algo de nubes
  • Màx: 30°
  • Mín: 21°
30°

Joan Lladó: “L’espoli fiscal és el culpable de les llistes d’espera a la Sanitat"

Esquerra adverteix que ha de passar un any per sotmetre’s a una colonoscòpia a l’Hospital de Manacor per la manca de finançament estatal. El president de la formació considera que Madrid ens mata. El partit independentista també alertà que manquen 482 metges especialistes

24554
Lladó i Bauzà, durant la roda de premsa davant l’hospital General. | T.Ayuga.

El president d'Esquerra a Mallorca, Joan Lladó, assegurà ahir que l'espoliació fiscal a què són sotmeses les Illes per part de Madrid "és la causa de les llargues llistes d'espera que hi ha a Sanitat". És per això que Lladó va concloure que "l'espoli fiscal mata".

Lladó posà com a exemple que "es parla que en el 2011 els diag-nòstics de càncer baixaren, però això és així perquè es realitzaren un menor nombre de proves diagnòstiques". Algunes de les dades sobre llistes d'espera que aportaren ahir des d'Esquerra durant la roda de premsa duita a terme davant l'hospital General fan referència a les llistes d'espera d'un any que actualment hi ha a l'Hospital de Manacor per sotmetre's a una colonoscòpia, prova imprescindible per a la detecció de determinats càncers.

La professora de Promoció de la Salut a la UIB, Lluc Bauzà, també alertà que "els malalts ingressats a Son Espases que necessiten un TAC han d'esperar de mitjana una setmana".

Esquerra facilità ahir algunes xifres que, segons el partit, demostren l'espoliació fiscal que s'està registrant a la sanitat balear. Amb dades del Ministeri de Sanitat, de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i de la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de CCOO, Lladó comentà que Balears és la comunitat amb menys despesa sanitària per habitant, 1.003 euros a l'any, mentre que la mitjana estatal se situa en 1.288 euros per habitant a l'any. A l'altre costat de la balança, Lladó destacà Euskadi, que destina 1.563 euros per ciutadà anuals. Per Esquerra, a les Illes hi ha una doble problemàtica: "d'una banda, rebem un 1% manco de doblers per finançar la Sanitat i, a l'hora de fer retallades, ens apliquen un 3%".

El dirigent d'Esquerra destacà que Balears és la comunitat amb més targetes sanitàries per metge, 1.662, mentre que a altres llocs com Castella-Lleó només en tenen 927.

Amb tot, la formació recordà que l'Organització Mundial de la Salut (OMS)recomana 1.200 targetes per facultatiu per tal de garantir la qualitat assistencial.

Sobre el dèficit de professionals sanitaris que pateix l'Arxipèlag, Lladó explicà que, si la mitjana estatal d'infermers per cada 100.000 habitants és de 581, Balears només en té 536. Aquesta xifra contrasta, per exemple, amb els 920 de Navarra i la mitjana europea, que se situa en 808.

Lladó també posà sobre la taula la manca de metges especialistes que existeixen a les Illes, concretament en manquen 482 de 19 disciplines diferents.

Amb relació a la delicada situació en què es troben els hospitals Joan March i General, Lladó diu que "ara han vist que tancar centres ofereix molt mala imatge" i allò més segur és que, a canvi de no tancar-los, optin per "reduir llits a altres hospitals, com a Son Espases".

Taxa per a immigrants

Sobre la taxa sanitària que el Govern vol aplicar als immigrants sense papers per ser atesos al Sistema Nacional de Salut (SNS)a partir de setembre, Lluc Bauzà indicà que "la desatenció d'aquest col·lectiu és un problema de salut pública i passa per fer-ne un estudi econòmic i no improvisat de la seva situació".

La professora de promoció de la Salut de la Universitat de les Illes destacà que "ens volen fer creure que aquí l'únic problema que s'ha de solucionar és el del turisme sanitari".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Mallorquín, fa mes de 11 anys

Elisa, para tener dos carreras y estar haciendo un doctorado tienes muy poca educación.
¿Dónde has comprado los títulos? ¿En un supermercado chino?

Anda cría, vete al cole a estudiar un rato, que no engañas a nadie, ridícula.

Valoració:1menosmas
Per Elisa, fa mes de 11 anys

@Mallorquín: em sembla que qui ha de tornar a escola ets tu, primer per aprendre català (o és que estàs tan ple d'odi, xenofòbia i radicalisme nacionalista espanyol que no et dóna la gana aprendre la llengua de la terra on vius?); i segon, perquè la teva comprensió lectora no supera ni el nivell de 1r d'ESO. Ja pots citar quin insult he fet servir en el meu comentari.
Per cert, no sé quins estudis tens tu però jo tenc dues carreres i estic fent el doctorat. No ho dic per presumir, sinó per demostrar-te el ridícul que fas amb la teva prepotència.

Valoració:1menosmas
Per Mallorquín, fa mes de 11 anys

elisa, no haces otra cosa que insultar. Cada comentario tuyo es un vomito de odio, xenofobia y de radicalismo nacionalista
Te pido disculpas por llamarte niñata, pero si realmente tienes mas de 15años, tienes un problema grave en la cabecita. A lo mejor te convendria volver al colegio una temporada.

Valoració:1menosmas
Per Elisa, fa mes de 11 anys

Jo no he insultat ningú. Tu sí, en tractar-me de niñata (que no ho som ja fa molt de temps i mai no he fet part dels Maulets, ni quan era jove). Els nacionalistes espanyols sempre acusau els altres del que feis vosaltres, Quant de cinisme!

Valoració:1menosmas
Per Mallorquín, fa mes de 11 anys

Esta niñata que firma como Elisa es incapaz de hacer un comentario sin insultar .
Ainsss, estos adolescentes maulets.... qué poca educación tienen.

Valoració:0menosmas
Per emigrante, fa mes de 11 anys

Fah ! ....que malos son los españoles !

Valoració:0menosmas
Per Elisa, fa mes de 11 anys

@ciutadà lliure: Espanya un estat federal? Que t'has pegat un cop al cap? Has sortit mai de Mallorca i n'has vist un de veres? Per favor! Com es pot reivindicar la mallorquinitat i pretendre que ens hem d'esforçar (això ja ho diu tot) per continuar a Espanya. Espanya ens tracta com una colònia: no vol res de nosaltres, només explotar-nos! Espanya ens deixa morir perquè només mira pels seus; Espanya castellanitza els nostres topònims, arracona la nostra llengua a tots els àmbits i ens menysprea. Deveu pensar que la gent és idiota per dir collonades tan grosses amb tanta serietat.

Valoració:5menosmas
Per JRBS, fa mes de 11 anys

Els siutadanos del mundo, autodenominats "cosmopolites" de pa amb fonteta, son els que desconeixen que Suiza, Belgica, Alemanya , estats Units, Canada, Australia, Austria, etc. son estats federals, o que a Quebec el frances tabé és oficial , per exemple. Y que Gran Bretanya, és el Regne Unit...

Valoració:5menosmas
Per jrbs, fa mes de 11 anys

Berenguer , rei, has donat al clau. Jo també n'estic cansat d'aquests "siutadanos del mundo", cosmopolites és diuen ells, que tot d'una que traspassen el Pirineus, si els trespassen qualque dia, ja demanen tortilla de patates, no parlen ni mu de res que no sigui castellà, i fins i tot justifiquen els toros, pqrue amb el flamenc " son expressió d'una cultura"...solen ser un poc fantasmillos, i com dius tu, sols treven aquest títol quan no poden parlar en cap llengua que no sigui castellà, perque no en saben d'altre.
Això si, defenseran aferrissadament (de boca!) el Tibet, els mapuches, i qualsevol cosa que quedi prou lluny per no comprometre...

Valoració:8menosmas
Per milenium, fa mes de 11 anys

Consciència ciutadana = poder ciutadà...preparem el CANVI (Comissió Assambleària No Volem Indecència)!
Cada vegada és més car, viure pitjor!

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente