chubasco de ligera intensidad
  • Màx: 24°
  • Mín: 20°
21°

“La reforma laboral per si sola no crearà ocupació”

La patronal adverteix que el decret sí que “facilita que l’empresari es pugui organitzar millor” i promou que es perdi “la por” de contractar

La reforma laboral per si mateixa no crearà ocupació. Així ho reconegué Fernando Moreno, director d'Estratègia Legal en Recursos Humans de l'institut Cuatrecasas i director de Relacions Laborals de la patronal CEOE durant 18 anys. Ahir, impartí a la seu de la CAEB una sessió informativa del nou decret davant més d'un centenar d'empresaris mallorquins. Moreno, que deixà clar que "cap reforma no crea ocupació", advertí, en canvi, que el decret "facilita que l'empresari es pugui organitzar millor" i promou que es perdi "la por" de contractar.

L'expert legislatiu sosté que la nova reforma, juntament amb el canvi del sistema financer, el fiscal i altres que preveu el Govern central, suposa una "unificació" que "millora les bases per crear ocupació". En tot cas, el decret "profund i que té elements de canvi, no és en cap cas revolucionari".

Moreno avisà que es tracta d'un canvi legislatiu complicat i molt tècnic que cal analitzar en profunditat. Això no obstant, es queixà "del dramatisme" en diverses crítiques a la norma.

Arbitrarietat

En aquests sentit, l'expert va descartar "l'arbirarietat empresarial que es ven". Sobre això, Moreno va destacar que, per posar en marxa qualsevol procés en el marc d'aquesta reforma, l'empresari requereix al·legar una causa, que hi hagi un procés de negociació amb els treballadors i, a més, control judicial.

De la seva banda, el president de la CAEB, Josep Oliver, considerà "positiva" la reforma laboral de l'Executiu Rajoy, si bé advertí que els seus efectes "no es veuran a curt termini". Oliver, que mostrà el seu respecte per les manifestacions de diumenge, no veu en perill "el diàleg social" i sosté que "no hi ha raons objectives per una fractura important". Tanmateix, allò més important "no és tant el que en pensin les cúpules dels agents socials i econòmics, sinó l'efecte que pugui tenir sobre els treballadors o el mercat laboral".

Finalment, tant Moreno com Oliver coincidiren a asenyalar que la reforma hauria pogut ser més ambiciosa, i en concret es referiren a la reducció de les cotitzacions a la Seguretat Social.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.