El Consell Escolar de les Illes Balears, reunit ahir dematí en sessió plenària, pretén que no es posi en funcionament la lliure elecció de llengua. Ahir, el Consell Escolar va debatre les esmenes presentades a l'informe que recull el parer de la comunitat educativa envers l'Ordre d'admissió d'alumnes. Aquest informe, inicialment, beneïa l'article número 5 i, per tant, la lliure elecció de llengua, però una esmena aprovada en recomana la supressió. En aquesta esmena, es demana textualment la "supressió de l'article 5 sobre l'elecció de llengua del primer ensenyament".
L'esmena, que fou presentada per la COAPA (pares i mares d'alumnes), fou aprovada després d'una ajustada votació (19 vots a favor, 18 en contra i 1 abstenció). Argumenta que l'esmentat article, que preveu la lliure elecció de llengua, no explicita quins recursos es destinaran als centres. Així mateix, assenyala que "no es respecta la decisió dels claustres, del consell escolar i dels seus projectes educatius amb els respectius projectes lingüístics". A més, es posa en evidència la contradicció que suposa "el notable augment de despeses econòmiques per l'aplicació d'aquest article, en aquests moments de crisi, quan s'estan aplicant mesures de retallades econòmiques a molts altres projectes educatius". Assenyala també que la lliure elecció de llengua, regulada en el polèmic article 5, va contrar l'esperit i el que dicta la Llei de normalització.
L'argumentari és extens i apunta que pot afectar la cohesió social dins els centres educatius tot explicant que l'aplicació de la lliure elecció de llengua "pot crear entre els alumnes situacions de discriminació, disgregació i desigualtats per temes lingüístics i culturals".
Finalment, emperò, el Consell Escolar de les Illes Balears no remetrà el seu informe sobre l'Ordre d'admissió d'alumnes. Una vegada finalitzat el debat de totes les esmenes, es va sotmetre a votació el nou text de l'informe sobre l'Ordre. El resultat, en aquesta ocasió, fou d'empat a 17 vots entre els partidaris del document esmenat -contraris que es posi en pràctica la lliure elecció de llengua- i els proclius a l'actual direcció de la Conselleria d'Educació. El president del Consell Escolar, Jordi Llabrés, exercí el vot de qualitat i va desfer l'empat. Nomenat per Educació, Llabrés decidí que no s'enviï a la Conselleria l'informe que recomana la supressió de la lliure elecció de llengua.
No hombre, Pere, no seas así... para un suscriptor que le quedaba a este panfleto...