algo de nubes
  • Màx: 15.01°
  • Mín: 6.86°

El PP diu que els descomptes perillen i Antich ho nega

La diputada al Congrés Maria Salom ataca els pressuposts perquè no inverteixen prou a Balears. El president, però, els defensa i afirma que no entén tant de rebombori amb els comptes de l'Estat

 

La diputada popular al Congrés, Maria Salom, s'escudà ahir en una sola lletra -una 'o'- per afirmar que el text dels pressuposts del Govern de l'Estat "autoritza a suprimir el 50% de descomptes aeris". Poca estona més tard, el president Francesc Antich sortí al pas d'aquestes declaracions i insistí que els descomptes es mantindrien, tal com ja afirmà en el seu moment el ministre de Foment, José Blanco. "Això no és modificable", assegurà.

El PP s'ha basat en una interpretació literal de la redacció dels comptes per al 2011. Els pressuposts autoritzen el Govern de l'Estat a modificar o substituir el règim de subvencions al transport per a les Illes. Això, però, es pot fer sota unes condicions determinades. Segons llegí Maria Salom, el text dels pressuposts diu que la modificació "mai podrà suposar una disminució de l'ajuda prestada o un deteriorament de la qualitat del servei". Vet aquí el problema: aquesta 'o'. Segons Maria Salom, si en lloc d'una 'o' s'hi hagués escrit un 'ni' s'haurien de complir les dues condicions, però la 'o' vol dir que cal complir-ne una o l'altra, no totes dues: si es manté la qualitat del servei, es pot reduir o eliminar el descompte.

La qüestió és, doncs, si aquesta lletra és un error de redacció sense més importància o si és una estratègia que pot fer perillar els descomptes aeris, tal com assegura el PP. El president Antich descartà que la polèmica 'o' amagàs la intenció secreta del Govern de Zapatero de retallar els descomptes. No parlà del text, però sí assegurà que les acusacions dels populars no li causaven cap preocupació.

La diputada popular també atacà els pressuposts per altres raons. Digué que eren "dolents, decebedors i depriments" per a les Balears i que els comptes de l'Estat es basen en previsions falses de manera que caldrà retallar-los encara més d'aquí a uns mesos. En concret, digué que l'Executiu preveu un creixement econòmic de l'1,3%, però que no es complirà perquè els experts el xifren en tan sols un 0,6%.

Algunes de les altres crítiques que va fer Maria Salom als pressuposts de l'Executiu de Zapatero seguien una línia semblant a la dels descomptes aeris. Així, per exemple, afirmà que les Illes Balears són la comunitat amb menys inversió directa per persona: tan sols 167,22 euros, mentre que la mitjana estatal és de més del doble: 359,83 euros per persona. Però no tingué en compte que la inversió estatal en carreteres i ferrocarrils, a Balears, al contrari que en d'altres comunitats, no es fa a través de la inversió directa, sinó per via dels convenis bilaterals. I tampoc no sumà les inversions estatutàries, que tan sols tenen algunes comunitats que han reformat els estatuts. Tot plegat fa que la xifra sigui més baixa.

Salom, a més, explicà que la inversió directa dels ministeris a Balears era de 28,3 milions d'euros, mentre que el 2004, amb el Govern del PP, va ser de 116,7 milions. Això sí, s'abstingué de comparar les inversions en organismes com ports i aeroports, que són el gruix de la inversió directa de l'Estat a Balears.
Per tot plegat el president Antich digué que no entenia aquestes crítiques ni tant de "rebombori" amb els pressuposts de l'Estat. Afirmà que l'Executiu central del PP sols invertí 176 milions a Balears el 2004 i que aquestalegislatura, de mitjana, han estat 400 cada any. A més, digué que el PP balear "sols protesta quan a Madrid governa el PSOE" mentre que, si no, calla. En concret, Antich digué tres vegades que quan mana el PP a Madrid els populars de Balears fan "mutis por el forro", reinventant la dita castellana "mutis por el foro".

 

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per balear, fa mes de 13 anys
Tant és el que digui qualsevol dels dos, tanmateix tenen la mateixa credibilitat, un per calçaces i l'altre per mentidera compulsiva
Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente