Mallorca i de generar una alarma injustificada. Reconegué que en un pou, on es fan controls, s'hi detectaren "algunes" dioxines, però advertí que aquest pou ha mostrat diferències respecte de la resta de punts de control i que s'està a l'espera d'una contraanàlisi. Soler, que retragué a Palou que hagués copiat part de la moció de la Viquipèdia, va recordar a l'oposició que en aquest pou s'hi detectà mercuri quan ells governaren i durant tres anys ho amagaren. Ianuncià que no els entregaria l'informe.

L'oposició l'acusà de manca de transparència i acabà les intervencions amb durs retrets. "Els qui ens duen merda de fora a cremar aquí són vostès", sentencià Palou. "La persona que fa comptes fer la major barbaritat en aquesta terra, important fems i amagant coses, no pot donar lliçons", tancà Garrido. El PP impedí que prosperàs la moció i s'oposà que se'n debatís una altra d'urgència en contra de la importació de residus.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ja ho val, fa mes de 11 anys

Gran solución aquesta del PP, dur merda d'altres bandes...

Valoració:-1menosmas
Per "Póntelo - Pónselo", fa mes de 11 anys

Quan els cremin, posam un preservatiu "king size" a la xemeneia, i una vegada ben ple, el buidam dins ca na Carraixeta.

Valoració:2menosmas
Per Sherlock Holmes, fa mes de 11 anys

El pitjor de tot,es que ens diuen; com que ha baixat la producció de residus, no produïm tanta electricitat. Com que no produïm tanta electricitat hem de permetre importar residus per a aconseguir la producció elèctrica mínima i no apujar preus.
Mentres tant, s'exporta la biomassa (Branques i troncs) dels incendis d' Eivissa a Europa, i se n'estreu de Menorca per a exportar a Itàlia.
No has de ser massa viu per pensar que si Itàlia paga per dur residus a Mallorca a cremar, i emportarse biomassa de Balears a cremar a Itàlia els residus de en ser tot menys bons, si no fos així els cremarien ells i estalviaríem un dineral.

Valoració:2menosmas
Per tanmateix, fa mes de 11 anys

S'ase li va dir a es porc: orellut!

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente