nubes
  • Màx: 17.23°
  • Mín: 11.35°
14°

19-F: primera marxa contra la reforma laboral a Palma

CCOO i UGT ja n’han sol·licitat el corresponent permís a Delegació de Govern. Sindicats i oposició criticaren ahir el decret llei que facilita l’acomiadament

26716
Moment d’una marxa a Palma contra les retallades que impulsà i aprovà el Govern de Zapatero durant la legislatura passada. | J. TORRES

La reforma laboral que aprovà ahir el Consell de Ministres ja té la primera conseqüència a les Balears. CCOO i UGT han convocat una manifestació a Palma per al proper diumenge dia 19 de febrer. Sindicats i oposició criticaren el decret llei que facilita l'acomiadament.

La nova normativa, que entra en vigor avui amb la seva publicació al BOE, preveu que les pèrdues o la reducció de vendes durant tres mesos consecutius seran suficients per acomiadar. També recull que els Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) que fixen un acomiadament de 20 dies no requeriran autorització prèvia; l'acomiadament es rebaixa de 45 a 33 dies, i es crea un nou contracte per a joves a les pimes que combina l'atur amb el salari.

Manuel Pelarda, secretari d'Acció Sindical d'UGT, registrà ahir a Delegació de Govern la sol·licitud del corresponent permís per dur a terme la marxa contra la reforma laboral. El sindicat qualificà de "molt negatiu" el text, que "només comportarà un increment de la desocupació". També l'STEI-i criticà la normativa, la qual "retalla una altra vegada els drets dels treballadors". Pel seu secretari general, Biel Caldentey, "es llança una falsa expectativa, ja que no es crearà més ocupació, sinó que es donen més facilitats per acomiadar", alhora que "augmentarà la precarietat laboral". Més suau es mostrà el sindicat USO, per qui la nova reforma laboral "combina noves i velles fórmules que comporta llums i ombres sobre el mercat laboral". El sindicat considera "necessària" la reforma, però sosté que "no serà suficient si no s'acompanya d'altres propostes per a la recuperació econòmica".

Patronal

Mentrestant, des de la patronal donaren un vot de confiança a la nova reforma laboral. El president de PIMEM, Jaume Rosselló, qualificà de "valent" el text, si bé hi troba a faltar "mesures més concretes" per a les petites i microempreses. Amb tot, valorà de manera molt positiva el contracte indefinit per a pimes de menys de 50 treballadors, pel qual les empreses tindran dret a una deducció fiscal de 3.000 euros quan contractin el primer empleat, sempre que sigui menor de 30 anys.

També Josep Oliver, president de la CAEB, elogià el decret llei, el qual "introdueix millores", i sosté que "avança en flexibilitat interna". Segons el seu parer, recull mesures que poden "millorar i agilitar les contractacions" i "generar confiança".

En l'àmbit polític, el secretari general del PP balear, Miquel Ramis, donà el seu suport "més absolut" al text, el qual "generarà ocupació i garanteix en tot moment els drets adquirits dels empleats". També el portaveu del Govern, Rafel Bosch, confià que aquesta reforma "faciliti" la creació de llocs de feina, alhora que espera que faci referència als fixos discontinus.

Oposició

Els partits de l'oposició també criticaren durament el text aprovat pel Govern de Rajoy. El diputat del PSIB-PSOE al Congrés dels Diputats, Pablo Martín, manifestà que la reforma laboral "només servirà per acomiadar treballadors i incrementar la xifra d'aturats". La diputada de PSM-IV-ExM al Parlament, Joana Lluïsa Mascaró, coincidí amb l'anàlisi de Martín.

Els econacionalistes alertaren, a més, que el fet que la disminució del nivell d'ingressos sigui causa d'acomiadament "podria suposar que l'empresa engegui treballadors, tot i que no tingui pèrdues", ja que, segons el text, bastaria que disminuïssin els guanys.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per RT, fa mes de 12 anys

@Televident. Perdona i amb tots els respectes. Sala i Martin em mereix molt respecte, però defensa les seves idees econòmiques, polítiques i socials que no necessàriament han de ser les bones. Jo hi ha coses que compartesc amb ell i d'altres que rebuig absolutament perquè em semblen del liberalisme nord-americà més ranci. Jo el que he pogut observar (potser m'he perdut algun programa o entgrevista d'ell) és que els EUA ho fan tot moooolt bé i que Europa és un desastre, fins i tot amb l'estat del benestar i amb les prestacions socials. En el que sí que estic d'acord és en la seva opinió sobre Espanya i en el que no hi estic d'acord és que quan parla de Catalunya ho fa del Delta als Pirineus i de Barcelona a Lleida: els Països Catalanas són més grans.

Valoració:0menosmas
Per Patrici, fa mes de 12 anys

Duran, de CiU, demana al pp la regulació del dret de vaga. Ara que han fet i fan mal a la classe treballadora en la seva economia, les seves condicions de feina, les prestacions socials, sanitàries i educatives que rep, ara toca reduir els drets dels treballadors, entre els quals el dret de vaga. Això sembla més la primera dècada del segle XX que la del segle XXI. Amb la desaparició de la URSS i del perill soviètic els capitalistes tenen barra lliure per fer el que volen. La història, però, és cíclica.

Valoració:1menosmas
Per Televident, fa mes de 12 anys

Millor dedicar el temps a instruir-se amb un bon professor d'economia comentant les reformes. Quines convenen i quines, no:

http://www.tv3.cat/videos/3944410/Parlem-de-la-reforma-laboral-amb-Xavier-Sala-Martin-(part-2)

No té un segon perdut, aquesta entrevista.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente