cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 15°
15°

Deià fa content Bauzá en l’elecció de llengua a l’escola

Al CEIP Robert Graves, dels 14 matriculats al 2n cicle d’Infantil, 7 han triat castellà. En el 1r cicle de Primària, de 10 nins, només 2 han optat pel català

La lliure elecció de llengua a les aules sembla haver calat amb força entre les famílies de Deià. A l'únic centre públic que hi ha al municipi, el CEIP Robert Graves, els pares s'han decantat majoritàriament pel castellà com a llengua de primer ensenyament per als seus infants el curs 2012-13.

Dels 14 matriculats al segon cicle d'Infantil, 7 han optat pel castellà i els altres 7, pel català. Ja en el primer cicle de Primària, dels 10 nins que hi ha, 6 han triat castellà, 2 han optat pel català i 2 no han posat cap creu, segons detallaren fonts de l'escola.

Aquestes dades quedarien només com un fet ‘anecdòtic' si no fos perquè el centre de Deià ha estat des del 1972 una de les escoles pioneres en l'ensenyament en català a les Illes. El professor Jaume Albertí hi impulsà l'escola en català entre els anys 70 als 90. Albertí comentà ahir que "estic disgustat per aquests resultats, perquè l'escola sempre ha estat capdavantera en l'ensenyament en català". Sobre les possibles raons, assegurà que "no m'ho explic, però tampoc no en tinc elements de judici perquè ja no hi treball".

El CEIPRobert Graves és un centre unitari amb només tres aules on els nins de diferents edats, però mateix cicle, estan agrupats en una mateixa sala. En total, a l'escola no se superen els 40 nins.

El batle de Deià, Jaume Crespí (PP), en ser preguntat sobre si coneixia els resultats de la lliure elecció de llengua, va apuntar que "no en tenia coneixement, però tampoc no m'estranyen perquè aquí hi ha un 44% de residents estrangers". Afegí que "segurament estan interessats en la nostra llengua, però els deu ser més fàcil aprendre primer el castellà". Allò cert és que abans que Educació enviàs les cartes a les famílies per insistir-los en la lliure elecció i que s'ampliàs el termini per triar llengua, només un nin havia optat pel castellà. I és que fins i tot una mare i membre del Consistori del PPque no havia triat el castellà en un primer moment per a l'escolarització del seu fill decidí fer-ne el canvi setmanes després. És per això que ja n'hi ha que sospiten que es podria haver produït una campanya encoberta per afavorir l'escolarització a Deià en castellà i així poder acontentar el líder del PP, José Ramón Bauzá.

Des de la Conselleria no han volgut aportar dades sobre el nombre de pares que han triat català i castellà a aquest centre. Segons explicaren, "només donarem percentatges en termes generals quan en sigui el moment i no escola per escola".

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per ianekin, fa mes de 11 anys

Exactament per això, perquè està ple d'estrangers. A molts no els hi interessa la nostra llengua per un senzill fet: quasi ningú els hi parla! Si és que sóm beneits els mallorquins.

A més, recordau que molts encara ni saben que el català és una llengua i "voler aprender espanyol" diuen. I aquests espanyols s'han ben ocupat de continuar la feina de'n Franco, que va fer creure a la resta del món que la única llengua que hi havia a espanya era el castellà.

Sort que no tots són iguals... Serà que s'han concentrat a Deià, quina llàstima. Ai, si el padrí de Deià axecàs el cap!

Valoració:13menosmas
Per Forasterum fora, fa mes de 11 anys

Estudiar en foraster? Al "pueblo"! Forasterum barco!

Valoració:11menosmas
Per Jorge del Campo, fa mes de 11 anys

Parece mentira que un municipio con mayoría de estranjeros sea el único que da ejemplo exigiendo la enseñanza en español. ¿Qué nos pasa a los españoles con nuestro orgullo nacuonal?

Valoració:-5menosmas
Per Francesc, fa mes de 11 anys

Veritats. Si Belmonte se sent espanyola per origens, no és res estrany. Ja veus que els jueus, fins i tot després de milers d'anys escampats pel món, en molts casos s'han seguit sentint part del mateix poble jueu; Belmonte, en aquest cas, en lloc de sentir-se part del poble català, se sent part del poble espanyol. O, qui sap, tal vegada compagina totes dues coses: un poble on s'instal·là la seua família (supòs que per què així ho volgué o perquè allà d'on venien hi havia gana) i un poble d'origens familiars.

Jo, de fet, si tingués fills fora dels Països Catalans, també procuraria que els meus fills sentissin la catalanitat com a pròpia, sense que açò fos prejudici del meu poble d'acollida i que els veiés créixer, ni de la seua integració en aquest. En el nostre cas, la pressió política i mediàtica en favor de l'espanyolisme fa feredat, i fins i tot gent autòctona se sent espanyola i, és més, renega de sa pròpia catalanitat: açò sí que no és natural, sinó resultat del supremacisme i fins i tot del terror.

TERROR, com el que podrien patir Belmonte o "la piragüista" si no es mostressin alegrement espanyoles. Fàbregas, jugador d'hoquei que ha maldat i malda per ofrenar glòries a Espanya, està patint ara aquest terror. El seu pecat, saltar-se el joc del sentiment d'espanyolitat.

Ai, la LLIBERTAT: llibertat de trepitjar, llibertat d'imposar, llibertat d'insultar, llibertat d'amenaçar, llibertat de parlar... sempre i arreu en castellà.

Valoració:4menosmas
Per Deià autòctona, fa mes de 11 anys

AI aquests hippies fills de papa!!!! vengueren a Deià amb ses despesses pagades pes papis a fumar porros i tocar es bongos i s'hi quedaren. Veig que sa majoria no s'ha integrat. Deu ser per excés de bolets al.lucinogens i porrets, o és que es certa sa teoria de que es hippies no són humans?

Valoració:6menosmas
Per Siurell Vermell,, fa mes de 11 anys

Mallorca and the rest of Balearic islands are not Catalonia and the invented pastÏssos catalans.. barco.. fdp
Cap Amunt Mallorca and Balearic islands, no more pancatalanisme barco.. ARRRUUUUUUIX !!!

Valoració:-13menosmas
Per maulito, fa mes de 11 anys

Deia, feixistes!!!! colonitzadorssssss!!!!!
EspanyolistTTTttttTTeEEEEeeeeeeSSSSSssssSSSssaAAsSSSSRGGGGHHHHHHH!!!

PUM!
(reventó la neurona...)

Valoració:0menosmas
Per Veritats, fa mes de 11 anys

Per Xoric es capadefaveichon :
Mireia Belmonte se siente muy Española y catalana, sus padres andaluces ademas, mira la bandera con la que poso el otro dia ..
http://www.20minutos.es/noticia/1556882/0/juegos-olimpicos-londres/mireia-belmonte/record/
y la piraguista vasca llego al aeropuerto de Victoria con el chandal de España y lo ha dicho muy claro que se siente española y vasca y si te pica pues a joderse..
¡¡ España Mallorca i Balears sempre !!

Valoració:0menosmas
Per des, fa mes de 11 anys

El turisme ha destruït Deià, probablement ara habitat per alemanys i d'altres estrangers que tenen poc o cap interés en la nostra cultura... bén trist, tot llò que el turisme toca, ho destrueix.

Valoració:10menosmas
Per emigrante, fa mes de 11 anys

@Jordi Caldentey:

perdona la pregunta pero eres el mismo con quien debatí hace mucho tiempo, y quién escribía antes en este periódico?

Gracias desde ya por la respuesta.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente