muy nuboso
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
13°

50 pobles votaran la moció de les consultes

La proposta es començarà a debatre aquest mes. Defensa el dret de decidir i les iniciatives per fer referèndums municipals

118298
Margalida Tous, Andreu Caballero, Joan Llodrà i Miquel Gelabert, en la roda de premsa d'ahir. | S.Amengual

La plataforma Avançam, de regidors pel dret de decidir, presentà ahir la moció que durà als plens de mig de centenar de pobles per garantir el suport al dret de decidir i als referèndums locals. Segons explicà el regidor d'Inca Andreu Caballero, membre de la coordinadora permanent de la plataforma, els 107 càrrecs electes que formen part d'Avançam començaran a presentar la moció aquest mes mateix. Inca, per exemple, la podria debatre divendres dia 30 i altres poblacions ho poden fer abans. Malgrat que de manera inicial es durà al mig centenar de municipis en què hi ha regidors del grup, el seu objectiu és arribar a tots els pobles de les Illes Balears.

"Aquesta moció ha nascut amb la voluntat que es presenti a tots els ajuntaments de les Illes Balears", afirmà la regidora d'Artà Margalida Tous, que també és membre permanent de la plataforma Avançam. La moció en qüestió consta de tres punts. En el primer, el ple del consistori en qüestió "afirma el dret de decidir el futur dels pobles de les Illes Balears". En el segon, insta a fer una "llei que reguli les consultes populars", tant per les que afectin tota la comunitat com per les que només afectin una illa. En el tercer, la sala "es compromet a col·laborar institucionalment amb les iniciatives locals que pretenguin realitzar referèndums", sense especificar de quina mena de referèndums es tractaria.

Precisament per aquesta fórmula Caballero pensa que no hi hauria d'haver cap problema perquè la moció s'aprovàs a tots els municipis. "Donar suport a entitats locals, ja ho fan normalment els ajuntaments. No crec que hi hagi cap consistori en contra de fer costat a iniciatives locals", declarà. A això afegí que "no hi ha res més democràtic que una consulta directa a la ciutadania". De fet, ahir es mostrà confiat i assegurà que la proposta "es pot aprovar perfectament a tots els municipis perquè allò que demana aquesta moció és una qüestió d'aprofundiment democràtic".

Més enllà dels ajuntaments, on aquesta mena de consultes estan regulades, Caballero digué que ara per ara no es poden fer en un àmbit insular ni de Govern i afirmà que "entenem que això no té sentit". Per això indicà que "és necessari que es desenvolupi aquesta llei", amb referència a la norma de consultes. A més a més, Caballero digué ahir que es reunirien amb totes les institucions de Balears i amb tots els grups parlamentaris per impulsar la llei de consultes populars. També explicà que contactarien amb "entitats cíviques i socials" perquè les propostes que fan "no tindrien sentit sense el suport de la societat civil". De fet, segons explicà, amb la moció "hem volgut enviar un missatge a la societat civil per dir-los que tenen el nostre suport i també el de molts ajuntaments que s'hi sumaran".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.