El campus de la Universitat de les Illes Balears (UIB) acollirà del 7 al 9 de setembre el VIII Simposi d'estudis polars. El Comitè espanyol de l'SCAR (Comitè científic de recerca antàrtica) i l'Institut mediterrani d'estudis avançats (Imedea), constituït per la UIB i CSIC, són els encarregats d'organitzar aquesta trobada, en la qual es calcula que participaran gairebé dos-cents experts. La simposi inclourà l'assistència d'investigadors de reconegut prestigi internacional i té com a objectius principals la difusió dels resultats científics i afavorir la col·laboració entre els grups de recerca que duen a terme la seva tasca a l'Antàrtida i a l'Àrtic en els diferents camps científics. L'investigador de l'Imedea i membre de l'SCAR, Damià Gomis, confirmà que a l'encontre hi assistiran "conferenciants d'Alemanya, dels Estats Units i d'Anglaterra", si bé encara falten lligar alguns noms que no es volgué aventurar a dir.
La darrera trobada d'aquest grup d'experts tingué lloc a Granada el 2006, però, tal com explicà Gomis, "no hi ha cap periodicitat establerta; ara bé, intentarem no trigar més de dos o tres anys a tornar-nos a reunir".
Al març començarà el termini perquè aquells qui hi estiguin interessats aportin els seus documents d'investigació i així poder participar en el simposi.
El simposi serà la primera reunió científica polar que té lloc a l'Estat espanyol des de la celebració de l'Any polar internacional i servirà per fer balanç dels resultats obtinguts per la presència científica espanyola tant a l'Antàrtida com a l'Àrtic. L'Any polar, celebrat entre el 2007 i el 2009, ha suposat que, per exemple, el Govern espanyol hagi duplicat els recursos destinats a la recerca de 3 a 6 milions d'euros, si bé el darrer Any polar internacional se celebrà el 1957-1958 i serví per posar les bases de la investigació amb la col·laboració de molts països i es creà el Tractat antàrtic. Amb tot, i coincidint amb el simposi, es reunirà també a Palma el Comitè permanent sobre gestió de dades antàrtiques de l'SCAR, que integra els responsables dels centres de tractament de dades antàrtiques o polars i dels sistemes d'informació geogràfica dels diferents països membres de l'SCAR.