algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

El revetlabús, a l'alça per evitar les morts a la carretera

Es multipliquen els ajuntaments que instauren un servei d'autocars nocturns per traslladar els joves a les festes

L'objectiu és evitar que el jovent agafi cotxe. Així, evidentment, també es redueix el risc de patir accidents tant a les anades com, sobretot, a les tornades a casa des del municipi que celebri la revetla.

Aquest estiu han estat almanco cinc les localitats que han noliejat l'anomenat revetlabús: Esporles, Valldemossa, Puigpunyent, Artà i Sant Llorenç des Cardassar. Fonts d'aquests cinc pobles asseguren que aquest projecte és una de les idees més populars que s'han pres en polítiques de joventut.

És la corporació d'Esporles, però, la més veterana en aquest servei. Enguany ha estat el quart estiu consecutiu que ha posat en marxa el bus nocturn. Suyapa Ginàs, dinamitzadora del Casal de Joves esporlerí, explica: "Hi havia hagut casos de joves del poble que tingueren accidents de cotxe en tornar de les revetles. D'aquesta manera, algunes colles demanaren que es posassin autocars".

Sortida: 23 h, tornada: 6 h

Dit i fet. El projecte fuciona així: els joves de la localitat es reuneixen al seu casal cada dimecres i decideixen en assemblea a quines festes volen anar el cap de setmana. L'autobús surt a les 23 hores, ja sigui divendres o dissabte, i torna entre les 5 i les 6 hores de la matinada. Els joves paguen 3 euros per anar i tornar, un preu popular gràcies a la subvenció del Consell de Mallorca.

D'aquesta manera, ningú no ha de patir per agafar el cotxe ni per beure alcohol i arriscar-se així a patir un accident mentre mena el vehicle. L'èxit, segons Suyapa Ginàs, és total: "El bus sempre va ple i fins i tot hi ha gent que queda al carrer per manca de places". Si bé tenen prioritat els majors d'edat, els menors també hi poden entrar si el bus no s'omple.

La matinada de dissabte, de fet, gaudiren del darrer servei: el que els dugué al festival de Sa Rocketa (Santa Maria del Camí). Amb un pressupost d'uns 5.500 euros, han gaudit de 14 revetles segures durant aquest estiu. La mesura és tan popular, i necessària per seguretat vial, que altres municipis seguiren l'estel d'Esporles. Nadal Torres Bujosa, batle de Valldemossa, ho conta així: "Quan la gent jove vingué a proposar-nos la idea, ens va parèixer fantàstic. Entenem les seves demandes". Com que Valldemossa és una localitat amb menys població, contracten autobusos de mida mitjana (30 places), "les quals s'han omplert cada dissabte", remarca Torres Bujosa.

Un altre municipi de la zona, Puigpunyent, també s'ha animat a contractar aquest servei. I un altre pic és coordinat des del Casal de Joves. Però també la zona del Llevant s'ha afegit al projecte. Sant Llorenç des Cardassar és un dels municipis que també posà autobusos, tot i que només un parell de vespres. L'objectiu de l'Ajuntament era veure si la idea tenia seguiment, per part dels joves. I bé: ha estat així.

Tiquets entre 3 i 7 euros

Finalment, Artà consolida, a poc a poc, aquest projecte. Paula Ginard, regidora de Festes de la localitat, manifesta: "Agafar el cotxe per anar de festa és sinònim de passar pena": o el conductor no pot beure alcohol, o encara pitjor, mena el cotxe tot i haver begut.

El primer experiment fou l'estiu de 2009: "Posàrem un bus per dur els joves a la revetla de la Colònia Sant Pere, ja que molts veïns hi tenen una segona residència, i anà molt bé. Així enguany hem posat 4 revetles més, totes de pobles de la zona: Cala Rajada, Sant Llorenç, Sant Joan i Santa Margalida".

El preu del tiquet és de 7 euros (amb un abonament de bus de 20 euros, per als cinc dissabtes). A més, Paula Ginard, regidora de Festes, ha tingut cura d'acompanyar els al·lots a cada viatge "per controlar que tothom tornàs a l'autocar a l'hora programada i controlar un poc la situació". En el cas d'Esporles, en canvi, es contracta un monitor per encarregar-se d'aquestes tasques.

Ara bé, la regidora Ginard destaca: "Ens costa molt enganxar els de trenta anys, que són, precisament, els que més agafen el cotxe". I és que aquestes busos no són un servei per a adolescents, sinó per a tothom que vulgui anar de festa i no vulgui deixar la vida a l'asfalt. És un preu impagable.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.