algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

El Govern crea una taxa per posar publicitat als hospitals

El Govern balear ha inclòs en el projecte de pressuposts autonòmics per a 2013 una nova taxa "per a la utilització privativa o l'aprofitament especial del domini públic del Servei de Salut de les Illes Balears". Tot i que l'oposició socialista sospita que podria ser la primera passa per llogar quiròfans dels hospitals públics al sector privat, l'Executiu apunta que la taxa servirà per cobrar a canvi de deixar posar publicitat als diferents hospitals i centres de salut de Balears.

L'objectiu és aprofitar les instal·lacions de l'IB-Salut per obtenir ingressos addicionals, igual que ho acaba de fer Serveis Ferroviaris de Mallorca, que fa un parell de mesos va treure un concurs per oferir els trens i les seves instal·lacions com a plataforma publicitària. No és una novetat emprar els mitjans de transport públic com a espai publicitari; de fet, ja fa anys que circulen els autobusos de Palma amb anuncis.

La fórmula pretén traslladar-se ara a les infraestructures sanitàries públiques. L'Administració autonòmica disposa de 10 hospitals i d'uns 150 centres de salut i unitats bàsiques a Balears, que es podrien veure afectats per aquesta mesura. El Govern entén que aquests centres ofereixen un alt potencial publicitari pel nombre de visitants que tenen. Cal tenir en compte que per un hospital com el de Son Espases, per exemple, passen unes 5.000 persones al dia de mitjana.

El redactat del pressupost autonòmic no fa una previsió d'ingressos per aquesta taxa perquè, a hores d'ara, encara no se n'ha concretat l'aplicació. Tampoc no es regula quin tipus de publicitat es deixarà posar, perquè seria en la convocatòria pública per oferir aquests espais on es determinarien les condicions i requisits. És previsible, per exemple, que hi prevalguin anuncis sobre hàbits de vida saludables i que s'impedeixin, en canvi, anuncis de productes que no es considerin idonis en un centre sanitari.

En realitat, el redactat dels pressuposts no concreta a què afecta aquesta taxa ni la quantia que tindrà, enlloc no s'apunta que es tracti d'una taxa per cobrar a canvi de publicitat i tan sols s'especifica l'ús que es donarà als espais del Servei de Salut que siguin objecte de la taxa. Sí que diu que aquesta "utilització privativa" o "aprofitament especial" dels espais de l'IB-Salut s'hauran d'efectuar mitjançant una concessió o autorització administrativa. I detalla que, en el cas de la "utilització privativa", la base de la taxa serà el valor del terreny o de les instal·lacions ocupades, mentre que si es tracta d'un "aprofitament especial", la base de la taxa prendrà de referència la utilitat que reporti aquest aprofitament.

El PSIB ha presentat esmenes parcials al pressupost perquè aquesta taxa no serveixi per permetre usos sanitaris privats en els centres públics. L'exconseller de Salut Vicenç Thomàs recordà que el pla de sanejament del Govern aprovat ja preveia el lloguer de quiròfans dels hospitals públics. El socialista considerà "molt greu" que "es puguin emprar inversions públiques en alta tecnologia per a usos privats" i més quan "tenim més de 20.000 persones en llista d'espera quirúrgica", 3.000 de les quals fa més de sis mesos que esperen per poder ser operades.

Des de la Conselleria de Salut, en canvi, es recalca que aquesta taxa no és per això, sense descartar que es puguin llogar quiròfans dels hospitals públics, tal com preveu el pla de sanejament del Govern balear.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jrbs, fa mes de 10 anys

Republica bananera amb els seus cacics.
Ara posaran publicitat als cementiris, ja ho veureu!

Valoració:2menosmas
Per ara va de bó, fa mes de 10 anys

Rentabilitzar en termes d'eficiència sembla bé avui per tal d'assegurar la qualitat de la gestió sanitària

Valoració:6menosmas
Per csv, fa mes de 10 anys

Els seus collons han de posar

Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente