algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 15°
20°

Salut preveu tancar part de la via de cintura pel trasllat fins a Son Espases

La Comissió de Trasllat negocia amb Trànsit i la Policia Local la possibilitat de crear un corredor prioritari per al pas de les ambulàncies amb pacients

46334
Dues ambulàncies realitzant el seu servei a Eivissa. | IRENE G.RUIZ

La Conselleria de Salut té prevista la creació d'un corredor entre Son Dureta i Son Espases per fer el trasllat de pacients. Tècnics de Salut negocien encara amb Trànsit i la Policia Local de Palma la millor fórmula, però, ara per ara, el "passadís sanitari" és l'opció preferent. És tracta de tancar dos carrils de la via de cintura (un per cada sentit), entre Gènova i la carretera de Valldemossa. Per allà passaran les ambulàncies que traslladin entre 65 i 70 infants de l'Hospital materno infantil, el primer dia; i entre 200 i 250 pacients de l'Hospital general, en la segona jornada.

Luis Carretero, director de Son Espases, assegura que "la idea és cercar el moment amb menys trànsit rodat i que, per tant, presenti una major seguretat viària". Els dies triats, si tot és a punt, seran dues jornades festives del pont de la Constitució (entre el 4 i el 8 de desembre). Seguint aquesta estratègia, sobre la taula també queda la possibilitat de fer el trasllat a darrera hora del dia o just a l'alba, de manera que la circulació de vehicles per la via de cintura -i la resta de Ciutat- sigui mínima. Segons Carretero, "encara estudiam si resulta necessari reservar els carrils o concentrar els desplaçaments en una franja horària" perquè hi passin les ambulàncies en exclusiva. El conseller Thomàs afegí ahir que dependrà del tipus de pacient, "ja que no és igual traslladar un nadó que un altre pacient, per exemple".

De fet, la Comissió de Seguiment del Trasllat vol un procés ràpid i contundent. "En dos o tres dies el tindrem completat", avança Carretero. I, sobretot, "tractam d'evitar trencar en dos els serveis crítics de Son Dureta, ja que això seria negatiu per al pacient", conclou Carretero. O sigui, que les Urgències seran el darrer servei que es traslladi a Son Espases. Si es compleixen els terminis temporals, dia 9 de desembre es podrien inaugurar les Urgències del nou centre.

Però no s'arribarà a aquesta passa sense haver traslladat abans tota la resta de l'hospital. La primera fase comença el cèlebre 10 del 10 del 10, que s'apuntava com a data per inaugurar l'hospital. Vicenç Thomàs, tanmateix, reconegué ahir el que ja havien advertit darrerament: que no arribarien a temps i que la data del 10 d'octubre tan sols seria la de recepció de les claus. O sigui, que la concessionària lliura l'edifici oficialment.
A partir d'aquest moment, la Conselleria de Salut s'afanyarà a complir els tràmits legals per iniciar ja el canvi d'ubicació de les primeres consultes externes (oncologia, traumatologia, reumatisme...). "Cada dia obriran 5 o 6 consultes noves a Son Espases", assegurà ahir el director de l'Ib-salut, Josep Pomar.

Experiències passades

Segons Carretero, "és un projecte molt raonable". De fet, és fruit de l'experiència acumulada amb altres trasllats d'hospitals. I és que els tècnics que assessoren la Comissió ha viscut els trasllats de San Pau (Barcelona) i Puerta de Hierro (Mahadaonda).

El dia del canvi només hi haurà el 35% dels 800 pacients

Son Dureta intenta buidar al màxim l'hospital abans de fer la part gruixada del trasllat. Si bé el centre té 800 llits per a pacients (amb una ocupació que frega el 100%), en arribar el primer cap de setmana de desembre tan sols hi quedaran devers 300 pacients. Segons Luis Carretero, director de l'imminent hospital, "hem intentat reduir el nombre de pacients a poc a poc. De fet, aquest 2010 ja hem tingut un 14% manco d'activitat hospitalària".
El pla de trasllat inclou un pressupost d'1,3 milions d'euros, tot i que la Conselleria de Salut no sap si consumirà tot el fons econòmic o no caldrà. Tot i així, avançaren que el Servei de Salut disposa de suficients ambulàncies en propietat per poder garantir la viabilitat del procés i el seu cost no resultarà especialment elevat.

La derivació a altres centres només serà de no-ingressats

El pla per reduir els hospitalitzats també implica derivar aquests pacients a Son Llàtzer, majoritariament, i a algunes clíniques privades en menor mesura. Però això no vol dir que els pacients ingressats facin alguna escala entre Son Dureta i Son Espases, com ara a Son Llàtzer. Realment, els pacients ingressats seran traslladats de Son Dureta al nou centre, directament. Els pacients derivats a altres llocs seran els que tinguin intervencions quirúrgiques preprogramades. A més a més, pot ésser que algun ciutadà de Menorca o les Pitiüses sigui traslladat fins a la Península. "Serà en cas que aquestes ciutadans necessitin algun tipus d'atenció de l'hospital de referència (ubicat a Palma) just durant els dies de trasllat", va confirmar ahir el conseller Vicenç Thomàs.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Troll, fa mes de 13 anys
Allargau el Metro fins a Son Espases ja. Es necesari i de primera necessitat pel ciutadans i usuaris del nou hospital.
Valoració:7menosmas
Per Conilleria d' Immobilitat insostenible, fa mes de 13 anys
Quin merder que armaran per tal de no allargar el metro...
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente