muy nuboso
  • Màx: 27°
  • Mín: 20°
22°

Els indignats omplen els carrers de Palma

Devers 5.000 persones es varen manifestar ahir en contra del pacte de l'euro i a favor d'un canvi econòmic i polític. La marxa va aplegar gent de tota mena

126270
Al final de la marxa, els milers de manifestants s'assegueren a la plaça d'Islàndia per escoltar els parlaments de clausura. | Jaume Lladó - Joan Lladó.

Devers cinc mil indignats ompliren els carrers de Palma ahir en una gran manifestació que congregà gent de totes les edats en contra del pacte de l'euro. La protesta, multitudinària com feia temps que no se'n veien a Ciutat, la convocava el moviment 15-M i l'ecapçalava una pancarta amb l'eslògan "No al pacte de l'euro. La seva democràcia fa pudor, construïm la nostra". La marxa, animada per una banda de tamborers, fou un acte festiu i reivindicatiu a la vegada, en el qual no es registrà cap mena d'incident. Començà cap a les set de l'horabaixa al parc de la Mar i no arribà a la plaça d'Espanya fins passades les nou. Cal tenir en compte que alguns indignats havien arribat caminant des de Portocolom i que aplegaven gent dels municipis per on anaven passant, com ara Felanitx, Vilafranca, Manacor, Montuïri i Pina.

Un cop a la plaça d'Islàndia, els manifestants s'assegueren per escoltar els textos que llegiren les assemblees dels pobles i els barris de Palma. En acabar, es clogué l'acte amb la lectura d'un text més aviat literari que, seguint la tònica del moviment, no demanava res de concret. "Ha arribat el moment de superar els límits d'allò possible i fer realitat demà molts impossibles d'avui", començava el comunicat -en castellà-.

Ball de xifres

Segons els organitzadors de la protesta, s'hi havien aplegat 15.000 manifestants. La Delegació del Govern diu que n'eren entre 3.000 i 4.000. Però encara que la xifra quedàs entre la dels uns i la dels altres, allò que resultà clar per a qualsevol que la veiés és que va ser un èxit. Gent gran, com ara una dona que duia un rètol on just es podia llegir "mamones"; pares amb infants que amb prou feines sabien parlar; hippies de la vella escola amb vestits de flors; joves a l'última moda o amb roba ampla i rastes, avis amb la bandera republicana... milers de persones que tenien ben poc en comú es reuniren per deixar patent que no els agrada com van les coses. Entre els manifestants, en canvi, es deixaren veure poques cares conegudes. Entre els pocs polítics que s'atreviren a anar-hi, hi era Antoni Noguera, regidor de PSM-IV-ExM a Palma. També hi acudí el coordinador de l'Obra Cultural Balear, Tomeu Martí.

Anònims

Els protagonistes d'ahir eren, en realitat, els ciutadans anònims. I molts ho feien evident portant la màscara del film V de vendetta, que ha pres com a símbol el grup internacional d'activistes informàtics Anonymous. Un d'aquests manifestants s'arribà a enfilar a l'estàtua del rei en Jaume per col·locar-li l'antifaç, que s'afegeix a la bandera d'Islàndia que hi oneja. Moltes de les consignes, més que per reclamar canvis al sistema polític representatiu, eren contra el model econòmic, les entitats de crèdit i els responsables de la crisi actual. Així, els concentrats aferraren trossos de paper d'embalar pintats a seus de bancs, grans cadenes comercials i caixes d'estalvi amb eslògans com "Parlam? El poble ja ho fa!" i "Corruptes!". També feren servir el mateix mètode per rebatiar el passeig del Born com a "passeig del Poble". Contràriament a altres mobilitzacions, la protesta va ser tan pacífica que no es va fer ni tan sols cap pintada a les parets: tot eren papers d'embalatge i, fins i tot, llençols enganxats a murs i reixes.

Lemes

S'hi cridaren lemes com "No ens representen" i "Boti, boti, boti, corrupte qui no boti", a més d'altres eslògans en contra de les retallades socials i a favor de canviar el sistema democràtic representatiu actual. La majoria, com el manifest final, eren en castellà. Però també se'n sentiren en català. Així mateix, hi havia centenars de cartells imaginatius que criticaven, sobretot, els banquers i els polítics. Un, per exemple, amb un dibuix de Darth Vader -el malvat personatge de la saga Star Wars- que hi simbolitzava el capitalisme, deia: "Passa't al costar obscur del capital". Una al·lota amb ulleres de bussejar en portava un en què es podia llegir "Glups, glups, aquest sistema m'ofega".

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 8
Siguiente
Per unitat de cures intensives, fa mes de 12 anys

Això, Rafa, en català, o no has anat a escola?

Valoració:6menosmas
Per Vallespir, fa mes de 12 anys

@Rafa: en català o no t'entenem.

Valoració:4menosmas
Per Catalina, fa mes de 12 anys

Per progressar, hem de mirar cap a Europa... No cap a Ehpanya la que escanya...

Valoració:6menosmas
Per Arnau, fa mes de 12 anys

Com que la llengua no té importància, sinó el contingut... -eh, Miquel?- els totpoderosos espanyols comprendran que en el petit territori del català vulguem que les coses es facin en la nostra llengua i no s'hi oposaran; ells ja tenen terres suficients per a imposar la seva.

Valoració:2menosmas
Per Rafel Ramis, fa mes de 12 anys

Si, en el nostre territori, denuncien la manca de valors en la llengua forastera, això és, menyspreant la pròpia, perden tota credibilitat.

Valoració:13menosmas
Per Miquel, fa mes de 12 anys

El que jo no entenc ni puc entendre és que posseu sempre i en qualsevol circumstància el vehicle (la llengua) per damunt del contingut (el missatge). Corruptes com Canyelles, Matas, Munar, Nadal, Tarrés...parlen un català esplèndid a totes hores, però a jo el que diuen i afirmen no m'interessa el més minim. Els mossos d'esquadra copejen cridant rabiosos en català i tampoc m'agrada gens el seu missatge. Els Indignats, pel contrari, parlin en català (que ho fan sovint) o en castellà denuncien el sistema de cobdcia i de manca de valors en el que vivim instalats. Aquesta lluita senyala el camí a seguir, d'altres prefereixen discutir a la vorera i criticar sense moure's un metre.

Valoració:-15menosmas
Per indignat i emprenyat, fa mes de 12 anys

Els que no enteneu que la llengua pròpia és també important per a moltes persones sou els intolerants, és que no sabeu raonar? no sabeu acceptar una critica?, no enteneu que vivim a una terra que té llengua pròpia i que hauria de ser utilitzada per damunt de les imposades. Hi ha gent que ho passa malament actualment i entenc que aquest és el problema més gros però no entenc que la majoria de mallorquins, que són tots aquells que viuen a Mallorca, no s'expressin en mallorquí, el mateix que passava durant la dictadura, sols es parlava en mallorquí en la intimitat familiar, l'important es deia en castellà, idò ara passa el mateix. Jo estic preocupat i indignat per a moltes coses però no em sembla de "normal" que a Mallorca s'expressin públicament aquests problemes en castellà

Valoració:25menosmas
Per Toni, fa mes de 12 anys

N'Indignasi s'ha indignat, comença a insultar i ha dit arruix; i, és clar, qui comanda -els espanyols, ajudats pels col·laboracionistes, saben que comanden- és qui pot tolerar i ja se li ha acabat la tolerància.

Valoració:4menosmas
Per lluís, fa mes de 12 anys

"l'única conclusió que treuen és que una part dels participants no parlava català"
Això no és així i qui ho afirma o no sap llegir o tergiversa les coses, encara que presumesqui de tolerant.

Valoració:2menosmas
Per Indignasi, fa mes de 12 anys

Sí, sí, possau-me manetes vermelles, que no feis més que confirmar el que he dit colla de fanàtics!!. Arruix he dit....

Valoració:-19menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 8
Siguiente