cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 19°
25°

Majoria històrica del Partit Popular a les Balears

José Ramón Bauzá ha conduït el seu partit de la seva pitjor crisi interna al seu major èxit electoral

52050

Els candidats triomfants saluden des del balcó a l'animada massa de seguidors que els aclamaven des del carrer.

Ferran Aguiló - J.M.

El PP ha obtingut una victòria sense precedents en les eleccions autonòmiques, insulars i municipals celebrades avui a Balears i recupera el govern a les principals institucions de l'arxipèlag: Govern, consells insulars i Ajuntament de Palma.

El partit liderat per José Ramón Bauzá ha assolit el 46,42 per cent dels vots en els comicis regionals i tindrà 35 diputats en el Parlament, una majoria absoluta històrica que situa als populars en una posició de domini polític mai vista en les illes.

El president electe de Balears, que ha conduït al seu partit de la seva pitjor crisi interna al seu major èxit electoral, s'ha compromès després de la victòria a impulsar l'economia de Balears i l'ocupació, i ha demanat moderació als seus seguidors perquè el que s'ha de celebrar és la creació de llocs de treball, que no es tanquin empreses o que disminueixi el fracàs escolar.

Bauzá, en un to tranquil, ha agraït la confiança de totes les persones que han votat als populars i també ha volgut expressar el seu reconeixement als ciutadans que han donat suport a la resta de formacions perquè la participació de tots dóna «molta força» a la democràcia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 15
Siguiente
Per Francesc, fa mes de 11 anys

Carlotta, els menorquins parlam català però eh, no fotéssim!

Valoració:0menosmas
Per Xesca, fa mes de 11 anys

Au, no diré res pus. La ciència, tant si és humanística com si és natural o exacta és la cosa més gran del món. Prou barbaritats.

Valoració:2menosmas
Per Carlotta, fa mes de 11 anys

Es Rei Jaume I d'Aragó no va portar es català, senzillament perquè aquest no existia com a tal. Es Rei xerrava romanç aragonès, romanç montpellerés i llatí, i escrivia en llatí i en llemosí per ser llengües a l'ús culte. Així, Jaume I, en es llibre de sa història de la seva vida, escrit en llemosí per es propi monarca, ens diu que en haver de xerra amb es nadius de Mallorca, no va tenir sa necessitat d'un traductor. No obstant això, amb els emissaris des Wali de Mayurqa (Mallorca), sí que va tenir necessitat d'un intèrpret versat en llengua àrab. És clar que per cap costat apareix es català, com tampoc apareix en es "Llibre de les Franquessas", ni en es "Llibre dels Repartiments", ni en es "Llibre dels Cabreus" i "Llibre dels Feyts", llibres escrits tots ells en llemosí.
Va ser a partir de sa conquesta del Regne de Mallorca per Jaume I quan sa nostra llengua vernacla, anomenada ja romans mallorquí, es va enriquir amb l'aplicació de ses normes d'escriure que ja disposava es llemosí, com a llengua molt més culta i desenvolupada gramaticalment. Es Catedràtic i Filòleg D. Juan Vanrell, es qual diu que sa llengua pròpia de ses nostres illes "va ser coneguda amb sa denominació de balear des de l'època romana fins al segle XII i que posteriorment va ser anomenada mallorquina fins a
XIX, perquè ses Balears van conformar durant aquest període el Regne de Mallorca. Catalans de Mallorca ?? .. res de res,

Valoració:0menosmas
Per Xesca, fa mes de 11 anys

@Carlotta, estudiï una mica d'història. El cas d'Amèrica és distint del cas de les Illes Balears i la seva repoblació.
No es pot anar parlant del que no se sap. No sé què li pasa a vostè contra els catalans, un poble treballadors, estalviador, que estima les seves tradicions i valora allò que ha rebut d'herència (material i cultural), el patrimoni. Venir d'arrel catalana és motiu de satisfacció, d'orgull, i no és cap nosa ni cap tara.
Qui renega dels propis... acaba malament.
Bennàssar, Binimelis, Homar i altres són llinatges mallorquins d'origen àrab perquè abans dels cristians catalans aquestes terres eren àrabs, però en arribar els cristians catalans de la Corona d'Aragó a repoblar les terres conquistades per Jaume I, en quedaren pocs, de moros i, com a minoria que no tenia el poder polític, amb el temps aquest petit grup es va cristianitzar, cosa que també volia dir catalanitzar. A més, si jo nom Bennàssar, posem per cas, no vol dir que vengui d'àrabs sinó que probablement vénc d'un cristià català a qui varen adjudicar les terres d'un moro que nomia Bennàssar. Llavors el meu avantpassat va passar a ser de can Bennàssar o Bennàsser o Bennassar o Bennasser.
La història és preciosa i és la que és. Només aquells que arrelen són a les nostres arrels. Per aquí ha pixat molta de gent, sí, però no tothom ha arrelat ni tothom ha durat fins ara a través de les generacions.
Parlant clar, som de la família catalana. Quin mal hi ha? Acceptem la família.

Valoració:8menosmas
Per Siurell Vermell, fa mes de 11 anys


La regidoria de Cultura de Ajuntament de Palma del PSM li ha faltat temps abans de deixar el seu despatx per a tancar una nova subvenció l'OCB 76.000 euros que li garantís el calendari d'activitats de l'organització catalanista fins a final d'any .. això és l'ordre de prioritats d'aquest partit. . prefereixen subvencionar els grups de castellers de fer un altre menjador social per a tota aquesta gent que ho té molt malament cada dia per posar-se alguna cosa a la boca .. encara sort que han tingut poc poder per gestionar en els estaments socials perquè sinó el Matas la Munar i el d'Eivissa es quedarien en res

Valoració:0menosmas
Per Carlotta, fa mes de 11 anys

Macià amb això des llinatges no em dius res això és un anàlisi més profund ... a Amèrica quan van arribar en Tòfol Colom es regalaven els llinatges a tot Cristo.. tu veus a un turk o un tunisià vestit a l'estil europeu i molt fàcil ho pots confondre amb un mallorquí, lo que passa és que hi ha molts interessos per tergiversar una mica algunes parts de sa nostra història..no es diu tota sa veritat.. Salut

Valoració:-2menosmas
Per Carlotta, fa mes de 11 anys

LEGIA ¿Acas no sa pot considera una colonizació sa conquista den Jaume I de Aragó, no de Catalunya ?Ses arrels des mallorquins actuals pot ser siguin molt mes profundes en es temps de lo que imagines, demana-li sino a ses families Bennasar o Binimelis, per possar un exemple.... Au!! tira per envant ..És vergonyós sentir els catalanistes i no ser capaços de distingir si es qul xerra és de ERC o amic den CAROD ROVIRA per que per descomptat no destil·lan ni un sol tret mallorquì en sa seva forma d'expressar-se. I és encara pitjor sa immersió catalanista a sa qual està sent sotmès aquesta Comunitat Autònoma. Aquí ha pixat tothom, es catalans no foren els unics que dexairen se seva empremta a aquestes terres, abans que ells, altres ho varen fer, empremtes antigues que han perdurant en sa nostra cultura que no es tan sols catalana ni prop fer-si. musulmans, castellans, aragonesos i catalans, romans etc. res ..fas molta gràcia i demostres lo cínica i hipòcrita que ets que odiant tot lo que ve d'Espanya i dones classes de llengua espanyola / castellana. Aquesta Mentalitat mercantilista teva fa molta gràcia jaja .. resulta que ets incapaç de deixar es teu interes materialístic de guanya doberets extra.. que hipòcrita .. pobres alumnes.. ...Catalans de Mallorca ?? MACIÀ ja està bé de dir dois!! que ets un vident ..?? no siguis xenòfob tu també Turkia en menys deu anys serà un membre més en el Mercat Comú Europeu

Valoració:-4menosmas
Per Lourdetes, fa mes de 11 anys

Al meu missatge anterior, hi faltava un "no". Aquí va corregit:

El que no convé als balears no és no ser de dreta sinó NO ser espanyolistes. Feim feina per les p...

Valoració:-2menosmas
Per Xesca, fa mes de 11 anys

@Macià, si no hagués arribat la gent de Jaume I al segle XIII, na Carlota no crec que dugués vel si és de família mallorquina de socarrel. Viuria, si no hagués emigrat, a Catalunya.

Valoració:7menosmas
Per Macià, fa mes de 11 anys

Ai carlota, Carlota.
Ara veig que tu t´hauries estimat més que no hagués arribat en Jaume I i la seva cort de nobles catalans-aragonesos. Segurement ara estaries ben contenta de dur en vel pes cap com la resta de dones musulmanes, comparti el teu marit amb dues o tres dones més o no menjar sobrassada ni ensaïmades, a que si Carlota. I posats a cercar llinatges antics mallorquins, supòs que noms com: Martorell, Ripoll, Valls, Torelló, Reus Castelló, Balaguer, Servera,etc,etc te deue
n sonar a sevillans o extremenys, no ho trobes?

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 15
Siguiente