cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 19°
25°

El Govern aprova la llei que dóna màniga ampla als hotelers

El projecte, que es tramita d’urgència per aplicar-lo aquest estiu, permet convertir hotels en blocs de pisos, que es facin ampliacions de fins al 40% i que es construeixi més oferta en rústic

La llei que permetrà als hotelers el canvi d'ús dels establiments perquè es converteixin en blocs de pisos, que donarà llum verda a ampliacions hoteleres fins ara prohibides, que els deixarà construir nova oferta en rústic i que regula els condohotels i el tot inclòs ja va camí del Parlament. El Govern aprovà ahir el projecte de llei general turística, que dóna una màniga ampla als hotelers mai vista. L'Executiu la tramita per la via urgent perquè es pugui aplicar aquest estiu.

El projecte, impulsat pel conseller de Turisme, Carlos Delgado, i escrit només en castellà, no fou presentat en públic per ell. El Govern optà per no exposar-lo a les previsibles preguntes sobre la contractació i posterior cessament de la seva al·lota com a assessora de la Conselleria. I el portaveu n'evità la concreció.

El cert és que entre el primer redactat i el que ahir aprovà el Consell de Govern hi ha diferències. La ‘barra lliure' als hotelers es matisa i es tempera la discrecionalitat que es dóna a la Conselleria amb un major paper dels ajuntaments, abans ignorats. Amb tot, la llei, bàsicament hotelera, dóna molt poder als hotelers, cedeix protagonisme a la Conselleria i vincula turisme i construcció.

El primer esborrany permetia canvis d'usos (hotels que es convertien en habitatges), ampliacions i, en general, actuacions al marge del planejament municipal sense que els ajuntaments no hi tinguessin ni veu ni vot. Ara, els consistoris hauran de fer informes preceptius i vinculants.

Amb l'informe, però, es permetran ampliacions d'hotels que poden arribar al 40% de la seva edificabilitat i ocupació en el cas dels establiments de cinc estrelles. Per fer-ho, caldrà l'aprovació del Consell de Govern i que el projecte estigui dissenyat per un arquitecte de prestigi. Per a la resta, les ampliacions podran ser majors a les inicialment previstes.

També amb l'informe municipal es podrà esbucar un hotel i tornar a pujar l'edifici amb la mateixa altura -encara que el planejament marqui una altra cosa- i fer-hi habitatges dins. La Sala també haurà de dir-hi la seva quan es permeti fer en aquests edificis habitatges més petits dels fixats. El canvi d'ús, en canvi, s'estén a les parcel·les turístiques.

El redactat aprovat ahir ja no permet que els hotels puguin tenir usos secundaris (esportius o religiosos, per exemple) sense llicència d'activitat, com es preveia abans. Així mateix, limita molt més la possibilitat que els establiments de luxe puguin oferir serveis als habitatges unifamiliars propers. Ara només els podran oferir als immobles gestionats per la mateixa propietat. A més, preveu una regulació més exigent del tot inclòs, ara condicionat a un pla de qualitat.

Pel que fa als hotels de luxe en rústic, la futura llei manté l'exoneració de l'intercanvi de places, però, si el primer redactat permetia fer nous establiments en rústic sense necessitat d'informe d'impacte ambiental o de la declaració d'interès general del Consell pertinent, ara se n'exigirà.

Com a novetat, el darrer redactat crea uns nous tipus d'establiments, els ‘allotjaments nàutics', ubicats en els ports esportius o instal·lacions nauticoesportives.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per biel, fa mes de 10 anys

facem un conjur perquè els surtin als responsables les vísceres per la punta de sa fava

Valoració:1menosmas
Per Jaume I, fa mes de 10 anys

vergonya cavallers, vergonya.

Valoració:2menosmas
Per JOAN, fa mes de 10 anys

És una vergonya per Mallorca que encara hi hagi polítics que el que pretenen és destruir més la nostra terra. S'ha de lluitar contra tot això

Valoració:5menosmas
Per Carlota, fa mes de 10 anys

Mai haguès cregut que tornarien a manar els ignorants, que voldrien malmetre el que hem salvat aquests anys. El mes trist es que els que realment i guanyaran son 4 lladres, i els qui els han votat es quedaren tan fotuts com nosaltres, això si rallant en cristiano.

Valoració:8menosmas
Per Un de tants, fa mes de 10 anys

Això també estava en el programa electoral del PP? Això és el que la majoria vol? Doncssi és així: qui va votar el PP ara trepitja merda.

Valoració:5menosmas
Per Joan, fa mes de 10 anys

qui estima mallorca no la destrueix !!

Valoració:5menosmas
Per joi1pastor., fa mes de 10 anys

Els grans hotelers son i seran el cancer de Mallorca.

Valoració:8menosmas
Per Xim, fa mes de 10 anys

Quan totes aquestes rates hagin destrossat tot quan troben (territori, cultura, ...) tornaran a les clavegueres d'on han surtit.
Què farem la resta de nosaltres?

Valoració:13menosmas
Per Susana, fa mes de 10 anys

que trist és això, les illes agafen el millor cami per semblarse a la costa de calvià. quina llàstima que ens destrossem el que ens queda encara

Valoració:10menosmas
Per ningu, fa mes de 10 anys

Es Trenc es autrá gracies a les movilitzacions dels ciutadas, aurem de tornar a sortir al carrer si no volem que trinxin de mes el nostre pais... Estem dispostos a protestar o estarem sentats al sofa de casa?

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente