cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 7.5°

Pime i autònoms no veuen els “bons resultats” de la Llei d’emprenedors

El vicepresident econòmic, Josep Ignasi Aguiló, presentà ahir els resultats de la norma, gràcies a la qual la creació d’empreses ha augmetat un 12% a les Illes. Defensà que les pujades d’imposts “incentivaran l’activitat econòmica”

22414
En el ParcBit de Palma, molts emprenedors han trobat un espai per poder començar la carrera professional. | Un indret de futur

Només el Govern elogià ahir els resultats del primer any de vigència de la Llei d'emprenedors, la primera norma de la legislatura que aprovà l'Executiu Bauzá. El vicepresident econòmic, Josep Ignasi Aguiló, acompanyat de la secretària autonòmica de Promoció Empresarial i Ocupació, Lourdes Cardona, i del director general de Comerç, César Pacheco, presentà el balanç de la norma, gràcies a la qual la constitució d'empreses ha augmentat un 12% a Balears des que entrà en vigor i ha passat de 2.392 a 2.670.

Aguiló donà compte de les principals mesures que s'han adoptat en el marc de la llei i subratllà que totes, especialment les línies d'Isba que han facilitat el crèdit, han propiciat el manteniment de 2.200 empreses i 32.000 llocs de feina, i la creació de 124 societats que ocupen 498 persones.

Mentrestant, el sector empresarial recordà que en el 2012 no tot foren dades positives. La presidenta de l'Associació de Joves Empresaris, Irene Llull, apuntà que l'any passat la destrucció d'empreses va créixer entorn de l'11% i el president de l'associació d'autònoms APTA, Jaume Sitjar, assenyalà que el 2012 acabà amb uns 800 treballadors menys afiliats.

De totes maneres, el Govern confia recollir aquest any bons resultats en creació d'empreses, ja que es mantindrà la línia de crèdit per valor de 30 milions, i descartà que la pujada d'impostos pugui influir de manera negativa. Segons el vicepresident, l'increment d'impostos previst a la Comunitat "incentivarà l'activitat econòmica a les Illes, encara que no directament", perquè permetrà al Govern pagar els seus deutes i contribuirà així que flueixi el crèdit a les empreses privades.

Tanmateix, aquestes afirmacions no són compartides per autònoms i petites i mitjanes empreses. El president de PIMEM, Jaume Xavier Rosselló, assegurà que les pujades d'impostos "lleven doblers en circulació i es redueix el consum de les famílies", per la qual cosa considerà "contraproduent" que la pressió fiscal reactivi l'economia. Segons el seu parer, allò que hauria de fer el Govern és "redimensionar l'estructura de l'Administració en general i del sistema polític per reduir la despesa".

Dubtes

Així mateix, Rosselló qüestionà els resultats facilitats pel vicepresident derivats de la Llei d'emprenedors. "Nosaltres no ho hem notat gaire", digué, i opinà que la creació d'empreses "no està motivada per la normativa". En aquest sentit, lamentà que la llei "no salvarà l'economia balear" i assegurà que l'aixeta del crèdit financer "també està tancada per als emprenedors".

És més, el president de PIMEM sosté que es tracta d'una llei "buida de contingut" i que no inclou una de les principals promeses electorals del PP. "Les petites i mitjanes empreses que treballen per l'Administració autonòmica havien de cobrar a 25 dies, i això la llei no ho recull", indicà Rosselló, qui criticà que es tracta d'una "promesa electoral incomplerta".

La presidenta de l'Associació de Joves Empresaris també qüestionà els resultats de la normativa. Si bé considerà "benvinguda" qualsevol iniciativa que ajudi el teixit empresarial, indicà que la llei "ni està dotada ni té reglament". Recordà que la majoria d'aspectes que conté "ja estaven en marxa abans de ser aprovada" i assenyalà que l'accés al crèdit i la simplificació burocràtica "continuen sent les dues grans traves per als emprenedors". "Vesteixen de Llei d'emprenedors de petites iniciatives", indicà.

Jaume Sitjar, per part seva, es queixà que es tracta d'una llei de "només bones intencions" i lamentà que "no s'hagi traduït en bons resultats".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.