algo de nubes
  • Màx: 16.96°
  • Mín: 11.11°
12°

“A Urgències es treballa amb nervis, saturació i enfrontaments verbals”

El cap en funcions de l’àrea, Joan Vidal, explicà que ha dimitit perquè no s’ha vist capaç de mantenir la cohesió de l’equip en moments de crispació

27718
Una cinquantena de professionals sanitaris es plantà de bon matí davant les portes d'Urgències per denunciar la situació que pateixen. | T.A.

Les Urgències de Son Espases són una bomba. Qui ha estat cap d'aquesta àrea durant un any, Joan Vidal, presentà dimarts la dimissió, i ahir un grup de professionals sanitaris es manifestaren a la porta d'aquest servei contra les condicions en què es veuen obligats a fer feina.

Vidal fa 25 anys que treballa a Urgències, primer a Son Dureta i ara a Son Espases. "Ara no m'he vist capaç de mantenir la cohesió de l'equip; me'n vaig trobar incapaç en un moment de crispació. A Urgències es treballa en un ambient de saturació, perquè la gent sap que de manera gratuïta es dóna el millor servei i, a més, ara ens trobam amb un dels pics anuals de més feina. La dimissió ha estat el resultat d'una discussió puntual entre treballadors. Va ser una actitud puntual i som conscients que cal fer feina un poc més en precarietat", assegurava ahir. Afegia: "Ara mateix hi ha un ambient de saturació, tothom està nerviós i hi ha enfrontaments verbals entre els professionals".

Assegurà també que "és difícil prendre decisions en un ambient d'estrès i amb malalts aguts. El servei està saturat, fas feina amb estrès i això fa que pugui haver-hi menys prudència".
Pel que fa a les retallades, explica que s'han traduït en el fet que hi ha menys gent fent feina, cosa que provoca que les ràtios pacient-metge siguin més altes i s'incrementi el temps d'espera. Això no obstant, apunta que els usuaris, en general, s'acostumen a portar molt bé, encara que s'ha notat un augment de queixes, que atribueix al fet que Son Espases és un hospital nou i s'han d'afinar encara moltes coses.
La decisió d'obrir la planta d'hospitalització, comentà, ha permès pujar a 25 pacients i això s'ha notat. També hi ha 2 boxs més a Urgències amb 6 llits cadascun.

Protesta

Una cinquantena de companys de Vidal, metges, infermers i zeladors, es concentrà ahir dematí a les portes d'Urgències per denunciar el "col·lapse" que ha patit el servei en els darrers dies, amb molts pacients estesos en lliteres als passadissos per manca de llits. Davant aquesta situació, els professionals sanitaris retreuen als responsables de Salut que hagin actuat amb absoluta "improvisació". "Fins que la situació no se'ls ha escapat de les mans, amb pacients amuntegats, no han reaccionat i han obert una unitat d'hospitalització". Un portaveu dels professionals d'Urgències llegí un manifest adreçat a la Direcció Mèdica del centre hospitalari en què relatava la situació de saturació que estan patint i instava "una vegada més a cercar solucions".

"Avui mateix, quan són les 8 del matí, tenim 38 pacients en lliteres, tot i que només es dimensionà Urgències per a 12. A més, es planificà una estada màxima de 8 hores, i dels 38 pacients que hi ha, 35 ja fa més de 8 hores que hi són", segons exposaren.

En el text que llegiren també es lamentaren que, "tot i l'esforç que feim, no podem assegurar unes mínimes cures necessàries i no podem assumir la responsabilitat de treballar en aquestes condicions en què el nivell de seguretat de l'assistència i la qualitat es veuen minvades per sobrecàrrega del personal i, per tant, no ens feim responsables de les deficiències assistencials que es provoquin per aquesta situació.

Més mitjans

El president del Sindicat Mèdic, Isidro Torres, reafirmà, de la seva banda, la situació de "col·lapse", que genera "tensió, estrès i esgotament" del personal de guàrdia, que no pot atendre amb la "suficient qualitat" tots els pacients que arriben, cosa que genera "demores de fins a sis o set hores". Torres també es mostrà partidari d'habilitar l'antic hospital de Son Dureta per acollir els malalts crònics.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jomateix, fa mes de 12 anys

Per experiència pròpia, anau a urgències quan hi ha un Barça-Madrid i estareu ben atesos i sense pacients que van allà a molestar.
D'acord que hem de regular la sanitat pública i controlar despeses, però educar als ciutadans no estaria malament, no?.
Feis pagar 2€ cada vegada que se fa servir qualsevol servei sanitari i ja veureu com se descongestionarà això. Mirau els països civilitzats i veureu que no n'hi ha cap on la sanitat sigui gratuïta.

Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente