cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 21°
24°

El Govern té encara 300 pisos de protecció oficial buits

Quan la crisi provoca més desnonaments que mai, es dóna la paradoxa que el Govern té 300 pisos de protecció oficial buits a tot Balears. I això ocorre malgrat el pla que aprovà fa quatre mesos per facilitar l'accés de la població a aquests habitatges canviant-ne el règim, de venda al de lloguer, i rebaixant-ne els preus un 20%. El pla, de moment, ha permès que prop de 150 pisos buits estiguin ara ocupats per llogaters de baix poder adquisitiu.

Segons les dades del Govern, l'Institut Balear de l'Habitatge (Ibavi)té ara 299 pisos buits a tot Balears, que ofereix en règim de lloguer a preus que van dels 216 euros al mes, en el cas d'una promoció a Alaior (Menorca), fins als 498 euros que poden arribar a costar de renda mensual els que s'ofereixen a Fornalutx. Cap d'aquests habitatges no es troba a Palma. Tampoc no se n'ofereix cap a l'illa d'Eivissa. La gran majoria estan ubicats a la Part Forana de Mallorca (207 dels 299)i el municipi que té més pisos buits de l'Ibaviés Inca, amb 58 (mirau el gràfic adjunt).

El mes de maig passat, l'Ibavi va modificar la seva política i va deixar de posar pisos de protecció oficial a la venda, en vista de les dificultats que tenien els interessats a l'hora d'aconseguir finançament de les entitats de crèdit. D'aquesta manera, situà al mercat de lloguer 447 pisos. A la vegada, en va reduir els preus un 20% per garantir-hi l'accés de més gent i el manteniment (150 pisos s'ofereixen a un lloguer inferior a 150 euros al mes).

De manera paral·lela, implantà un sistema d'adjudicació ràpida que reduí els terminis anteriors, que es podien allargar un any, a un màxim d'un mes. Els sol·licitants havien d'estar inscrits en el registre de demandants de l'Ibavi, tenir un baix nivell de renda, disposar d'una font regular d'ingressos que permeti atendre el pagament de la renda mensual, no tenir cap altre pis en propietat i no haver estat demandat judicialment de desnonament per l'Ibavi.

Iel pla està començant a donar fruits. Fins ara, s'han adjudicat 141 habitatges (47 a Palma, 75 a la Part Forana i 19 a Eivissa). Per municipis, a banda de Palma i Sant Antoni de Portmany (Eivissa), els que més demanda han tingut són Inca (27), sa Pobla (11) i Campos (8).

Això no obstant, l'agressiva oferta de pisos protegits no és l'única que està portant a terme l'Ibavi, que també ha posat al mercat un estoc de més de 900 pàrquings. En aquest cas, es venen per preus que van dels 2.500 euros als 12.000, en algunes zones de Palma.

L'objectiu del Govern no és només facilitar l'accés a habitatges o a places d'aparcament a persones de baix nivell adquisitiu, sinó també obtenir ingressos addicionals per compensar la manca de recursos que pateix l'Administració. En aquesta línia, l'Ibavi fins i tot ofereix solars. Acaba de treure'n a subhasta un per 4,1 milions i ubicat en un dels barris més cotitzats de Ciutat, Dalt Murada, on s'havien de fer pisos protegits. L'oferta inclou el projecte de construcció de 26 habitatges i tres locals comercials.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Patricia Roman, fa mes de 11 anys

Els pisos de protecció oficial no haurien de ser per fer negoci i menys en la situació de crisi que pateix la població. S'han de concedir ja a preus asequibles. Llogar amb opció de compra a llarg termini.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente