cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 18°
18°

La compravenda d’habitatges acumula cinc anys en negatiu

El juny passat se’n realitzaren 533 operacions, un 18,5% menys que el mateix mes de l’any anterior. Des del 2007, les xifres van per avall i “no es recuperaran fins que les entitats financeres no obrin l’aixeta del crèdit”

El mercat immobiliari no remunta i n'és una prova la caiguda constant de la compravenda d'habitatges en els darrers cinc anys. El comportament de les Balears no és cap excepció a la tendència generalitzada a tot l'Estat.

L'any 2007, just abans de l'inici de la crisi, a les Illes es realitzaren 20.498 operacions immobiliàries i l'any passat, 8.228, un 59,8 per cent manco. El 2009 fou el pitjor any dels darrers quatre i, malgrat la petita pujada registrada el 2010, l'any passat la compravenda d'habitatges tornà a davallar.

Les xifres no són millors enguany. Les dades de les operacions efectuades el mes de juny fetes públiques ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) evidencien que no hi ha símptomes de recuperació. La compravenda d'habitatges va caure a les Balears un 18,5% el juny respecte del mateix mes de l'any anterior, fins a un total de 533 transaccions, un descens més acusat que el de l'11,4% registrat en l'àmbit estatal. D'aquesta manera, les operacions de compravenda de pisos en taxa interanual tornen a caure a l'Arxipèlag el juny, després que el maig també van disminuir un 6,9%. De fet, només per febrer es registrà una dada superior a la del mateix mes de 2011 (mirau el gràfic adjunt).

En taxa intermensual (juny sobre maig), les operacions immobiliàries igualment varen decréixer un 18,3% a l'arxipèlag balear. El juny fou el segon mes de l'any en què se'n registraren menys. El pitjor mes fou el març, amb 527 compravendes.

Sumant les finques urbanes (habitatges i altres immobles de naturalesa urbana) i les rústiques, a les Balears, el total de finques transmeses el juny va ser de 2.612, amb una caiguda del 21,9% en relació al mateix mes de 2011.

La recuperació del mercat immobiliari no arribarà, per ara. Una condició sine qua non perquè aquesta tendència comenci a invertir és que les entitats financeres "obrin l'aixeta del crèdit". Així ho explicà ahir el president de l'Associació de Promotors Immobiliaris de Balears (Proinba), José Luis Guillén. Segon el seu parer, fan falta doblers tant per a compradors com per a promotors. "A l'Arxipèlag, l'estoc d'habitatge nou s'està esgotant", digué.

Poques promocions

Guillén apuntà que a Balears, a diferència d'altres indrets de la Península, "queda molt poc habitatge nou per vendre". A més, "tampoc no se'n construeix". Com a exemple, indicà que en els primers sis mesos del 2012, l'Ajuntament de Palma "només ha donat 270 llicències, una xifra molt petita" en comparació amb altres anys. I és que els promotors també pateixen les restriccions de crèdit.

En tot cas, Guillén preveu un augment de les operacions de compravenda el darrer quadrimestre de l'any. A partir de dia 1 de gener de 2013, l'IVA per a l'adquisició d'un habitatge serà del 10%, mentre que ara és del 4%. A més, desapareix la desgravació del 15% per la compra del primer habitatge. "Qui vulgui comprar una casa, ho farà aquests propers mesos", digué el president dels promotors de les Illes.

Davant d'aquest escenari, Guillén augura que l'estoc d'habitatges nous "s'acabarà" a final d'any. Aquesta situació, per ell, "estancarà encara més el mercat". Per això, els promotors esperen que la situació financera s'equilibri "tan aviat com sigui possible" perquè el crèdit torni a circular.

Tanmateix, "les elevades xifres d'atur tampoc no ajuden" a la reactivació immobiliària. Guillén afegí que l'actual situació laboral "impedeix" l'accés a una hipoteca. A més, lamentà que els funcionaris, que tenen feina estable, "també estan espantats per les constants retallades".

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.