muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°
14°

Francesc Buils declararà el 28 de gener pel cas Voltor

Per altra part, avui s'han suspeses les citacions de Miquel Nadal i Josep Lliteres pel cas Maquillatge

L'exconseller de Turisme i expresident d'Unió Mallorquina (UM), Francesc Buils, haurà de declarar el pròxim dia 28 com imputat a la peça del cas Voltor de presumpta corrupció referida a l'empresari de la comunicació Jacinto Farrús, que compareixerà el 10 de febrer. Aquestes citacions s'emmarquen en una tanda de compareixences d'un total de 22 persones, entre imputats i testimonis, en relació amb aquesta peça, les declaracions dels quals s'estenen en diferents dies des del passat desembre fins al 7 de març. La titular del jutjat d'instrucció 10 de Palma, Carmen Abrines, investiga Farrús -les empreses del qual van prestar serveis a la Conselleria de Turisme- dins d'una peça d'aquesta causa sobre presumptes desviacions de fons irregulars durant l'actual i passada legislatures des de l'Institut d'Estratègia Turística (Inestur), dependent de Turisme.

La jutgessa ja ha fixat nova data per a la declaració de Buils, prevista al principi per a avui i que s'ha modificat a causa que unes citacions per aquest cas es van haver de retardar a causa que els fiscals Anticorrupció van registrar aquella jornada l'Autoritat Portuària en l'anomenada "operació Mar Blau". Segons han informat Efe fonts jurídiques, també s'ha modificat la data de la citació de la persona entorn de la qual gira la peça, l'empresari Jacinto Farrús, inicialment prevista el 2 de març i que finalment serà el 10 de febrer.

La jutgessa ha fixat així mateix nova data per a la declaració com a imputat de l'excomptable d'UM Àlvaro Llompart, que es va haver de celebrar el passat 15 de desembre i que finalment, de no haver-hi nous canvis, serà el pròxim dia 27. L'exconseller insular d'Economia Miquel Àngel Flaquer (UM), citat en principi per a ahir, declararà el pròxim dilluns 24, i el representant legal de l'empresa THR ho farà a Barcelona, i no a Palma.

Respecte a les declaracions el pròxim dilluns d'una testimoni i de l'exdirector general de Qualitat Ambiental Antoni Oliver, podrien ser suspeses també, han indicat les mateixes fonts. La resta de citacions d'imputats i testimonis per aquesta peça no han sofert modificacions de moment.

Suspeses també les declaracions de Miquel Nadal i Josep Lliteres

Les declaracions com imputats en el cas Maquillatge de l'expresident d'Unió Mallorquina (UM) Miquel Nadal i de l'exdirector de Relacions Institucionals del Consell de Mallorca Josep Lliteres, previstos per al 27 d'aquest mes, se n'han suspès en espera d'un informe policial. Segons han informat a Efe fonts jurídiques, pels mateixos motius també s'han suspès dues declaracions previstes per a avui de l'exsecretària tècnica del Consell Eugenia Cañellas i de l'expresident de la Casa Argentina Balear i afiliat a UM Jorge Mandado, ambdós com imputats. La falta d'un informe policial ha estat la causa d'aquesta suspensió i encara no s'ha fixat nova data per a les declaracions.

Quan es fixi, els quatre hauran de declarar com imputats davant del jutge d'instrucció d'aquest cas de presumpta corrupció, Juan Ignacio Lope Sola, que investiga la presumpta desviació de fons públics del Consell de Mallorca a membres d'UM mitjançant subvencions i contractes a diverses productores i el presumpte finançament il·legal del partit, tot això durant la passada legislatura. Els quatre ja han declarat en altres ocasions davant del jutge per aquesta causa de presumpta corrupció.

En el cas de Nadal, exvicepresident del Consell de Mallorca i candidat a l'Ajuntament de Palma en les últimes eleccions locals de 2007, cal remuntar-se fins a febrer de 2010, quan va declarar davant de Lope Sola i va provocar amb les seves paraules la dimissió de Maria Antònia Munar (UM) com a presidenta del Parlament balear. En aquesta ocasió, va afirmar que Munar li va donar 300.000 euros d'UM per comprar una productora que va rebre contractes milionaris de la corporació insular. L'expresident d'UM s'enfronta, igual com Munar, a 6 anys de presó per una de les peces de "Maquillatge", en la qual s'investiga la desviació de 240.000 euros durant la legislatura passada des del Consell de Mallorca -governat llavors per UM i PP- a empreses audiovisuals vinculades als acusats.

Quant a Lliteres, va declarar davant de Lope Sola el passat 30 de novembre, quan va afirmar que es van falsificar les seves firmes a quatre factures de la institució insular per un total de 10.700 euros, per la qual cosa va dir estar "molt enfadat". Lliteres, que va pertànyer al Comitè Executiu d'UM durant l'anterior legislatura, quan ocupava el cag de conseller insular, va afegir que "no hi ha cap diner del Consell de Mallorca que vagi a UM" preguntats sobre diverses factures que van poder servir per desviar fons del Consell. Eugenia Cañellas va declarar davant del jutge el març de l'any passat i va assegurar llavors que va contractar persones suposadament vinculades amb UM a instàncies de Miquel Nadal i de l'exdirector insular de Projectes Mateu Cañellas (també imputat).

Finalment, Mandado va declarar el passat 22 de novembre que va estar contractat per les productores Vídeo O i Ambit Digital (vinculades a UM) durant aproximadament set mesos, quan no va trepitjar cap de les dues empreses. "Ara pot veure's que els diners que cobrava eren en agraïment (per les seves tasques a favor d'UM), però en aquell moment no ho vaig pensar, creia que era per un treball", va indicar llavors.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.