algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

El Govern vendrà 100 milions més de bons de deute

L'operació per finançar els crèdits del 2010 arribarà així als 300 milions. Manera diu que no hi haurà més ampliacions i recorda que dilluns a les dues se n'havien venut 100 milions

55392
AppleMark | Ferran Aguiló

Els bons per finançar el deute de les Illes Balears es venen bé. El conseller d'Economia, Carles Manera, va dir ahir que a les dues del migdia del primer dia -dilluns- ja s'havien venut 100 dels 200 milions d'euros. És per això que va afegir que, "si feim una previsió en funció d'ahir -per dilluns-, no és agosarat que haurem d'emetre 100 milions més".

De fet, el conseller, quan va anunciar la setmana passada que el Govern vendria 200 milions d'euros del deute públic del 2010 en forma de bons, ja va assenyalar que, si hi havia prou demanda, l'operació s'ampliaria un 50%, fins als 300 milions. Ara, ha quedat clar que la demanda hi és i, per tant, tan sols és qüestió de temps que l'Executiu ordeni l'ampliació de la venda. Manera -que parlà en un descans de les jornades que el grup parlamentari socialista tancà ahir mateix a la seu del partit a Palma- insistí que els bons del Govern havien tingut una "sortida espectacular" i que "l'estalviador hi ha vist un producte interessant".

De fet, el mateix Manera confessà que per ell també és interessant i que ha comprat bons. Això sí, el conseller tornà a remarcar ahir que en cap cas l'operació no superaria els 300 milions. "Tenim autorització per endeutar-nos fins als 371 milions", explicà, però va afegir que per als 71 milions que resten l'Executiu ja disposa de prous "mecanismes financers" per fer-se'n càrrec sense haver de recórrer als bons.

Abans que ningú

Carles Manera, a més, indicà que, si havien emès els bons tant de cop i volta, just en començar l'any, era perquè "hi ha altres comunitats autònomes que analitzen fer el mateix" i l'Executiu balear havia volgut ser el primer a fer-ho el 2011 i poder, així, col·locar el deute "sense dificultats". "Crec que ho hem encertat", apuntà. L'Executiu destinarà aquests 300 milions a pagar les inversions fetes el 2010, que fins ara eren finançades en pòlisses a curt termini. Segons el conseller d'Economia, pagant les inversions es dinamitzarà el teixit econòmic de les Illes Balears, fet que "és l'objectiu central de l'operació".

Quan Catalunya va vendre el deute en forma de bons -a principi de tardor- el Govern balear va dir llavors que no tenia previst fer-ho. Tanmateix, Manera va explicar ahir per què ara sí que ho veuen necessari. Segons digué, les condicions han canviat. "El 2010 vàrem col·locar el deute públic del 2009, uns 900 milions d'euros, sense dificultats insalvables" a un 2% o un 3% d'interès, "unes taxes molt acceptables en aquells moments", subratllà. Catalunya, en canvi, "tenia tot el seu paper col·locat" i no trobava on més vendre el deute. Segons Manera, el conseller d'Economia de la Generalitat, Antoni Castells, fins i tot havia intentat trobar finançament en viatges al Japó i a París, però "no trobava ningú que li deixàs crèdit al mercat obert". Per això, va obtar pels bons, mentre que a les Illes no els calia.

En canvi, ara, durant "els darrers dos o tres mesos, el mercat de crèdit convencional s'ha eixugat", segons Manera. Va dir que fins i tot l'Estat col·loca el deute, en alguns casos, al 5%. Davant aquesta situació, s'ha hagut "d'explorar el mercat privat", assegurà Manera. De moment, pel que fa als primers 200 milions de deute que el Govern ven a un interès del 4,75% a un any, hi ha temps per comprar-ne fins al 4 de febrer a les dues del migdia. Encara que ja se n'hagin venut 100 milions, els primers a demanar els bons no tindran cap prioritat per sobre dels altres compradors que ho hagin sol·licitat dins el termini. Si hi ha més peticions que bons disponibles, el Govern i l'entitat que dirigeix l'operació, la Caixa, establiran un màxim de doblers que cada ciutadà podrà invertir. Tot i que el conseller insisteix que és una operació completament segura, cal tenir en compte que, com en tota inversió, qui hi estigui interessat s'ha d'informar sobre els possibles riscs i condicions.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ca, fa mes de 12 anys

200 milions tirats en el tren de la Vergonya, el tren de llevant, l'infraestrcutra més vergonyosa de s'historia de Mallorca. Riem-nos del Palma arena !

Valoració:-3menosmas
Per Foraviler, fa mes de 12 anys

Ei ei ei! Que això es deute! No us emocioneu que això ho tornam després, i amb interessos!

No ens ho mereixem, afageix per no oferir propostes als grans reptes macroeconòmics que tenen aquestes illes. S'ha de començar per la base, es a dir el model econòmic i el model d'administració pública, i que siguin propostes concretes si pot esser.

Valoració:7menosmas
Per no ens ho mereixem, fa mes de 12 anys

Per favor, vot de càstig a PSM, ERC, i Entesa:

- Al PSM per creure's Déu, per pensar que es podia fer nacionalisme 'light', i per no saber liderar un gran projecte comú amb ells.
- A ERC per, tot i el poder i presència i popularitat que ha assolit a Mallorca, no haver sabut gestionar una gran aliança municipal-autonòmica-estatal-europea amb el PSM i fer-ne una bèstia tot poderosa de la qual l'espanyolisme s'hagués cagat.

I especialment per l'orgull. Pel punyetero orgullo i beneitura de tots dos.

Castigueu-los. Vot de càstig a PSM i ERC.

Que n'aprenguin.

Que guanyi el PP!!!

Visca Mallorca. I els Països Catalans.
-

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente