algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
13°

El PP rebutja eliminar sous de diputats

22498
Santiago i Barceló feren ahir la proposta, que el PP rebutjà immediatament. | J. Torres

La proposta de PSM-IV-E d’eliminar bona part dels sous dels diputats del Parlament i restringir-los a alguns no prosperarà. El PP, partit majoritari, la rebutjà immediatament i la considerà “demagògica”. Els populars serien els més perjudicats per una mesura similar a l’aplicada per la número dos del PPestatal, Dolores de Cospedal, a Castella-la Manxa i que suposaria retallar un terç del que es paga en sous i estalviar un milió d’euros a l’any.

La iniciativa presentada ahir per Biel Barceló i Fina Santiago provocaria que bona part dels diputats (sobretot del PP i el PSOE) deixassin de cobrar sou i passassin a percebre dietes molt inferiors. S’ofereix com a alternativa a l’anunci del PP, que no ha acabat mai de concretar, de reduir el nombre de diputats. La coalició manté que es pot reduir despesa sense reduir representativitat. Iés que, segons ells, el PPusa l’estalvi com a excusa i només cerca tenir més fàcil l’obtenció de majories absolutes.

Fins ara, els 59 parlamentaris poden optar per cobrar dietes (20.716 euros a l’any)o per tenir una “dedicació plena” i cobrar un sou (74.131 euros bruts a l’any la presidenta, 62.044 euros anuals els altres quatre membres de la mesa i els tres portaveus de grup, 58.786 els portaveus adjunts, 57.582 els portaveus dels grups a les 13 comissions i 53.305 els diputats rasos). La dedicació plena no vol dir exclusiva. Els diputats no poden cobrar un altre sou públic, però sí que poden tenir ingressos privats. Això fa que siguin pocs els que opten per les dietes (segons PSM-IV-E serien set:els presidents dels consells i algun funcionari), tot i que el Parlament no fa públic qui cobra sou i qui dietes.

PSM-IV-E proposa convertir les dedicacions plenes en exclusives (impedint altres ingressos)i, alhora, limitar-les. Només les cobrarien els membres de la mesa, els portaveus dels grups i un mínim de diputats per grup (un o dos com a mínim i un màxim de vuit o nou en funció de la dimensió del grup). Si ara sols set cobren dietes, passarien a ser uns 25, fet que provocaria un estalvi d’un milió anual en sous (un terç del que es paga).

La coalició també reclamarà que es facin públics els ingressos dels diputats i que els consellers deixin de cobrar dietes per acudir al Parlament (cobren 223 euros per ple i 117 per comissió). A més, presentarà mesures per afavorir la participació directa de la ciutadania (l’escó ciutadà, en diuen)i una reforma de la llei electoral.

Però la portaveu del PP, Mabel Cabrer, ja deixà clar immediatament que no acceptarà la principal proposta de PSM-IV-E, la d’eliminar sous de diputats. La considerà “demagògica” perquè “els únics que perjudicaria és el PSOE i el PP”. I criticà que la coalició no accepti la proposta del PPper reduir diputats, una iniciativa que tampoc no podrà prosperar amb el rebuig actual de l’oposició.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Elisa, fa mes de 11 anys

@Un de tants: No es pot dir millor. Gràcies.

Valoració:0menosmas
Per Tomeu, fa mes de 11 anys

Demagògics són PSOE i Partit Popular que s'omplen la boca de que cal fer retallades a tota costa, afecti a qui afecti, però quan el retallar afecte a les seves butxaques fan via a estar-hi en contra. Fan Pena.....

Valoració:2menosmas
Per No us deixeu enganar, fa mes de 11 anys

Curiosament, en la seva proposta de reforma electoral, el PSM s'ha "oblidat" de la històrica reclamació de canviar el percentatge mínim per obtenir representació del 5% actual al 3% de fa uns anys. Sembla que ara que es pensen haver crescut s'han oblidat de les minories. D'això s'en diu coherència...

Valoració:-3menosmas
Per ianekin, fa mes de 11 anys

Els altres a fotre's, ells ben alerta a no cobrar un euro de menys. Això tenim! Quina vergonya. Espanya te una imatge internacional que fa pena i tanmateix no la canviarà perquè sempre ha estat així, de mandrosos, de corruptes i de "lolailos", i és la imatge internacional que ens mereixem perquè efectivament els nostres polítics encapçalen la llista mundial de polítics poc sense ètica. És això el que volem? Entrar dins el pack Espanya? Què més ens han de fer perquè diguem basta?

Valoració:3menosmas
Per Coca d´Alarma, fa mes de 11 anys

Han tengut més de 4 anys també aquests, per demanar una davallada de sous dels diputats.
Perquè ara? Perque saben que tanmateix no s´aprovarà, però així fan renou i van de bons.
Patètics. Ells i els que hi ha ara.

Valoració:-4menosmas
Per Un de tants, fa mes de 11 anys

Aquí hi ha dos temes:

Sous i nombre de diputats i diputades.

Sous: jo estic d'acord que les persones que deixin les seves feines habituals per a dedicar-se a exercir de càrrecs públics, com és el cas de diputat i diputades, han de cobrar un sou d'acord amb la seva responsabilitat i dedicació. El que no trobo correcte és que es faci servir la política com a professió i mitjà de vida. El que tampoc trobo correcte és que els sous del personal polític s'aprovin en seu parlamentària per la mateixa gent que els ha de cobrar. Haurien d'estar estipul·lats amb alguna llei orgànica de la mateixa manera que que ho estan els sous dels funcionaris.

Nombre de diputats i diputades: més important que rebaixar el nombre de diputats i diputades és la reducció de personal d'assignació política o bé que aquests darrers siguin nomenats d'entre els diputats i diputades i que en aquest cas hagin d'escullir entre cobrar el sou de diputat o del càrrec polític assignat. També trobo que aquesta reducció de diputats i diputades que proposa el PP no té cap sentit si abans no es modifica la Llei Electoral però a aquest partit no l'interessa ni tampoc al PSOE.

Valoració:9menosmas
Per Formenterense, fa mes de 11 anys

Vadeu, si son retallades a la seva butxaca, ja no les va tan be. Vergonya

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente