cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 19°
19°

Bauzá s’ha desfet de 1.252 funcionaris i interins just en un any

El Govern es pot haver estalviat 35 milions anuals. Cal sumar-hi la retallada de les empreses públiques, que hauria d’arribar als 800 treballadors

478
Una protesta de funcionaris per les retallades del Govern. | JOAN TORRES

La portaveu del grup parlamentari popular, Mabel Cabrer, va declarar ahir que el Govern de José Ramón Bauzá ja ha retallat 1.252 treballadors públics. Són, bàsicament, funcionaris que s'han jubilat i no han substituït o interins als qui no han renovat el contracte. Però a tots aquests cal sumar-hi la retallada de personal de les empreses públiques. Cabrer no la va saber concretar però, si es compleix allò que l'Executiu havia previst, s'haurien d'haver eliminat uns 800 llocs de feina. En total, més de 2.000 treballadors públics menys que no fa un any.

Tot plegat, per la diputada del PP, és una victòria i se'n va mostrar orgullosa sense reserves, encara que també va admetre que no ha estat una "tasca fàcil" perquè "afecta persones". Va insistir que s'havia fet una "feina molt intensa" per part del Govern de Bauzá a l'hora de "redimensionar" el sector públic.

Els 1.252 treballadors que va citar Cabrer inclouen funcionaris i interins dels Serveis Generals però també els d'Educació, professors inclosos, i els de l'IB-Salut.

A més, Cabrer va recordar que el Govern del Pacte, en tres anys, havia augmentat amb 6.000 persones el nombre de funcionaris i interins. Allò, va precisar, significà una pujada del 25% del personal en plena crisi i mentre les empreses privades retallaven un 30% dels treballadors. Segons Cabrer, doncs, el Govern havia d'enviar gent a l'atur a un ritme semblant al del sector privat.

En canvi, va dir la portaveu del PP, durant la darrera legislatura de Jaume Matas, en uns anys de puixança econòmica, el nombre de funcionaris i d'interins "només" va créixer amb 1.000 persones. També va defensar que entre el 2003 i el 2007 les inversions es varen traduir en grans infraestructures -entre les quals cal comptar-hi el Palma Arena- i va defensar el llegat de l'expresident imputat per corrupció contrastant-lo amb les "inversions silencioses" de Francesc Antich.

Cabrer donà a conèixer aquestes xifres en una roda de premsa en què, de fet, volia presentar un paquet de mesures parlamentàries per demanar al Govern que expliqui "l'evolució" de la retallada de personal i que es registraran el mes vinent. Quan se li va preguntar quin estalvi pot significar l'eliminació de llocs de feina que s'ha fet fins ara, va dir que era una de les xifres que l'Executiu ha de comunicar. Amb tot, va calcular que de mitjana els 1.252 cobraven entre 25.000 i 30.000 euros l'any. Això suposaria un estalvi de 35 milions d'euros, aproximadament. Si s'hi sumassin els 800 treballadors de les empreses del Govern partint d'una mitjana de sou semblant, l'estalvi amb la retallada arribaria a una xifra d'uns 57 milions d'euros anuals.

El PP també vol demanar al seu Executiu que expliqui com gestiona l'Administració amb aquesta davallada en el nombre de treballadors i si encara preveu eliminar més llocs de feina amb noves retallades de personal.

Entre aquestes xifres no s'hi compten els càrrecs polítics o de confiança. I pel que fa a les empreses públiques, cal recordar que a l'abril el director de l'Oficina de Control Pressupostari, Joaquín Garcia, va dir que ja s'havien acomiadat 400 dels 800 treballadors dels quals es volien desprendre, però que en els dies següents s'havia de fer una segona reestructuració per rematar la feina. No se n'ha fet públic res més, però en principi ara les empreses públiques haurien de sumar 2.300 treballadors en lloc dels 3.100 que tenien abans que José Ramón Bauzá arribàs al poder. En la reestructuració de l'abril, el Govern va suprimir 27 ens públics, la majoria consorcis, i en va fusionar 57 entre si mateixos.

Més traductors al jutjat

El diputat Miquel Jerez també va presentar ahir tres proposicions no de llei que es duran el curs vinent al Parlament per instar el Ministeri de Justícia a resoldre alguns "dèficits" a Balears. Així, els populars volen que el Parlament demani més traductors, sobretot per als jutjats d'Eivissa i durant l'estiu, que a Menorca es mantinguin dos partits judicials i que els magistrats de l'Audiència viatgin més sovint a Eivissa. Això sí, entre les iniciatives no s'hi comptava una de les principals reclamacions dels funcionaris i professionals del sector durant aquest any: que es canviï el sistema informàtic, anomenat Minerva. Enguany els jutjats han quedat bloquejats durant setmanes per un sistema declarat obsolet.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Elisa, fa mes de 11 anys

@Jaume: deus tenir sanitat i educació privada perquè sinó no parlaries així. Si vas a la pública, idò ja pagaràs per la teva inconsciència. No sé a les administracions, però a les escoles, instituts, pacs i hospitals fa falta molt de personal. Les úniques paparres aquí són els governants que ens roben drets i doblers per a viure com reis (i parlant de reis, aquests sobren els primers).

Valoració:0menosmas
Per Uep aquí!, fa mes de 11 anys

A emprenyada, sap que els sanitaris sou des qui mes meterial robau?, ja esta be de fer comedia!, panda-vergonyats

Valoració:-3menosmas
Per Emprenyada, fa mes de 11 anys

Som funcionari i em fa molt de mal llegir alguns comentaris.Som de la branca sanitària i cada dia tenim més mancances pel que fa a material de primera necessitat com esponges per rentar-los el culet a persones depenents que no poden elles soles i que més d'un familiar no es veu en cor de fer,cosa que respet.S'hauria de veure qui és aquí el paparra.

Valoració:5menosmas
Per Elisa, fa mes de 11 anys

Quant de seny en els comentaris a la notícia, i què poc en els governants. No es mereixen ser on són i no hem d'oblidar que tenim dret a exigir-los la dimissió.

Valoració:7menosmas
Per Jaume, fa mes de 11 anys

Això són moltes paparres, d'acord però ara toca a n'es polítics, també en sobren molts.

Valoració:-1menosmas
Per endimoniat, fa mes de 11 anys

El PP havia promès reduir l'atur i ara s'alegra d'haver acomiadat 1.252 persones ...? El titular hauria de ser: EL PP A FAVOR D'AUGMENTAR L'ATUR i EL PP A FAVOR DE DONAR PITJOR SERVEI (reducció de funcionaris) A LA CIUTADANIA.
Són uns pocavergonyes, que se'n foten de tot i que només volen tenir els peus davall la taula.
Endimoniat

Valoració:15menosmas
Per TARDOR EMOCIONANT AMB RUPTURA SOCIAL IMMINENT., fa mes de 11 anys

El pitjor de tot no és que això només siguin menuts del deute, NO! El pitjor és que això només és el començament d'una retallada global, personal fix inclós! O sigui, que ja podem espavil·lar per aturar els peus a aquesta púrria corrupta.

Valoració:13menosmas
Per maki, fa mes de 11 anys

Si s'he desfés d'en Campos i en Delgado encara seria mes profitós!

Valoració:20menosmas
Per tomeu, fa mes de 11 anys

Crec que tenim un problema greu amb aquesta casta de polítics insensibles. Com pot esser que un governant pugui dir a les clares que està orgullosa de deixar gent sense feina. No es dona compta que aquest orgull personal és un drama per la persona que es queda sense feina i la seva família. Na Mabel Cabrer s'hauria de repensar les seves paraules i l'oposició retrau-lis.

Valoració:22menosmas
Per jrbs, fa mes de 11 anys

Moltes vegades els empleats i funcionaris públics molesten molt, perque solen ser testimonis directes del malbaratament econòmic i nula capacitat de gestió de molts d'aquests politics als que els importa un ràvec el benestar col·lectiu. Per això conve mes empreses privades que han de callar, o participar als robatoris.

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente