algo de nubes
  • Màx: 15.68°
  • Mín: 12.51°
15°

El PP obté una majoria absoluta històrica al Consell de Mallorca

Hi aconsegueix els tres escons que tenia UM i arriba a 19, un resultat no vist mai que permetrà a Maria Salom ser-ne la presidenta sense necessitat de pactes

El PP obté una majoria històrica al Consell de Mallorca. Hi aconsegueix 19 escons -la majoria són 17- i la seva candidata, Maria Salom, serà la nova presidenta de la institució sense necessitat d'acords amb cap altra força política, cosa que no havia passat mai fins ara. La popular guanya, precisament, els tres escons que deixa la desapareguda UM. Setze anys després, els populars tornaran a presidir el Consell. La majoria absoluta del PPés històrica, perquè no s'havia produït mai. Només en les eleccions del 1991 assolí 18 escons al Consell, però ho féu en coalició amb Unió Mallorquina. Des de llavors, el millor resultat en solitari dels populars han estat 16 escons, els que tenia fins ara, a només un de la majoria absoluta.

Ara, però, amb un percentatge similar de vots (passa del 45,8% al 46,3%) guanya tres escons respecte de fa quatre anys, precisament els tres que perd Unió Mallorquina, una formació que no es presentava als comicis. La seva successora, Convergència per les Illes, queda enfora d'obtenir representació amb un percentatge de vots lleugerament superior al 3% (la barrera per treure un conseller es troba en el 5%).Amb la majoria absoluta del PP, la socialista Francina Armengol deixarà de ser la presidenta del Consell a principi de juliol. En realitat, tot i la derrota, en el conjunt de l'esquerra els resultats pel que fa a escons es mantenen gairebé idèntics als de fa quatre anys. El PSM-IV-ExC recupera l'escó que va perdre el Bloc al Consell fa quatre anys a favor del PSOE i, per tant, els socialistes hi perden el que havien guanyat el 2007. Els segons queden amb 10 consellers i els nacionalistes, amb quatre.

Les diferències fortes, però, es registren en vots. Els socialistes perden més de sis punts i passen d'un 30,2% de sufragis fa quatre anys al 23,9% d'ara. Els nacionalistes de la coalició PSM-IV-ExC, en canvi, es mantenen amb un percentatge de vots superior al 10%. La Lliga, tot i ser la quarta força per sobre de Convergència, també queda a dos punts d'obtenir representació, amb un percentatge superior al 3%. El mateix li passa a Esquerra Unida, que frega el 3%, i a l'altre partit que fa quatre anys integrà el Bloc, Esquerra, que n'obté un 1,6%.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.