nubes dispersas
  • Màx: 14.95°
  • Mín: 7.61°
14°

Acaba la campanya amb crides al vot dels indignats

Els candidats intenten capitalitzar la protesta durant el darrer dia. El moviment ha estat l'únic element que ha agitat una confrontació electoral de baixa intensitat

La campanya electoral acabà ahir amb crides de la majoria de candidats al vot dels indignats, el moviment del 15-M,que acampa a la plaça d'Espanya de Palma i a altres punts de l'Estat. "L'única possibilitat de canviar la situació és amb les urnes", afirmà el candidat del PP, José Ramón Bauzá, qui afegí que entén la "indignació". També s'hi referí el candidat socialista, Francesc Antich, qui rebutjà la decisió de la Junta Electoral de prohibir les protestes, apuntà que els indignats "han de ser escoltats" i els demanà que "donin suport als partits progressistes".

"Diumenge els ciutadans tenen l'oportunitat de canviar les coses, tant si es creu en el sistema com si no", sentencià el candidat del PSM-IV-ExM, Biel Barceló. El nacionalista rebutjà la prohibició de les concentracions, criticà el bipartidisme i alertà que el vot en blanc afavoreix el PP. Precisament, per mostrar l'oposició a la prohibició, els candidats i dirigents d'EU exhibiren un esparadrap a la boca i limitaren els actes. El candidat, Manel Carmona, destacà les coincidencies entre les reivindicacions d'EU i les del col·lectiu.

El moviment dels indignats ha estat l'únic element que ha agitat una campanya de baixa intensitat política, que ha transcorregut sense debats ideològics, sense grans propostes que hagin de ser recordades i sense actes multitudinaris. Però, si aquest moviment ha trastocat agendes i discursos dels partits, l'altre element novedós de la campanya, el cara a cara entre Antich i Bauzá, no ha suposat cap punt d'inflexió i just ha servit per confirmar la baixa intensitat de la contesa.

Abans de l'aparició dels indignats, que també podrien marcar la jornada de reflexió d'avui, s'ha viscut una campanya amb poca mobilització (ni Rajoy ni Zapatero no ompliren espais més limitats que fa quatre anys)i això fa pensar que, previsiblement, les eleccions no milloraran els índexs de participació d'ara fa quatre anys.

La campanya, almenys en aparença, tampoc no ha modificat les previsions dels resultats electorals. Per primer pic, totes les enquestes coincideixen, des de fa temps, a apuntar una àmplia majoria absoluta del PP, que permetria recuperar el poder a la formació que fins ara era a l'oposició a les principals institucions.

Aquesta possibilitat ha marcat els missatges de campanya. Sobretot de l'esquerra i particularment del PSOE, que no ha aturat d'alertar dels perills de retallades socials d'un govern de dretes i ha fet crides insistents a la mobilització del seu electorat. El PP s'ha dedicat més a vincular el PSOE amb la crisi econòmica. La crisi, de fet, ha pesat molt més que la corrupció. El PSM, amb una campanya moderna, podria ser l'únic minoritari en un Parlament més bipartidista que mai.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.