algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

El PP balear aposta pel nou model educatiu anunciat per Camps

El responsable d'Educació, Rafel Bosch, considera que el plurilingüisme en l'ensenyament “és el model cap on anam” i que ja intentà impulsar Fiol el 2006

53102
José Ramón Bauzá i Francesc Camps, durant una trobada en un acte electoral. | S. AMENGUAL

El responsable d'Educació del Partit Popular, Rafel Bosch, assegurà ahir que el model que vol aplicar el Govern valencià el curs 2012-13 és "similar al model que presenta el PP aquí". I recordà que un únic model d'ensenyament plurilingüe, que asseguri la mateixa proporció de les tres llengües, és molt semblant "al decret que va fer l'exconseller d'Educació Francesc Fiol" el 2006. El 16 de juny del 2006, el conseller d'Educació Francesc Fiol aprovà el Decret de trilingüisme, que eximia els centres educatius públics i concertats que ho volguessin de l'obligació d'impartir com a mínim el 50% de classes en català (tal com estableix el Decret de mínims). La mesura fou derogada al cap de dos anys per la nova consellera, la socialista Bàrbara Galmés. El responsable d'Educació del PP admeté que, tot i que falta precisar "com s'aplicarà exactament el model valencià", el plurilingüisme a les aules "és cap on anam".

Dilluns, el conseller d'Educació del Govern de Camps, Alejandro Font de Mora, anuncià que s'implantarà al País Valencià un únic model d'ensenyament plurilingüe que asseguri la mateixa proporció d'assignatures impartides en català, en anglès i en castellà, tot garantint-ne un mínim del 33%. Mora explicà que garantirà "la presència equilibrada en totes les etapes del valencià i del castellà, respectant el dret de les famílies que els seus fills rebin els primers ensenyaments en la seva llengua habitual, ja sigui el valencià o el castellà".

El canvi suposa que els alumnes no tindran la possibilitat de realitzar els estudis íntegrament en català, excepte les assignatures d'anglès i castellà. Actualment existeixen Programes d'Ensenyament en Valencià (PEV) en què aquesta llengua és la que predomina a l'ensenyament i en què es realitza una introducció del castellà en l'àmbit oral. També hi ha els Programes d'Immersió Lingüística (PIL), que serveixen per introduir al català aquells qui no el tenen com a llengua pròpia. I, finalment, els Programes d'Incorporació Progressiva (PIP), que tenen com a base el castellà i introdueixen el català en l'àmbit oral.

L'anunci es va fer durant les Jornades de plurilingüisme, a les quals també assistí el conseller d'Educació i Ordenació de la Xunta de Galícia, Jesús Vázquez, qui assegurà que no han tingut problemes per implementar el programa, ja que la societat gallega "ha entès perfectament i ha aplaudit" el nou model lingüístic de les aules gallegues. Així i tot, el model gallec ha generat grans protestes en amplis sectors de la població.

Per part seva, el president de l'Obra Cultural Balear (OCB), Jaume Mateu, alertà que "els canvis es fan sota el trilingüisme, que és una mesura molt sana, però en mans del PP significa arraconar les llengües pròpies"; explicà que "no estam en contra d'aprendre com més llengües millor, però no a costa de la d'aquí", i recordà que ja durant el decret Fiol "hi va haver una resposta contundent a la mesura per part de la comunitat educativa". Des del sindicat majoritari en l'àmbit educatiu, la secretària d'Ensenyament Públic de l'STEI-i, Maria Antònia Font, digué que no comparteixen en absolut el model valencià, perquè "com a mínim s'ha de garantir el 50% de llengua pròpia i no només el 33%". Per al 9 de juny, Escola Valenciana ha convocat les primeres concentracions contra aquesta mesura a València, Alacant i Castelló.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per estornell, fa mes de 13 anys

Rafa, menysprees la llengua pròpia d'aquest país emprant un prejudici, per això dius "salen ganando todos los ciudadanos de las islas". N'hi ha que no hi guanyam res, per tant no confonguis la realitat amb els teus desitjos.

Valoració:1menosmas
Per Rafa, fa mes de 13 anys

Con este modelo salen ganando todos los ciudadanos de las islas. La minoria catalanista puede reinvindicar lo que le venga en gana, pero seguirán siendo eso, una minoría.

Valoració:-14menosmas
Per Jo, fa mes de 13 anys

un poc de cultura i menys dictadura! nosaltres som indignats i els peperos com vosaltres ignorants

Valoració:17menosmas
Per unquecoltava, fa mes de 13 anys

ido esteim ben arreglats, unes de les comunitats mes endeutades, tot es ciment, plena de corruptes, en més atur de tot Espanya, sense futur ido ben malaments ens anirá, en camps ha de comandar a casa seva no volem res del seu model es dolentissim.

Valoració:21menosmas
Per XISCO, fa mes de 13 anys

Perquè ens volen posar es barret català.. nosaltres ja tenim es capell mallorquí que es lo nostro.. S'estigma intel.ligent des mallorquí pel camí que feim.. quan feim camí,,ens diu que ens hem d'aixecar i lluitar contra tot això anomenat pancatalanisme bé horas d'ara..tan satisfet estic de no sé què..ja pot ser al veure es catalinos de Mallorca passejant amb un rave portentós dins es cul.. pel es qual fan esclatar coets que tronen com canonadas amb solemne rebombri de música de xeremias...era l'esperit dels soldats de Rei Jaume que van sortir de S'estàtua de Sineu..per escarmentar els seus fills traïdors, de cop i volta sa terra tremolava.. sa terra es movia s'obrien-hi grans esvorancs i esquerdes…. sortint una llum molt potent ..d'un color groc intens.. en poc temps es van començar a veure.. entre aquesta llum potent mans i caps que sortien amb molta energia i molt encoratjats .. eren els foners de S'illa que no volien deixar de participar en sa festa i demostrar-li al Rei sa seva fidelitat.. Fa un dia gris i plou..estic content… que es cel no oblidi cert fets, certes historiès que no es tergiversin intencionadament.. que mai no hauriém d'oblidar tot i tenir tan prima i mudable sa memòria és mallorquins de debò. Fidel és sa distància de ses nostres arrels que et commou i te'ajuda cada nit a repetir-te..lo que deia es cartell que en es peus de S'estàtua des nostre Rei Jaume II desplegaren abraçats els foners i els soldats del nostre Rei... deia: Catalinos de Mallorca traïdors de sa nostra terra marxau cap es Principat que allà sereu feliços amb s'esperit traïdor del Germà des nostre Rei .. marxau per aqui no vos vol ningú.. tindreu es barco gratis i podeu portar es Ca de caça i es vostres moixos dit per es senyor el nostre Rei e per conseguent es Consell de guerra diu que en temps de pau no hi cal ballestes. L'home moltes vegades vol sa traïció, però no es traïdor. No sonm ni serem Catalans..mai..catalinos se vos veu es llautó.. set eren que l'aguantavani encara pixavan tort Cap Amunt Mallorca i es nostre Rei Jaume II !!

Valoració:-20menosmas
Per Rafa, fa mes de 13 anys

Es una noticia estupenda! Los tiempos de la imposición y la exclusión ya han pasado a la historia

Valoració:-14menosmas
Per boi, fa mes de 13 anys

TOVAla gent tria el que es pensa que es menys dolent.Això,no vol dir que no ho sigui i molt., ni vol dir que tots els que els han votat estiguin contens.

Valoració:1menosmas
Per tanmateix, fa mes de 13 anys

Un 10 per en "José Luis": Abans de fer propostes, aquestes s'han de pensar i planificar, cosa que els polítics (en general) no saben fer, ja que viuen dins un despatx i no tenen ni punyetera idea del què passa a la realitat. Com voleu implantar un model amb un 33% en anglès (idea molt bona, per cert, però de moment damunt un paper) si no hi ha professorat capaç d'ensenyar BE en anglès? En aquests moments no és que anem molt sobrats per anar tirant doblers per implantar idees d'un il·luminat (= polític de torn) que maneja una caixa que està ben buida. Més aviat, aquests polítics il·luminats s'haurien de preocupar de com deixar de fer el ridícul amb les dades de fracàs escolar que tenim, i com se pot recuperar aquest parell de generacions arruinades (culturalment) a causa de les mil i una reformes educatives fetes per incompetents.

Valoració:5menosmas
Per Joan, fa mes de 13 anys

a Valencia, dels pares que trien educació en valencià pels seus fills només el 50% obtenen plaça, l'altre meitat son derivats a inmersió lingüistica en llengua castellana; curiosament dels pares que trien educació en castellà pels seus fills, el 100% la obtenen. Aquest es el model d'educació que preten el Sr.Bauza i els seus seguidors del circulo, es a dir, anar arraconant el mallorquí de manera progressiva; per molt que parlin de defensar modalitats, i la "lengua balear" (com l'anomenen ells), tot es una gran mentida !!!

Valoració:13menosmas
Per Fanny Marí, fa mes de 13 anys

El que hauria de ser: com a mínim 50% (que jo posaria més) en la llengua pròpia del territori, que per això és la pròpia, i el 50% que queda que el se reparteixin, 25% en anglès i 25% en castellà. O 30% en anglès, que seria més útil, i 20% en castellà, que s'aprèn fàcilment si es saben altres llengües, ja que te per exemple una fonètica més reduïda, unes regles gramaticals similars a altres llengües llatines, i gran presència als mitjans.

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente