algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
28°

El Govern preveu recaptar 600.700 € per l’ampliació o obertura de noves grans superfícies

El 2012 va pressupostar 294.770 euros pel mateix concepte. Malgrat no haver liquidat els comptes d’aquest any, Vicepresidència sosté que fou una previsió “a la baixa”

El Govern balear preveu ingressar 600.700 euros el 2013 en concepte de llicències d'ampliació o d'obertura de nous grans establiments comercials. Així figura en el projecte de pressuposts que el Parlament tramita i que, previsiblement, s'aprovarà a final de mes. La partida prevista per aquest concepte dobla la previsió pressupostada per aquest any, que era de 294.770 euros.

Això no obstant, des de Vicepresidència Econòmica assenyalen que a final d'enguany s'haurà ingressat més per llicències autonòmiques de grans superfícies, ja que es pressupostà "a la baixa". En tot cas, els comptes de 2012 no estan liquidats i des del departament que dirigeix Josep Ignasi Aguiló no pogueren facilitar la quantitat ingressada en concepte de llicències de gran superfície comercial.

Aquests permisos són els que ha d'atorgar l'Executiu a aquells establiments de més de 700 metres quadrats a Mallorca, de més de 400 metres quadrats a Menorca i Eivissa i de més de 200 metres quadrats a Formentera. Són els paràmetres que determinen les grans superfícies comercials a les Illes d'acord amb la Llei de comerç aprovada la legislatura passada. Així mateix, per ampliar qualsevol d'aquests establiments, també és necessària l'autorització autonòmica. Aquesta taxa -que es paga d'acord amb els nombres quadrats de la superfície- no eximeix els promotors de pagar les corresponents llicències d'obra municipals i altres permisos necessaris.

Amb vista a l'any que ve no s'han anunciat grans inversions en matèria comercial a les Balears i des del Govern asseguren que les previsions s'han fet basant-se en l'activitat d'enguany. "De vegades es tracta només de supermercats o ampliacions, no necessàriament implica una allau de centres comercials", assenyalaren fonts de Vicepresidència Econòmica. En tot cas, el vicepresident Josep Ignasi Aguiló ja ha mostrat en més d'una ocasió la seva predisposició a "no posar cap tipus de trava" als grans establiments, sempre que s'ajustin a la normativa vigent.

De fet, cal recordar que la setmana passada anuncià a les patronals del petit i mitjà comerç, Pimeco i Afedeco, la negativa de l'Executiu a decretar una moratòria o suspensió temporal de llicències de gran establiments mentre s'elabori un pla director d'equipaments comercials, com havien demanat les organitzacions empresarials. Sobre això, s'ha d'apuntar que la institució competent per aprovar plans sectorials és el Consell de Mallorca. Tanmateix, en no tenir competències en matèria de comerç, no pot redactar l'esmentat pla que l'hauria d'elaborar Vicepresidència Econòmica del Govern. L'objectiu del pla és equilibrar en el territori la presència de grans i de petits.

De fet, el petit i mitjà comerç alertà que la presència de grans superfícies pot acabar perjudicant-los, en un moment en què la seva situació ja està molt malmesa a causa de la crisi. En tot cas, d'acord amb les dades de l'anuari econòmic de la Caixa, la superfície de centres comercials no ha experimentat cap creixement desorbitat la darrera dècada a les Balears.

Impost

De totes maneres, les previsions del Govern en ingressos per llicències de grans superfícies podrien no complir-se. I és que el sector haurà de fer front al nou impost mediambiental autonòmic a partir de l'any vinent. Les grans superfícies s'hi han posicionat en contra i han advertit de les conseqüències que pot tenir. Per això, la nova taxa podria frenar més inversions comercials a les Illes Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Independència ja!, fa mes de 10 anys

Com sempre: menys pels petits i més pels grans... mos escanyen, mos aufeguen, mos doten i llavors mos volen fer creure que aquests 600.000 euros serviran per res!
No han sabut crear ni un lloc de feina aquests mentiders!

Valoració:12menosmas
Per ianekin, fa mes de 10 anys

Venga fotre el petit comerç, i tot per calderilla! Què son 600.700 € devora els 3.500.000.000 € anuals dels nostros imposts que se'n du Madrid per repartir per tota la resta d'Espanya sense tenir en compte si aquí es necessiten? I llavors a sobre ens diuen que tenim un deute perquè amb ses miques que ens han donat no ens ha bastat? Que encara volien robar més?

L'espoli que patim és amb diferència el problema més gros. I l'únic qie els del pp ni psoe no volen veure. La resta són vuits i nous i cartes que no lliguen.

Autogovern ja!

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente