algo de nubes
  • Màx: 19.16°
  • Mín: 9.02°
18°

Fiança de 180.000 euros contra el zelador de la carretera de Manacor

La defensa recorrerà la decisió per no disposar encara per escrit de les declaracions practicades pel cas Peatge

26652
La causa investiga un presumpte desfasament de 23 milions d'euros durant l'execució del desdoblament de la carretera Palma-Manacor. | ULTIMA HORA

La jutgessa d'instrucció del cas Peatge, Ana San José, ha acordat una fiança de responsabilitat civil de 180.000 euros contra l'exzelador de les obres de la carretera Palma-Manacor, Gabriel Mestre, malgrat que tan sols vuit dies abans l'Audiència Provincial de Palma s'havia pronunciat respecte a la indefensió en la qual es troben els imputats de la causa en no comptar amb les declaracions, en format paper, practicades en el marc d'aquest procediment de presumpta corrupció.

"Lluny d'intentar corregir aquesta injustícia, es dóna un pas més enllà en la conculcació de les garanties constitucionals" amb la imposició de la fiança, assevera davant aquesta situació la defensa de Mestre, exercida per l'advocat Josep de Luis, en el recurs de reforma que ha presentat contra la interlocutòria que decretava la caució, i en el qual considera que "el correcte" hauria estat suspendre la tramitació de la causa finsque els lletrats tinguessin en el seu poder les declaracions ja transcrites.

A fil de l'anterior, el lletrat de l'exzelador abunda en la "indefensió" i en la "vulneració de drets fonamentals" que afecten Mestre pel fet que hagi de defensar-se sense tan sols disposar d'una còpia de la seva pròpia declaració judicial així com tampoc d'unes altres onze compareixences i d'una ratificació pericial, tal com lamenta en el seu escrit, al qual ha tingut accés Europa Press.

Així mateix, l'advocat apunta a la "incongruència" que suposa fixar la fiança en 180.000 euros sense que la magistrada especifiqui a la interlocutòria de quina forma ha taxat les responsabilitats civils de l'encausat, quan a més "l'única xifra sobre la qual es poden establir probabilitats" són els 223.544 euros que va donar un pèrit en el marc d'aquesta causa valorant el cost que haurien suposat uns treballs similars als presumptivament efectuats per Mestre al seu habitatge amb fons destinats a les obres de la carretera.

Dades a les quals al·ludeix De Luis "partint dels records que tenim de com va ser la declaració del pèrit" ja que "hem d'insistir que no disposam encara de la seva transcripció per poder combatre els càlculs". L'advocat assevera que el fet que el propi pèrit admetés que no havia valorat les obres realitzades a casa de Mestre sinó que el que va valorar va ser el cost que uns treballs similars haurien representat invalida, al costat d'altres circumstàncies, la seva valoració pericial.

Finalment, el lletrat lamenta en el seu recurs que s'hagi establert "una espècie de dogma de fe" en el fet que la UTE encarregada de les obres de l'antiga C-715 disposàs de fons públics, en defensar que no hi ha "un sol indici" en la causa que dugui a pensar que "ni un sol euro del Consell de Mallorca hagi acabat a les mans de la UTE".

I és que, si bé la causa investiga un presumpte desfasament de 23 milions d'euros durant l'execució del desdoblament de la carretera Palma-Manacor, per a la qual el Consell de Mallorca va contractar els serveis de la UTE Desdoblament C-715, alguns dels imputats neguen que aquest sobrecost repercutís a les arques de la Institució insular en defensar que l'adjudicació dels treballs va recaure a mans de l'empresa Pamasa i va ser posteriorment quan aquesta mercantil va sotscontractar les obres a la UTE.

Es pot recordar que el passat 23 de gener l'Audiència Provincial va donar la raó a la Fiscalia i a les defenses del cas Peatge, que sol·licitaven que les declaracions d'imputats i testimonis fossin transcrites en suport paper en lloc d'estar recollides en suport audiovisual. Tanmateix, va ser el dia 31 quan la instructora del cas Peatge va acordar la fiança civil per a Mestre sense que fins a aquell moment les defenses disposassin encara de les transcripcions.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.