algo de nubes
  • Màx: 19.46°
  • Mín: 13.93°
19°

Osborne sospesa denunciar Arran i fortificar els accessos al bou

L’empresa diu que operaris de manteniment el repararan “en pocs dies” o en unes setmanes: “Ens faria molta pena haver de retirar-lo”

22714
Arran reivindicà l'acció contr el bou d'Osborne. | ULTIMA HORA

L'empresa de licors Osborne vol encalçar Arran (antic Maulets) per l'acció dels independentistes contra el bou d'Algaida. Concretament, reconeix que estudia "emprendre accions legals" contra els autors de l'atac, que tallaren les banyes al bou.

Així ho revela Juan Alegria, director de Nous Negocis i responsable dels mítics bous d'Osborne, tot recordant que el bou "és una propietat privada" i lamentant que sigui "objecte permanent de vandalisme". Osborne també reconeix que vol fortificar els accessos al toro de Son Munar a fi d'evitar-hi la constant entrada de joves per realitzar-hi pintades. "Pensam en un tancat elevat", reconeix Alegria. A hores d'ara, l'accés fins a la gran tanca publicitària és molt senzill. En tot cas, des de l'empresa apunten que no volen polemitzar, sinó just protegir-lo millor.

I és que els responsables del manteniment dels bous són conscients del greu problema que tenen a Mallorca. "Bé, també en tenim a un altre", matisa Alegria. Però tallar el cap del bou d'Algaida ha estat un salt qualitatiu en la línia d'atacs que havia patit en el darrer any.

De fet, operaris d'Osborne es desplaçaran a l'Illa per reparar el cap de la tanca publicitària "en els propers dies o setmanes", tot i que no en concreten la data. L'empresa, de fet, té dues companyies subcontractades per realitzar el manteniment de la xarxa de bous (prop de 90 al llarg de l'Estat espanyol). Ambdues reparen els desperfectes deguts al pas del temps i a les condicions meteorològics, o als actes "vandàlics".

Tanmateix, no ho fan de manera immediata, reconeixen des d'Osborne. En general, se sotmet cada figura a una revisió general cada any. I en el cas del bou de Son Munar, aquesta tingué lloc a l'agost. La principal tasca, en tot cas, fou repintar-lo de negre.

Això no obstant, durà poc el color uniforme a la tanca. De fet, des d'Osborne assenyalen que la freqüència de les accions és tan alta que no repinten de negre cada vegada que apareix un mural. "En moltes ocasions, els incívics pinten damunt l'anterior pintada", diu Alegria. Des de l'empresa de licors, en tot cas, conclouen que els faria "molta pena" haver de retirar el bou. A més, en destaquen "el disseny innovador, que fins i tot s'estudia en facultats".

En qualsevol cas, els bou d'Osborne no ha estat declarat Bé d'Interès Cultural (BIC) pel Consell de Mallorca ni pel Govern balear (com manifestà erròniament Círculo Balear), fet pel qual la seva protecció patrimonial es limita a la que li atorga una sentència de l'any 1997 del Tribunal Suprem.

 

Els autors: "Aquest pic hi volíem aportar un poc més de contundència"

Militants d'Arran d'arreu de Mallorca realitzaren l'acció contra el bou de Son Munar, com ells mateixos reconegueren públicament. Però en aquesta ocasió, l'acció no es limità a dibuixar-hi un mural reivindicatiu. Tal com explica una font anònima d'Arran a dbalears, "aquest pic volíem aportar-hi un poc més de contundència". A més a més, indica que "es va triar per ser un dels principals símbols de l'espanyolisme a Mallorca, i també en suport al moviment antitaurí".

Tallar el cap del bou, però, no va ser fàcil. No debades, els activistes hagueren de serrar tots els reforços metàl·lics amb els quals Osborne ha fortificat l'estructura. "Els arrabassàrem tots, tret d'un, a fi que fes l'efecte visual d'haver estat decapitat", apunten. I és que l'estructura està molt reforçada, amb una base de formigó perquè el moviment independentista no el tomi (com sí que ha passat a Catalunya). A més, les dimensions del bou són molt més grans del que semblen des de l'autovia a Manacor. Només el cap fa 2 metres de llarg per 1 metre d'altura, de manera que les banyes arribaven a l'altura de l'entrecuix de l'activista.

Tant és així que Arran prengué mesures de seguretat, com la utilització d'arnès, a l'hora de realitzar l'acció de protesta. Així mateix, aquesta font d'Arran conta una curiositat que ha despertat moltes preguntes en els darrers dies: per què estava tatxada amb pintura morada la senyera que ja estava pintada abans de tallar-li les banyes? "Això fou cosa de qualque grup espanyolista, que l'havien tatxada abans que nosaltres hi arribàssim".

De fet, el trànsit per Son Munar és tan elevat que el terra ha quedat quasi fet un femer, assenyalen des d'Arran, ja que algunes persones externes a la seva organització que hi han anat a fer pintades hi han deixat restes de cubs de pintura i pinzells escampants arreu.

La decapitació del bou ha donat el tret de sortida a la seva campanya "Només lluitant tenim futur". Respecte de la possibilitat de patir repressió, repliquen: "Els joves que militam a Arran som conscients del perill, però no ens aturarà".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente
Per mallorquí, fa mes de 11 anys

Balutxo és un conegut feixista pancatalanista. Una mica de credibilitat, per favor.

Valoració:-22menosmas
Per Vador, fa mes de 11 anys

Magnífic article d'en Balutxo!

http://www.vilaweb.cat/opinio_contundent/4072061/bartomeu-mestre-balutxo-balearisme-eina-lespanyolisme.html

Valoració:7menosmas
Per Miquel, fa mes de 11 anys

observer:

De Ponent, ni vent ni gent.

Valoració:8menosmas
Per observer, fa mes de 11 anys

Miquel, català, català, si no te l´ha feta, te la farà...

Valoració:13menosmas
Per Miquel, fa mes de 11 anys

observer:

Tu deus ser foraster, perquè no saps que a Mallorca els forasters són aquells qui normalment xerren en castellà o espanyol, idioma que també anomenam foraster.

Valoració:15menosmas
Per observer, fa mes de 11 anys

exacte, començant pels feixistes i forasterots catalans

Valoració:5menosmas
Per ., fa mes de 11 anys

Però encara menys els fascistes i els forasterots inadaptats.

Valoració:8menosmas
Per puntualizador, fa mes de 11 anys

Ni en Mallorca ni en ningún lado

Valoració:0menosmas
Per Mallorquín, fa mes de 11 anys

Los catalanes nunca han caído bien en Mallorca. Eso es un hecho

Valoració:0menosmas
Per Na Catalina, fa mes de 11 anys

No som catalans..mai, mai, mai..Arruuuuuuix a tot es pancatalanisme. Som Mallorquins, Som Balears.. mai catalans, Barco cap a Catalonia..fora de sa nostra terra..aixo no es vostro ..sou uns manipuladors de sa historia barco !!!!

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente