La meitat del temps que dedicarà cada ple del Parlament al control de l'acció del Govern de José Ramón Bauzá serà per al seu propi grup, el PP, i més de la meitat de les preguntes de control de l'acció de govern, també. Aquesta és la proposta aprovada ahir pels òrgans de direcció de la Cambra amb els únics vots dels populars, que tenen majoria absoluta. L'esquerra va criticar la decisió amb contundència. El reglament del Parlament estableix que a cada ple hi ha d'haver dues hores de control al Govern i han de ser els òrgans de direcció de la cambra (Mesa i Junta de Portaveus) els que les distribueixin.
Ambdos organs, ara controlats pel PP, decidiren que les dues hores és repartirien en 18 preguntes de cinc minuts cada una i una interpel·lació (un debat) al Govern de mitja hora. De les 18 preguntes, 10 les farà el mateix PP als seus consellers, sis el PSOE, i dues el PSM. En cada ple, el PP coparà com a mínim 50 minuts de les dues hores i farà sempre més preguntes que l'oposició. No cal dir que el grup que dóna suport a l'Executiu empra normalment aquest instrument per fer 'autobombo' o per retreure actuacions de l'anterior Govern.
Pel que fa a la interpel·lació, si bé és cert que la pot fer qualsevol grup, només les solen fer els de l'oposició, tot i que també tenen limitacions. Per cada període de sessions, els grups en poden fer una per cada tres diputats. Així les coses, per exemple, en la dotzena de plens prevists de setembre a desembre, el PSIB en podria fer sis i el PSM, dues. Per tant, hi hauria plens sense cap interpel·lació.
Fins ara es feien 12 preguntes (sis de l'oposició i sis del grup o grups que donen suport al Govern) i una interpel·lació. Però el nou reglament modifica les interpel·lacions i si abans podia intervenir tothom, ara serà un cara a cara entre qui l'ha presentat i el conseller de torn. D'aquesta manera, si abans duraven una hora, ara només en duraran mitja. L'oposició reclamava que es mantingués el nombre de preguntes i que en lloc de fer-se una interpel·lació se'n fessin dues. El PP, però, ha optat per mantenir una única interpel·lació i incrementar el nombre de preguntes distribuint-les en criteris de proporcionalitat. Com que el PP és qui té més diputats (35 de 59), és qui tindrà més preguntes. Fins i tot, els populars, als quals corresponien 12 preguntes en aplicació del criteri proporcional, accediren a tenir-ne una menys perquè el PSM pugués fer-ne dues a cada ple i no una, que era allò que li tocava.
Tot i això, la portaveu dels socialistes criticà el nou repartiment perquè "no representa la pluralitat ideològica i democràtica del Parlament" i no reflecteix "l'esperit" del reglament perquè si aquest dóna dues hores per fer control al Govern "no és perquè el PP estigui una hora fent preguntes al PP". Però, a més de destacar que amb aquesta distribució es pretén impedir a l'oposició controlar la gestió de l'Executiu, la socialista criticà que el PP passàs el "corró" i imposàs la seva proposta amb el vot en contra de l'oposició en lloc d'intentar arribar a un acord per fer una proposta consensuada. El portaveu del PSM-IV-Entesa, Biel Barceló, també criticà el repartiment del torn de control al Govern i advertí que "la sessió de control al Govern quedarà molt desdibuixada i descafeïnada perquè l'oposicióp tindrà poc marge i farà que els plens siguin molt monocolors i monotemàtics".
El PP ho defensa
La portaveu popular, Mabel Cabrer, defensà que la distribució segueix criteris de proporcionalitat i destacà que, fins i tot, el PP havia cedit una pregunta al PSM. "Corró era allò que vivíem quan hi havia cinc intervencions -PSIB, Bloc, UM, Grup Mixt i Govern- davant una", afirmà la popular responent els socialistes. "Em sembla que allò que no els agrada és l'actual representació del Parlament, però això és el que varen votat els ciutadans de les Illes Balears fa dos mesos", sentencià.
El Govern aprova la llei de l'emprenedor dilluns
El Govern ha convocat un consell de Govern extraordinari per a dilluns per aprovar el decret llei de suport als emprenedors i a la micro, petita i mitjana empresa de les Balears. Amb tot, aquest decret llei no serà validat pel Parlament en el ple extraordinari que es farà l'endemà, dimarts, perquè no hi ha temps material per fer-ho i perquè el Govern té un mes de termini per poder ratificar els decrets llei a la Cambra. Si que es ratificaran dimarts els altres quatre decrets llei que s'han aprovat fins ara per modificar normativa existent: un que afecta el sector públic de la Comunitat, un altre que adscriu el Servei d'Ocupació (SOIB) a la Conselleria d'Educació, un altre per ampliar el termini que tenen els ajuntaments per arreglar la situació de les urbanitzacions sense clavegueram i un darrer que canvia la Llei d'IB3 perquè el conseller de Presidència, Toni Gómez, en sigui el director general de manera transitòria. Tots aquests decrets llei estan en vigor des de fa un mes.
6 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
La democràcia no és la dictadura de la majoria.
Mentre govern i oposició siguin pp i psoE, és igual. No fan feina pels interessos de les Illes Balears, que haurien de comptar íntegrament amb els doblers que pagam als imposts, els quals s'haurien d'invertir aquí. Pp i psoE, tant si són al govern com a l'oposició, vénen a bé que una part important dels nostres imposts se'n vagin a solucionar la vida de les espanyes subvencionades.
La democracia se entiende desde el respeto a las decisiones de los votantes en libre referéndum. Algunos la ven de distinta manera:cuando gobiernan y cuando están en la oposición. Deberían volver a las clases de ''política'',ese dia hicieron novillos.
Es curioso que algunos entiendan la Democracia como la dictadura de las minorías
Una demostracio de com enten el PP la democracia
Jo voldria fer una pregunta. A la pàgina principal de la CAIB hi ha penjat un video sobre la "Protecció de la Posidonis oceanica". També està al següent enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=PY5cfmgJgOY&feature=player_embedded. Al video surt una petita entrevista al Sr, Jaume Ferriol, Director de l´Agència Balear d´Aigua i Qualitat Litoral. La disertació d´aquest senyor comença així: La posidonia es un alga marina que... ALGA MARINA!!!! Crec que aquest personatge hauria de dimitir automàticament i anar a picar pedra abans de dir barbaritats.