nubes dispersas
  • Màx: 18.3°
  • Mín: 13.93°
18°

Bauzá ofereix consens lingüístic a Antich

El president del PP advoca pel diàleg sobre la qüestió idiomàtica “sempre des de la llibertat i no des de la imposició”. Creu que “la igualtat d'oportunitats també serveix per sortir de la crisi econòmica”

45654
José Ramón Bauzá, president del PP balear. | MARCO TORRES

El president del PP, José Ramón Bauzá, oferí ahir "un consens lingüístic al president Antich, sempre que parteixi de la llibertat i no de la imposició". Bauzá es ratificà en l'afirmació que derogarà el Decret de mínims a l'ensenyament, "perquè així ho va aprovar el congrés del meu partit i jo no puc anar en contra del que decidí el 70% de la militància".

A preguntes de dB, Bauzá advocà per aquest consens amb el president del Govern, "perquè la llengua no ha de ser mai una arma que es tirin els uns contra els altres, sinó una eina d'entesa". Des d'aquesta "aposta per la llibertat i la tolerància", li agradaria aconseguir aquesta entesa amb Antich. A l'escola "és necessari escoltar els pares dels alumnes perquè tinguin el dret de triar la llengua vehicular dels seus fills amb respecte per l'altra, a fi que tothom la pugui conèixer".

El president del PP està segur que "en aquests moments el que mès preocupa els ciutadans no és la llengua, sinó la crisi econòmica, la desocupació i la manca de perspectives de futur. Però també estic segur que superarem la crisi des de la llibertat i aquesta llibertat també s'ha d'aplicar a la no-discriminació lingüística en l'ensenyament, a l'accés a la Funció Pública i al conjunt de la societat".

Hi afegí que "per solucionar la crisi econòmica s'ha de potenciar la igualtat d'oportunitats, perquè tothom aporti els seus valors, i això també afecta la qüestió lingüistica".

Pel líder conservador, "les nostres propostes no cerquen res més que la normalitat en l'àmbit educatiu i en el de la convivència social. Qui es pensi que cercam el conflicte, s'equivoca. Volem que lús de la llengua es desenvolupi amb absoluta normalitat, amb naturalitat". L'objectiu és que "no hi hagi discriminacions per aquest motiu". D'aquí que defensi les modalitats de cada illa i, també, que cerqui el "màxim consens possible en aquesta qüestió, lligada a la llibertat i al respecte entre tots els ciutadans". Amb tot, però, l'anunci de Bauzá, amb o sense rectificació, ha polaritzat el discurs polític sobre la llengua.

Amb aquesta deriva del PP respecte del català, assumint les tesis de Carlos Delgado, és encara més difícil que UM hi vulgui pactar. És per això que tot indica que Bauzá se la juga a una sola carta: la de la majoria absoluta. El PP, o aconsegueix la majoria absoluta, o quedarà a l'oposició. Bauzá ho té assumit, encara que no és una decisió adoptada als òrgans competents del partit.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 12
Siguiente
Per joan, fa mes de 13 anys
i consens lingüistic per la llengua castellana per què no en demana també?. Que no diu ell que hi ha d'haver igualtat? El que demani o vulgui fer en Kosé Ramon (aqui deim Kosé, no deim José), amb la llengua catalana, exactament el mateix ha de fer amb la castellana.
Valoració:2menosmas
Per consens estatutari, fa mes de 13 anys
Doncs en lloc d'anar fent com qui ofereix un nou consens, en Bauçà ja pot començar per assumir el consens lingüístic ben establert l'Estatut: la llengua pròpia de les Illes Balears, i vehicular de l'ensenyament, és el català. Tothom té el dret de fer-la servir, cosa que genera els deures corresponents a l'exercici del dret.
Valoració:2menosmas
Per Joan, fa mes de 13 anys
Quantes fulles ompliriem per enumerar tot alló on el Castellà està imposat?. Quant la Llengua Catalana intenta treure un poc el cap de davall la bota opresora del castellano-espanyolisme, reb una bona trepitjada d'aquesta, i altra vegada a curar ferides produïdes pe'l castellano-espanyolisme.
Valoració:14menosmas
Per votant amb independència de criteri, fa mes de 13 anys
Mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers que militau i votau pp:

Si sou sensibles a la situació delicada de la nostra llengua i la nostra cultura, si voleu conservar-les i voleu deixar-les com una herència viva als vostres fills i néts, NO consentiu que Bauçà/Delgado i la línia extremista castellanista dirigesqui la política del vostre partit. Si no hi podeu fer res, pensau que hi ha vida més enllà del pp. I de la bona!

Com a poble mereixem coses millors, molts millors que les que proposa aquests dies el senyor Bauzà.

El pp tendrà potser molt poder a l'estat d'aquí poc temps, ara ja en té. Depèn molt de vosaltres que a les illes Balears hi hagi protecció o destrucció del nostre patrimoni més estimat. És una responsabilitat que no podeu eludir.

No deixeu que polititzin el tema de la nostra llengua només per treure vots de la ignorància, de la incultura i del feixisme.

No a la utilització perversa i interessada del tema de la nostra llengua en benefici electoral de CAP partit!
Valoració:19menosmas
Per Sor Tomasseta, fa mes de 13 anys
Estas pixand fora des test, jo no he vist mai que és rebosillo arribas tan a baix.
Valoració:-9menosmas
Per mac, fa mes de 13 anys
Ben igual que amb el vostre rebosillo, doncs.
Valoració:1menosmas
Per mac, fa mes de 13 anys
Català = llibertat
Castellà = imposició
Valoració:10menosmas
Per rivendell, fa mes de 13 anys
Si guanya aquest personatge TOT ELS FUNCIONARIS INTERINS DE BALEARS PODEN PERDRE LA FEINA. L'exigència del català a les administracions ha estat un filtre, que només uns pocs de la peninsula ho han aconseguit amb esforç però amb en Bauza això desapareixerà i amb la crisi que esta caiguent aqui vendrà tot cristo. Pareix que aquest senyor fa feina contra els interessos de la gent de Balears.
Valoració:8menosmas
Per Aquests arrassen, fa mes de 13 anys
I mentres, el nacionalisme d'esquerres més separat que mai (ara per ara tres candidatures diferents).

Jo m'ho faria mirar.
Valoració:11menosmas
Per Tià, fa mes de 13 anys

formetget, quan dius "no queremos nada de catalán", parla per tu. O et penses que vosaltres, semianalfabets, representau tota la població balear? Sou el darrer molt del credo. No teniu ni escriptors, ni universitaris, ni gent de carrera... no sou res.
Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 12
Siguiente