algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
11°

Madrid retalla un 16% les inversions a les Balears

La despesa de l'Executiu espanyol a Balears serà el 2011 de 454 milions, mentre que el 2010 ha estat de 544. 111,9 es destinaran als bitllets d'avió

45914

El delegat del Govern ha oferit els detalls en roda de premsa.

Ferran Aguiló - J.T.

La inversió estatal a les Illes Balears serà l'any que ve 90 milions d'euros més baixa que la d'enguany. Així, cau un 16,54% i passa de 544 milions d'euros a tan sols 454. Entre les retallades que afecten diverses partides, s'hi inclou una reducció de 10,1 milions d'euros de la bossa dedicada a pagar els descomptes de bitllets d'avió per a residents. Si enguany s'hi havien destinat 122 milions, l'any que ve seran 111,9.

Dels 454 milions que és previst que l'Estat inverteixi a l'Arxipèlag l'any que ve, la partida més gran, de 183 milions d'euros, correspon a les inversions directes. 121 milions d'euros més són dels convenis bilaterals entre els governs estatal i balear, com el de carreteres i els d'infraestructures ferroviàries i hidròlogiques.
Finalment, els 150 milions restants són els de les inversions estatutàries. Aquesta darrera partida és tan sols una previsió -es tancarà durant el 2011-, però perd devers 40 milions d'euros. Pateix una forta davallada respecte de la que encara s'ha de tancarenguany, que ha de ser d'uns 190 milions d'euros.

Els altres, pitjor

El delegat del govern de l'Estat a les Illes Balears, Ramon Socias, presentà ahir aquestes xifres i destacà que la inversió directa de l'Executiu espanyol a les Illes és la que pateix manco retallades d'entre totes les comunitats. Així, argumentà que la inversió directa cau un 15,7%, mentre que a tot l'Estat, de mitjana, la davallada ha estat d'un 30%. De tota manera, cal tenir en compte que les Illes no reben inversió directa per a infraestructures, com ara les carreteres o el ferrocarril, de les més costoses. Aquestes partides depenen dels convenis, que tenen una quantitat fixa pactada.

Pel que fa a la inversió directa, Socias reconegué que les partides que patien més rebaixes són les que es dediquen als ports i als aeroports. L'any que ve seran, respectivament, de 73,7 milions d'euros i de 63,8. D'aquests doblers, 29,2 milions seran per a l'aeroport de Son Sant Joan i 25,7 milions per al port de Palma.
El delegat també destacà altres xifres, com l'augment d'un 8% del pressupost per a beques i ajudes a l'estudi; el manteniment de la inversió en investigació i desenvolupament i de la renda d'emancipació per a joves, i els 4,9 milions que l'Estat dedicarà a remodelar l'Arxiu del Regne de Mallorca. Segons Socias, amb tot, els pressuposts del 2011 són "els més austers de tota la democràcia".

A més, el delegat destacà que, com ja es va dir -tot i la retallada de 10 milions- es mantindran els descomptes del 50% per als residents a Balears que volin a l'Estat en classe turista. Digué que la retallada s'aconseguiria fent baixar el preu dels bitllets perquè s'acostin al "cost real". Això, afirmà, farà estalviar doblers a l'Estat, però també als passatgers. "Si el cost per quilòmetre és 1, aquí no ha de ser tres", declarà. Confia que, negociant, es pugui arribar a acords amb les companyies aèries, però apuntà que, si no és el cas, l'Estat té eines, com el Tribunal de la Competència.
Trobareu més informació a les pàgines 20 i 21.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Han perdut els papers, fa mes de 12 anys
La vaga general del passat dimecres ha sentenciat al PSOE, que ja havia perdut percentatge en les seves expectatives de vot per les seves mancances en la superació de la crisi econòmica i de les retallades socials. Els efectes de la protesta dels sindicats contra la reforma laboral dirigeixen als socialistes a un dels seus pitjors resultats electorals. El seu desavantatge respecte al PP en estimació de vot és de 14,5 punts percentuals, segons l'enquesta de Metroscopia . El sondeig va ser realitzat dijous passat, just a l'endemà de la vaga, fet que els responsables del sondeig consideren determinant. I és aquesta perspectiva la qual explica que el PSOE es trobi en aquest moment amb un 28,5% en estimació de vot, després d'una caiguda de 4,5 punts percentuals en un mes .
Valoració:3menosmas
Per Que paguin el preu els polítics, fa mes de 12 anys
Si ens retallen les inversions haurem de retallar els càrrecs polítics i els seus sous de manera proporcional.
Valoració:24menosmas
Per A porgar fum, fa mes de 12 anys
Bona notícia! Aviat deixarem de ser espanyols!
Valoració:1menosmas
Per Maisurt, fa mes de 12 anys
Això és una vergonya, la nostra comunitat que és la que genera més riquesa de tot aquest estat espanyol se'ns retalla les inversions i en canvi a Galicia s'augmenta perquè hi arribi l'AVE, no serà perquè en Blanco és galeg?
Això és una vergonya, vivim dins el tanmateix i de cada vegada desde Madrid ens fam més imbècils de lo que som.
Pensau que els sociates i peperros votaran en contra dels pressuposts? Jo vos avançaré la resposta: NO!!! Perquè si ho fessin perdrien la cadira i haurien de tornar a treballar com tots els altres humans.
En canvi, els bascs han aconseguit augmentar la inversió cap al seu pais perquè tenen un partit nacionalista amb representació a Madrid.
Per favor, nacionalistes de les illes, uniu-vos i feis una sola candidatura, tal vegada així ens ferem notar. Si anam dividits, el vot nacionalista es perd.
Valoració:6menosmas
Per Ex-psoista, fa mes de 12 anys
ZP: Has aconsseguit que fins i tot els socialistes votem en contra del PSOE.

Per cert, compliran la seva paraula els diputats del PSIB que digueren que si ens retallaven les subvencions pels passatjes d'avió votarien en contra dels presupostos generals del estat?
Valoració:11menosmas
Per RT, fa mes de 12 anys
Mallorca s'empobreix i tanmateix aquí tenen pocs vots per recollir.
Valoració:14menosmas
Per Ropit., fa mes de 12 anys
En Ramon Socias, en "Galllina Blanca", no és res més que "La voz de su amo". I finis!
Valoració:12menosmas
Per Miquel, fa mes de 12 anys
ni esfalt ni tren, bona gestió i basta de construir!!!
Valoració:8menosmas
Per ca, fa mes de 12 anys
200 MILIONS EN EL TREN DE LA VERGONYA, EL TREN DE LLEVANT!
VOLEM UN BON TRANSPORT PÚBLIC NO PORJECTES FARAÒNICS SENSE SENTIT!
Valoració:15menosmas
Per x, fa mes de 12 anys
anau a lladrar a spain
Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente