algo de nubes
  • Màx: 18.84°
  • Mín: 9.02°
18°

Antich avisa que no acceptarà “devaluar la nosta llengua”

José Ramón Bauzá afirma ara que “és poc responsable” continuar el debat que va obrir ell mateix divendres

45646
José Ramón Bauzá, amb Antoni Pastor, coindicí amb Francesc Antich ahir a Son Espases. | Ferran Aguiló - J. Morey.

El president, Francesc Antich, dirigí ahir un avís contundent al president del Partit Popular, José Ramón Bauzá: "No podem estar mai d'acord amb les idees de devaluar la nostra llengua". En resposta a les polèmiques declaracions de Bauzá per canviar la normativa lingüística, el president afirmà que "li vull deixar ben clar que aquest és un tema d'Estat en el qual no valen els jocs malabars".
Antich, a més, assegurà que està preocupat perquè la llengua -com el paper dels consells insulars, que ara també es qüestiona des del PP- són "temes d'Estat, temes ja pactats" amb els populars mateixos. Per això, també manifestà que "el PP s'hi hauria d'aclarir".

Consens
Pel màxim responsable auonòmic, la qüestió és ben clara: el consens que li oferia Bauzá despús-ahir per tornar a debatre la legislació sobre el català, ja existeix ara. I si hi ha ningú que actua en contra d'aquest consens és el mateix Bauzá. "Totes les forces polítiques havíem assolit un acord molt gran per lluitar per la unitat de la llengua i perquè la llengua, aquí, no fos objecte de polèmica", declarà. Hi afegí, referint-se al PP, que li sembla una "molt mala idea" que, de manera "unilateral", ara es creïn problemes "en un espai en què els ciutadans i les ciutadanes no en tenen".
José Ramón Bauzá declarà divendres a aquest diari que oferia "un consens lingüístic a Antich, sempre que parteixi de la llibertat i no de la imposició". Quant a aquest oferiment, el president contestà ahir que la qüestió ja s'havia pactat amb total llibertat en el seu moment. "No sé si el PP, quan va pactar els temes de llengua, ho va fer amb llibertat o no, però nosaltres, des del Partit Socialista, sempre ho hem fet amb total llibertat", postil·là.
Així mateix, Antich va recordar que "tothom va fer un esforç molt gros per consensuar l'Estatut i l'Estatut proclama molt clarament quina és la llengua pròpia d'aquesta comunitat".
Per la seva banda, José Ramón Bauzá intentà llevar ferro a la polèmica que creà ell mateix divendres, quan manifestà que volia eliminar la Llei de normalització lingüística, encara que rectificà el mateix dia per aclarir que allò que volia fer era "modificar" la legislació sobre la llengua. Ahir, per desviar l'atenció, el dirigent popular afirmà que continuar aquest debat, amb les "xifres d'atur que augmenten diàriament" i una economia que empitjora, "ja és poc responsable", perquè la discussió sobre l'idioma és el que menys importa a la gent. Amb tot, quan se l'avisà que era ell mateix qui havia obert la capsa dels trons amb les declaracions esmentades, evità contestar. Es limità a dir que el PP just vol potenciar tota normativa que impliqui facilitar l'accés a l'Administració pública "en igualtat d'oportunitats" i sense "restriccions per l'ús idiomàtic".
Bauzá tampoc no volgué comentar res sobre el fet que, quan s'elaborà la normativa lingüística actual, la que ara vol canviar, el PP hi votà a favor.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per 1229, fa mes de 13 anys
Abans que arribàssim nosaltres a partir del segle XIII, a Mallorca no es parlava mallorquí sinó àrab.
Valoració:-1menosmas
Per jeroni, fa mes de 13 anys
Jo sóc mallorquí i vull parlar la meva llengua que no és altre que el MALLORQUÍ, la llengua dels meus avantpassats abans, que arribessin els invasors peninsulars
Valoració:3menosmas
Per Idossí, fa mes de 13 anys
Siau qui sou, com deia mossèn Costa i Llobera. Si no, no serem res, persones sense arrels, i si aconsegueixen anul·la la nostra cultura i la nostra llengua, els espanyols encara ens menysprearan més que ara.
Valoració:1menosmas
Per //*//, fa mes de 13 anys
Bauzá i Delagado, la pareja ideaaaal ei!
Valoració:7menosmas
Per votant amb independència de criteri, fa mes de 13 anys
Mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers que militau i votau pp:

Si sou sensibles a la situació delicada de la nostra llengua i la nostra cultura, si voleu conservar-les i voleu deixar-les com una herència viva als vostres fills i néts, NO consentiu que Bauçà/Delgado i la línia extremista castellanista dirigesqui la política del vostre partit. Si no hi podeu fer res, pensau que hi ha vida més enllà del pp. I de la bona!

Com a poble mereixem coses millors, molts millors que les que proposa aquests dies el senyor Bauzà.

El pp tendrà potser molt poder a l'estat d'aquí poc temps, ara ja en té. Depèn molt de vosaltres que a les illes Balears hi hagi protecció o destrucció del nostre patrimoni més estimat. És una responsabilitat que no podeu eludir.

No deixeu que polititzin el tema de la nostra llengua només per treure vots de la ignorància, de la incultura i del feixisme.

No a la utilització perversa i interessada del tema de la nostra llengua en benefici electoral de CAP partit!
Valoració:6menosmas
Per mac, fa mes de 13 anys
És collonut, rafa, que diguis "nuestra lengua" a la que tu no fas servir... Digues-li "vuestra"!

Per cert, per què li dius "mallorquín" al català? Supòs que serà per distingir-lo del castellà, que no és mallorquí sinó foraster...
Valoració:15menosmas
Per rafa, fa mes de 13 anys
Pero bueno, Xisco, si eso es precisamente lo que propone Bauza:
Fomentar nuestra llengua: el mallorquin.
Valoració:-6menosmas
Per mac, fa mes de 13 anys
Els del PSOE ja varen estar ben d'acord amb "devaluar la nostra llengua", ja, quan varen votar en contra d'incloure el deure de conèixer el català al nou Estatut.
Valoració:41menosmas
Per Pere Antoni, fa mes de 13 anys
El principal enemic que tenen els mallorquins del PP és el seu president. Vaja espectacle!.
Valoració:5menosmas
Per Xantematins, fa mes de 13 anys
I posarà el senyor Diéguez i la senyora Nájera com a murs de contenció i defensa del català contra les escomeses de JR.
Valoració:18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente