nubes dispersas
  • Màx: 15.4°
  • Mín: 7.22°

Bauzá reclama a Rajoy la millora del finançament, però no se li queixa del càstig al pressupost

Diu que la Conferència de presidents no n’era el lloc. A fora, reitera que els comptes són injusts amb les Illes, però anuncia que ja negocia amb Montoro l’increment d’inversions i es mostra “convençut” que milloraran

23834
Bauzá, en la compareixença posterior a la Conferència. | Juan Carlos Hidalgo

El president José Ramón Bauzá aprofità ahir la Conferència de presidents per demanar al cap de l'Executiu estatal, Mariano Rajoy, que activi la reforma del sistema de finançament perquè l'actual és "injust, opac i interpretable". Bauzá, però, no es queixà en la reunió de la retallada d'inversions que pateixen les Illes en el projecte de pressuposts de l'Estat, tot i que els havia qualificat d'"absolutament injusts".

Ahir, segons reconegué ell mateix després de la trobada, no plantejà aquesta queixa perquè no figurava en l'ordre del dia de l'encontre ni el fòrum que es portà a terme al Senat n'era l'adequat. A fora, afirmà que cap president no se'n queixà, recalcà que la distribució pressupostària no li sembla "justa", però anuncià que la solució s'ha de negociar "bilateralment" amb el Govern de l'Estat, i avançà que ja s'està fent feina amb el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, per resoldre la situació. En aquest sentit, es mostrà "convençut" que el repartiment pressupostari "millorarà" i, durant la tramitació parlamentària, s'incrementaran les inversions estatals previstes per a les Illes.

"M'alegr que sigui tan optimista, li desitj el millor", digué la presidenta de Castella-la Manxa i secretària general del PP espanyol, María Dolores de Cospedal, que comparegué després de Bauzá, i que demanà que no s'obrís un debat estatal sobre les inversions.

De fet, ni Bauzá ni cap altre president autonòmic del PPque s'havia mostrat crític amb els pressuposts de l'Estat no alçà la veu en la Conferència de presidents ni tampoc en el sopar que havien tingut amb Rajoy el dia abans a la seu dels populars.

Millora del finançament

De la Conferència de presidents, que tenia per objectiu deixar clar a la Unió Europea el compromís de totes les comunitats per complir amb el dèficit, en sortí aquest compromís, tot i que Rajoy anuncià que es revisarà el repartiment d'aquest objectiu al 2014 perquè les comunitats no hagin d'assumir-ne la major part com fins ara. A la vegada, també sortí de la trobada un segon acord unànime per analitzar el sistema de finançament autonòmic en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera per a una possible revisió.

En la compareixença, Bauzá defensà que el seu objectiu és que hi hagi un finançament "transparent" i "just" i que els ciutadans de les Illes puguin estar "en les mateixes condicions que qualsevol altre ciutadà". "No volem més que ningú, però tampoc menys que ningú", assegurà, i va recordar que les Illes aporten a l'economia espanyola "un plus important" i, a més, són "contribuents nets" al sistema de finançament autonòmic.

El president, així mateix, exigí l'aprovació d'un nou règim especial de Balears per compensar la insularitat i demanà que, en el marc del Consell Econòmic i Fiscal que ha d'analitzar el sistema de finançament, també es revisin els "incompliments" de l'Estat dels compromisos adquirits amb l'Arxipèlag, com les inversions fixades en l'Estatut o convenis com el de carreteres, que es deixaren de banda de manera unilateral.

Possible increment d'imposts

El cap de l'Executiu no descartà un nou increment dels imposts quan li preguntaren per aquesta opció si no augmenten les partides del pressupost de l'Estat per a Balears. La "possible matisació" ja es veurà, va dir, i apuntà que no té "intenció" d'apujar els tributs, però "el que s'hagi de produir ja es veurà en els propers comptes", indicà.

Al marge d'això, Bauzá destacà que la Conferència de presidents envià un missatge d'unitat perquè constata que no es podrà sortir de l'actual situació econòmica si cada un "va pel seu costat". "Avui -per ahir- tots els presidents autonòmics hem decidit dir sí a aquest document, hem decidit treballar junts i hem dit que les comunitats autònomes no som un problema i que volem ser part de la solució", assegurà el popular, qui destacà que es va donar un "missatge d'unitat i de confiança a les persones i a la Unió Europea".

Compliment del dèficit

Al mateix temps, el popular reivindicà el "compromís" del seu Govern per complir amb la reducció del dèficit com una "mostra de solidaritat" amb tot l'Estat. Segons Bauzá, el compliment de l'objectiu de dèficit permetrà generar confiança en els mercats i "evitar problemes en el futur". Subratllà que el seu Govern ha fet "un gran esforç, un gran treball" a l'hora de reduir despesa i les Illes Balears estan complint els compromisos. A la vegada, assenyalà que aquest control del dèficit s'ha de combinar amb reformes estructurals com les que impulsa el Govern de l'Estat i volgué donar el seu "suport explícit" al president espanyol, Mariano Rajoy.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per unitat de cures intensives, fa mes de 11 anys

Es poden explicar les raons que dugueren els votants a decidir-se pel pp: la desesperació provocada per la incompetència dels psocialistes davant la crisi i també abans. És comprensible.

Allò que s'ha de fer no és increpar-los, culpabilitzar-los ni criminalitzar-los sinó mostrar-los un nou horitzó polític, que no és votar psoE-...ib, sinó una força que DEFENSI els interessos d'aquestes illes, materials i no materials.

Canvian una força estatal per una altra no en sortim. Trenta anys ho demostren. PpsoE estan al servei d'interessos externs. A uns se'ls nota més i uns altres dissimulen una mica. Però els mecanismes i els objectius són els mateixos.

Valoració:-1menosmas
Per Maggy2, fa mes de 11 anys

Conec persones que votaren el PP perquè pensaen que ens treurien de la crisi i que elt atacs de Baussan a la nostra llengua no tenien més importància. Els atacs al territori els veien com una forma de crear llocs de treball. N'hi havia que pensaven que amb els pressuposts de 2012 tot aniria millor i esperaven amb delit que es publicassin. Quan es publicaren no els varen veure tan dolents però no estaven convençuts.
Ara, després dels nous atacs del govern al nostre territori, per exemple l'intent d'importació de fems, les noves retallades com la paga de Nadal dels personal de l'administració i les reduccions de les prestacions per incapacitat , el govenr central ha fet usn pressupost on ens castiga amb força. Ja no dissimulen gens. Les nostres Illes, que feia dècades que érem un exemple d'expansió, creació de llocs de treball, integració , etc. són les més castigades. Hi ho són perquè el nostre govern del PP no només ho ha consentit sinó que ho ha fomentat.
Aquests votants que he citat ara no diuen res. I crec que és perquè ja no tenen cara i coratge de dir res. Ara la situació ja no té per on agafar-la i no es pot excusar de cap manera, ni directa ni indirectament.
ACABEM AMB ELS POLÍTICS LLADRES, LLEPACULS, FAIXISTES, DICTADORS. NOSALTRES ENS MEREIXEM UN GOVERN MILLOR. A VEURE SI LA GENT SE'N RECORDARÀ QUAN ES CONVOQUIN LES PROPERES ELECCIONS.

Valoració:2menosmas
Per tomeu, fa mes de 11 anys

Aquest vassallatge que ens té sotmès el Govern Espanyol acabarà per arruïnar aquestes Illes. Hem de dir prou abans de què sigui massa tard. Els catalans ja ho han fet.

Valoració:9menosmas
Per Les mentires del PP, fa mes de 11 anys

Tant el Govern del PP de Madrid, com el de Balears, haurien de partir amb el cap davall l’ala, vermells com a tomàtigues, allà on no hi plou, perquè han incomplit el 90% de les seves promeses electorals, fent exactament tot el contrari del que prometeren. Vet aquí una petita mostre del caramuller de cites que podríem treure de Rajoy abans de guanyar les eleccions: “No se pueden subir los impuestos: Nadie en épocas de recesión y crísis sube los impuestos”. “Hay que bajar el IPRF”. La subida de impuestos no es necesaria, no se justifica y es profundamente insolidaria con las clases medias y trabajadoras”. “Subir los impuestos significa más paro y más recesión; es una vuelta de tuerca más a las maltrechas familias y a las empresas”. Qui t’ha sentit i te sent; vaja una girada de caperulla!

Valoració:6menosmas
Per Patató, fa mes de 11 anys

Almanco el recordarem com el president dels discursos... perquè fer, en més d'un any, NO HA FET RES!

I l'altre, el de Madrid se'n va a l'ONU a reclamar Gibraltar... o_O'

Valoració:7menosmas
Per Un de tants, fa mes de 11 anys

Si reconeix que el finançament és injust, per què no els hi reclama, al manco, el Pacte Fiscal? És que tota la vida haurem d'anar de genolls a demanar a Madrid? Això s'ha d'acabar. Cal avançar cap a un estat propi per a no donar comptes a ningú. CAP A LA INDEPENDÈNCIA, JA!!!!!

Valoració:11menosmas
Per Bauzá l´enteniment se te´n va, fa mes de 11 anys

A tots els que varen votar al PP i guaiten per aquest foro. Que pensaveu el dia de les votacions ? Que no sabieu que en Bauzá Díaz era un madrileta antimallorquí. Un xotet de cordeta. Ara vos fo...

Valoració:10menosmas
Per Mallorqui, fa mes de 11 anys

Si algú esperava que aquest President, que sols defensa lo foraster, aniria a Madrid a lladrar i pegar alguna queixalada les duia ben baratades de peu. A Madrid sols hi va a belar con un bon xotet de cordeta

Valoració:17menosmas
Per ferran, fa mes de 11 anys

La independència és l'única solució d'escapar de l'espoli brutal que patim i que inexorablement ens durà cap a la misèria.

L'espoli, serveix per engreixar les colònies africanes de ceuta i melilla a traves de l'espoli de les colònies del Mediterrani, també serveix per engreixar la gegantesca i ociosa casta de l'alt funcionariat madrileny i per engreixar les empreses madrilenyes del ciment, muntant trens que no venen de cap lloc, ni van a cap altre.

La independència, és l'única solució per engegar a la merda d'una puta vegada, a tots aquests malalts d'odi contra la llengua Catalana, que ara i avui mateix, estan fent projectes de com aplicar la solució final.

Valoració:13menosmas
Per I una d'indis..., fa mes de 11 anys

Creus que te crec?

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente