cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
23°

El ministre Wert tensa la comunitat educativa

23798
Com cada dimecres, la comunitat educativa lluí les camisetes reivindicatives de Crida, com és el cas del CEIP Ses Comes de Portocristo, al qual el Govern deu més de 10.000 euros per diferents conceptes.

Si dimarts era el conseller d'Educació, Rafel Bosch, qui no defensava la tasca que fan els docents i els acusava de sobrepassar la llibertat de càtedra en temes de llengua, ahir va ser el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, qui va encendre i tensar els ànims de la comunitat educativa de les Illes.

El Ministeri confirmà ahir que es planteja establir concerts amb els centres privats de les Illes i de Catalunya perquè les famílies que ho vulguin puguin escolaritzar els fills en castellà. En el cas de les Balears, són 8 els centres privats que el Govern central hauria de finançar amb fons públics per poder oferir la doble via d'escolarització en català i en castellà.

El president d'Escola Catòlica, Bernat Alemany, afirmà que "abans de posar en marxa noves iniciatives, que paguin tot el que deuen. No som partidari de guetos i en aquests moments el país està per altres coses"; afegí que a l'escola privada "no crec que hi hagi cap problema amb el castellà" i recordà que "nosaltres som partidaris que cada escola tingui el seu propi projecte de centre".

Des de la Federació de Pares FAIB - Concapa també es mostraren indignats per l'anunci de Wert, ja que "la llengua ha de ser un mitjà de comunicació i no de separació".

El diputat del PSM-IV-ExM, Antoni Alorda, qualificà "d'obsessió pròpia d'una secta" l'actitud del PP en matèria lingüística i subratllà que el PP"ha perdut el nord".

El diputat econacionalista qualificà la proposta de Wert de "despropòsit" i es demanà "d'on trauran els doblers amb tantes retallades com estan aplicant al sistema educatiu".

Nova llei d'educació

Cal recordar que a l'anunci d'estendre la lliure elecció de llengua als centres privats cal sumar-hi les polítiques de recentralització educativa que pretén incloure la nova llei d'educació, que estableix, per exemple, que les comunitats amb llengua oficial només podran decidir el 35%dels continguts curriculars. Fins ara, en decidien el 45%. A tot això cal sumar-hi que Wert ja ha mostrat més d'un pic la seva creença que l'independentisme és fruit d'un sistema educatiu excessivament descentralitzat.

Des de la Conselleria d'Educació asseguraren que "no hem rebut cap informació oficial sobre la proposta de Wert". I indicaren que "a les Illes els centres educatius han de complir el decret 92/1997 del 4 de juliol, que regula l'ús de l'ensenyament en llengua catalana als centres docents no universitaris". A més, recordaren que en breu l'ús de les llengües a l'ensenyament estarà regulat "pel decret d'educació plurilingüe, que presenta un model basat en un tractament integrat de tres idiomes".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente
Per Mallorquín, fa mes de 11 anys

Estoy de acuerdo con Elisa. El crecimiento de UpyD en nuestras islas va a ser espectacular.

La minoría catalanista.... pues como siempre, menos del 10%. Los pancas tendrán que empezar a pensar seriamente en emigrar a su tierra

Valoració:-1menosmas
Per ¡Que fuerteeee!!!!!!, fa mes de 11 anys

¡Que fuerteeee!!!!!!
José Ricardo Martínez, veterano sindicalista y mano derecha de Cándido Méndez, lejos de apostar por uno de los centros públicos de la Comunidad de Madrid, tiene escolarizados a sus hijos en el Colegio Arturo Soria de la capital; un centro que tal y como se presenta en su página web es un «colegio privado, de educación mixta y no confesional». Es más, el centro elegido por Martínez para sus hijos, está situado en
el elitista barrio del mismo nombre y por él los padres pagan 398 euros mensuales, en el caso de los más pequeños, y 440 en Secundaria.

Martínez ha sido uno de los promotores de la huelga, que ha dejado sin clase durante dos días a más de 400.000 estudiantes; unos paros que sin embargo no han afectado a
sus hijos, ya que los docentes del Colegio Arturo Soria no estaban llamados a secundarla por ser un centro de pago. En concreto, el colegio de los hijos del líder de UGT es una
Sociedad Cooperativa sin ánimo de lucro, financiada gracias a las cuotas de los padres de los alumnos

Valoració:6menosmas
Per Vicenç, fa mes de 11 anys

Wert: personatge enemic totalment de la llengua catalana, igual que en Josera, en Delgadet en Campets i altres herbes.
Vaja un oi que fan tots aquests personatges. Vaja una colla de fatxes espanyolots repugnants.

Valoració:-7menosmas
Per Elisa, fa mes de 11 anys

@ l'altra Elisa: només véns a vomitar nacionalisme espanyol? Per què no et llegeixes els comentaris que intenten explicar-te la nostra posició racionalment?

Valoració:6menosmas
Per Biel, fa mes de 11 anys

La realitat del carrer és a les nostres mans. Cadascú de nosaltres -en el seu àmbit d'actuació- pot fer necessari, si vol, l'ús del català. No permetem que ens imposin l'espanyol i no renunciem a l'ús actiu i passiu de la nostra llengua. Per exemple, en aquests fòrums del dBalears podem fer una cosa molt senzilla: només llegir, contestar i valorar els comentaris escrits en català.

Valoració:19menosmas
Per Elisa, fa mes de 11 anys

Quien es el fascista aquí?
Prohibir educar en español a un crió en España.
Upyd tomen nota!
El batacazo pp PSOE va a ser tremendo y no creo q los votos vayan al nacionalismo excluyente

Valoració:0menosmas
Per Elisa, fa mes de 11 anys

@ Porqueret de son fava: Als països democràtics on hi ha igualtat de drets per a tots els ciutadans (Bèlgica, Suïssa, el Canadà), cada llengua és oficial al seu territori, cada zona viu únicament en la seva llengua materna i totes ho són a la capital i a les institucions comunes, que per qualque cosa es paguen entre tots. T'imagines els espanyols acceptant això? Ells volen només castellà a ca seva i llavors ens imposen una llengua forastera a ca nostra i veten el català de les institucions que mantenim amb els nostres imposts. Quan el català tengui un mínim de presència del 50% A TOTS ELS ÀMBITS DE LA VIDA (i això encara suposa una discriminació respecte d'un castellanoparlant al seu territori 100% monolingüe), ja paralarem de fer-ho en eduació. O 50Ç% per tot o res, no a l'únic àmbit on el català no està discriminat. No siguem ingenus ni acomplexats. un catalanoparlant ha de tenir els mateixos drets que un de Burgos o Alcaudete a ca seva (i el de viure 100% amb la llengua pròpia és bàsic), que pagam més que ningú i a més ens discriminen.

Valoració:14menosmas
Per Josep Miquel, fa mes de 11 anys

Manuel simplemente pasa que se cumple la Ley, lo indicado en el Art. 4 del Estatut, lo indicado en la ley de mínimos, por cierto votada con un gobierno del PP y por unanimidad al igual que el estatut, y que absolutamente nadie del PP, ni todo el PP junto pueden cambiarla. Se lo pongo en castellano como concesión para que lo entienda. De nada.
Si no le gusta lo que hay aqui piense que tiene la posibilidad de residir en donde solo se habla castellano, es que aquí los mallorquines somos muy poco participativos con los que pretenden convertirnos en una colonia, o en las Islas de Madrid, eso si alquiladas a Alemania.
Espero lo haya comprendido, si Ud. quiere que sus hijos sean monolingues aqui no podrá ser.

Valoració:5menosmas
Per Un de tants, fa mes de 11 anys

A Manuel

s'ha de ser bastant curtet fer cas del que diu Intereconomia i votar el PP només per les polítiques en favor del castellà. El vostre cas és digne de ser estudiat per psiquiatres.

Valoració:11menosmas
Per Josep Miquel, fa mes de 11 anys

Brindis al sol. Ni el ministre, ni tot el Consell de Ministres, ni tot el PP en plé port fer aixó, no pot destinar recursos publics a finançar una cosa que esta defora de la CE, del nostre Estatut i de la Llei de mínims. Es tracta de tenir enganats als seus votants mes "talibanes españolistas" (en castellà perque m'entenguin) i que no es parli d'altres coses com que estem a les ordres de na Merkel. Per fer el que diu hauria de canviar la Constitució i l'Estatut i en la vida tendran els vots necesaris (majoria reforçada), tot es consecuencia de les cagaleres que els hi ha fet agafar en Mas

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente