cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
24°

El misser de Matas en demana l'absolució i nega haver concertat pagaments amb Alemany

L'advocat de l'expresident del Govern, Jaume Matas, ha sol·licitat la seva lliure absolució mitjançant l'escrit de defensa que ha presentat de cara al judici que preveu celebrar-se per la contractació presumptivament irregular del periodista Antonio Alemany, en assegurar que l'exmandatari autonòmic mai no es va concertar amb l'articulista perquè aquest cobràs pels seus serveis "fora dels cursos legals", com tampoc l'exdirigent del PP no va tenir possibilitat de lucrar-se amb fons públics per no ser "autoritat de despesa".

En el seu escrit, presentat després que Fiscalia i advocacia de la Comunitat Autònoma hagin demanat vuit anys i mig de presó per al principal imputat del cas Palma Arena, el lletrat Antonio Alberca rebutja les acusacions que pesen sobre Matas asseverant que com a cap de l'Executiu balear "ha actuat sempre dins de la legalitat amb l'única finalitat de promoure el progrés de les Illes Balears i el benestar dels seus ciutadans", i afegeix així que "mai no va ordenar a cap col·laborador o a subordinat que infringís l'ordenació jurídica".

Discursos 'transcendents'

L'escrit de defensa explica que Matas únicament va demanar la col·laboració d'Alemany per redactar discursos de "gran transcendència política, que no tots, sense concretar com ni en quina quantia es produiria el pagament". D'aquesta manera nega que els acusats pactassin beneficiar de forma arbitrària i irregular l'articulista i les seves societats amb fons públics -que segons els investigadors van ascendir a un total de 483.186 euros-, després que Alemany acudís a Matas a la recerca d'una forma de retribuir-li l'elaboració de discursos i intervencions públiques.

El representant legal de Matas assegura que l'expresident "mai" no va mantenir cap reunió en el Consolat de Mar amb el director de l'agència de comunicació Nimbus, Miquel Romero -també acusat- per instar-lo a presentar-se a un concurs públic "prèviament manegat" com a forma d'emmascarar els pagaments a Alemany, en contra de la qual cosa postulen les acusacions. En aquesta línia, afirma que "en cap moment" no va donar instruccions perquè amb aquesta mateixa finalitat es procedís a la pròrroga del contracte amb Nimbus, en la qual "el president no va tenir cap participació.

Nega connivència en la creació d'ABN

Un altre dels extrems que nega l'expresident 'popular' en el marc de la peça número dos del cas és que es concertàs amb Alemany a fi que aquest creàs l'Agència Balear de Notícies (ABN) expressament per camuflar la posada en marxa d'un diari digital -Libertad Balear- afí a l'actuació del Govern del PP, i que ambdós mitjans es beneficiassin així de subvencions públiques.

Un aspecte sobre el qual les acusacions creuen que el que "s'ocultava no era més que utilitzar fons públics per a una finalitat purament particular, la creació i desenvolupament d'una activitat mercantil que beneficiï econòmicament Alemany alhora que li suposi a Matas comptar amb un mitjà periodístic per al seu exalçament personal".

Després d'al·legar que la concessió de qualsevol classe de subvenció "corresponia als òrgans de contractació de la Conselleria de Relacions Institucionals", el lletrat de Matas assegura al mateix temps que l'expresident no va donar instruccions perquè ABN rebés la màxima puntuació de cara a ser subvencionada i "mai no va intervenir en el procés de valoració tècnica dels ajuts".

Contracte menor

Finalment, la defensa afirma que Matas no va donar mai cap indicació perquè Alemany es beneficiàs d'un contracte menor de 11.550 euros per a l'elaboració d'entrevistes i reportatges per a la seva posterior publicació en la premsa esportiva nacional, un import adjudicat a l'empresa Consultores d'Informació de les Balears malgrat no existir constància que aquests treballs fossin realitzats, segons les investigacions.

En el marc d'aquesta peça, Fiscalia i acusació particular sol·liciten a més cinc anys i mig de presó per a Alemany; quatre i mig per a Romero; dos anys per a l'exdirector general de Comunicació, Joan Martorell; un any i mig per a l'exsecretària general tècnica de la Conselleria de Relaciones Institucionales, Dulce Linares, i un any i tres mesos per a l'excap de gabinet de Matas, Maria Umbert.

Es pot recordar que sobre Matas pesa una fiança penal de tres milions d'euros amb el pagament de la qual va eludir ingressar a presó provisional, així com una caució civil d'1,6 milions d'euros dins d'un altre dels 26 serrells que integren el cas Palma Arena. L'expresident s'enfronta en concret als presumptes delictes de malversació de cabals públics -fins en set ocasions-, falsedat documental, prevaricació administrativa, frau a l'administració, blanqueig de capitals, un delicte electoral i un altre contra la Hisenda pública.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.