Protestes, aturades i vagues durant tot el 2010. Actes de desencís davant els jutjats de l'vinguda d'Alemanya amb desenes de funcionaris clamant contra el Ministeri de Justícia i el seu ministre Caamaño. Rebuig a l'entrada en funcionament de la nova Oficina Judicial, que s'engegarà ben aviat a Palma i remourà encara més les aigües d'aquesta administració. Xiulets en contra que el Govern pugui escollir càrrecs de lliure designació. Sous que baixen per decret, sistemes informàtics que no acaben de funcionar mai... Un tassó ple de paciència que és a punt de vessar.
Els sindicats CSI-F, FSP-UGT, CCOO, SPJ-US, STATS i altres han recollit el malestar general que impera entre els treballadors públics del sector de la Justícia. Una situació que crema els funcionaris sigui quin sigui el seu escalafó professional. En el passat mes de juny secundaren la vaga de funcionaris contra la retallada salarial un 65% dels treballadors segons els sindicats i un 2,21% segons el Govern. Xiulets, tambors i algun pot de fum taronja, que posà color a la reivindicació, marcaren una jornada de vaga, però amb normalitat. Però malgrat les protestes la justícia mai no s'alterà. Continuà lenta però ferma, segura. Com un malalt que no acaba de morir mai.
La vaga general del setembre tampoc tingué cap efecte. Només un jutge dels 112 de les Illes va secundar la jornada de protesta i només un secretari judicial dels 108 va fer vaga. L'activitat al TSJIB, l'Audiència Provincial i els diferents jutjats unipersonals es desenvolupà amb normalitat. També a l'avinguda d'Alemanya, on s'ubiquen els jutjats Penal, Instrucció i Violència a la Dona, la jornada va transcórrer pràcticament com la de qualsevol altre dia pel que fa a la presència dels funcionaris, tot i que davallà el nombre de persones que acudí a les dependències judicials.
Balanç sindical
Des del CSI-F fan balanç de l'any. Es denuncia un cop i un altre "el caos en la nova oficina judicial". Asseguren que "el projecte més ambiciós de Justícia posa contra les cordes els seus responsables". El sindicat diu que "el que semblava ser la solució a tots el mals del sistema s'està convertit en la patata més calenta que Caamaño i el seu equip tenen a la taula i el que és pitjor, sense avisos d'una solució immediata". Els afiliats demanen la paralització de l'oficina judicial. Per ells és pitjor el remei que la malaltia. Es repeteixen termes com "caos i desastre".
Els responsable de la FSP-UGT resumeixen l'any judicial amb aquest titular: "Dels acords a les decretades". El responsable a Balears Juan Luis Morata assenyala que "obríem l'any amb acords generals per garantir que l'acoblament a l'Oficina Judicial no supusàs una pèrdua de drets pel personal", però aquest acords "varen saltar per l'aire el maig amb els primer decrets-llei, que sense negociació prèvia, imposava uns descomptes salarials sense precedents". Afegeix que "els decrets continuaren amb una reforma laboral que afecta especialment els més de 1.000 funcionaris de jústica a Balears i que converteix prop de 500 en futura mercaderia en mans de les ETT". Els funcionaris denuncien que "el clima d'autoritarisme generat pel Govern espanyol ha contagiat la resta de l'Administració".
El resum de l'any pels sindicats és ben clar: en dotze mesos s'ha passat de signar acords per garantir els llocs de treball i condicions laborals, a legislar per decret incrementant la temporalitat i precarietat laboral.