algo de nubes
  • Màx: 16.75°
  • Mín: 7.61°
16°

Arrestat el cap de Tributs de Matas i ara adjunt al president del PP

La Policia detingué ahir Jorge Sainz de Baranda i quatre persones més, entre les quals Miquel Llabrés Feliu, que ha quedat en llibertat amb càrrecs. Anticorrupció investiga els pagaments de les constructores de la nova seu de la Conselleria de Salut i del Parc de Bombers de Palma. Les condicions obligaven les adjudicatàries a abonar l'1,8% del pressupost a aquesta empresa

117850

L'operació Bonsai està en marxa. La Policia Nacional detingué ahir Jorge Sainz de Baranda, exdirector general de Tributs del darrer Govern de Jaume Matas (2003-2007); Jaume Vidal Ladaria, exdirector gerent de l'empresa pública CAIB Patrimoni i expresident de Nuevas Generaciones del PP, i tres persones més que responen a les sigles de M.L.F (76 anys), F.R.C. (41 anys) i M.T.F (51 anys), tot i que aquest darrer quedà en llibertat de matinada. Entre els detinguts es troba Miquel Llabrés Feliu, president propietari del grup Construccions Llabrés Feliu, una de las primeres firmes contratistes i concesionàries de l'Administració a Balears, tot i que aquest migdia ha estat posat en llibertat amb càrrecs.

Policia i Fiscalia Anticorrupció engegaren ahir capvespre per sorpresa aquesta nova operació a partir de la documentació aportada per l'actual Executiu en relació a altres causes que s'investiguen per delictes de corrupció. En aquest moment, els indicis apunten la possible comissió de prevaricació, tràfic d'influències i malbaratament de doblers públics.

Fiscalia Anticorrupció escorcollà el despatx de l'advocat Jorge Sainz de Baranda, situat a l'edifici Sena del passatge Guillem de Torrella de la galeria comercial Els Geranis. L'operatiu es perllongà durant hores en presència del degà del Col·legi d'Advocats, Joan Font. La Policia se n'endugué abundant documentació. Les investigació se centra en la suposada malversació de fins a 900.000 euros. Aquests doblers els hauria facturat l'empresa Atlas Capital Close Brother, de Madrid, dedicada a serveis financers i que té un volum important de vendes.

El desviament

El suposat desviament de doblers públics no es feia a partir dels comptes del Govern, sinó de les empreses que guanyaren dos concursos per construir la nova seu de l'edifici de Salut, en el carrer de Jesús; i el Parc de Bombers de Palma, a la via de cintura. Les empreses adjudicatàries, les UTE liderades per les companyies mallorquines Sampol (Salut) i Llabrés Feliu (Bombers), estaven obligades a pagar unes quanties importants a Atlas Capital "per assessorament a CAIB Patrimoni de tipus financer i legal en relació amb aquest document", el plec de condicions.Es tractava de l'1,80% del pressupost d'execució ofert. En el cas de Sanitat, i de l'empresa Sampol-Brues y Fernández, això significava uns 130.000 euros; Llabrés Feliu, que s'adjudicà el parc de Bombers, va fer front a una "assessoria" encara superior. Ahir, aquesta companyia va ser escorcollada durant hores. El preu d'adjudicació de l'edifici de la Conselleria va ser de 8 milions; el del Parc de Bombers, de 25. Ambdós estan pendents d'inaugurar.

CAIB Patrimoni

CAIB Patrimoni és una empresa pública que posà en marxa l'ara detingut Sainz de Baranda. Es dedicà a l'adquisició, la venda, l'explotació, el lloguer i la cessió d'ús de terrenys i altres béns immobles, com també a la construcció i promoció d'edificacions públiques. És a dir, que el seu objecte era gestionar la construcció d'edificis que li confiàs la Comunitat. En els moments de les adjudicacions sospitoses, CAIB Patrimoni era presidida pel conseller d'Economia i Hisenda Lluís Ramis de Ayreflor. Ahir, afirmà que "segur que no hi ha cap irregularitat". L'actual magistrada del TSJIB Felisa Vidal estava convocada a les reunions del consell d'administració quan s'adjudicaren les obres a Sampol i Llabrés Feliu. Ella era la cap de serveis jurídics de la Comunitat.No assistí a cap i delegà el vot a un tercer.

La declaració dels detinguts serà important per saber per què es pagaren unes quantitats exagerades per l'assessoria d'un plec de condicions i, potser també, per saber on anaren aquests doblers. L'empresa Atlas Capital no és una qualsevol. El 2008 reconegué vendes per 13 milions d'euros, amb uns beneficis de 2,8 milions. És a dir, es tracta d'una gran companyia. Per aquest motiu, se sospita que al darrere no hi hauria un possible enriquiment personal, sinó el finançament del PP. A l'hora de tancar aquesta edició, els quatre detinguts eren als calabossos de la Prefectura Nacional de Policia. Les seves declaracions decidiran el pas a disposició del jutjat d'instrucció 1.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Ligeia, fa mes de 14 anys
No anar a votar és donar la majoria absoluta al PP. I no pens ser-ne còmplice. No vull que aquests mafiosos tornin a omplir-se les butxaques destrossant Mallorca i arruinant-la.
Valoració:-1menosmas
Per Solleric, fa mes de 14 anys
Una fortuna pagada a una empresa privada per assessoria jurídica... i que feien els serveis jurídics, dirigits per Felisa Vidal ara "colocada" al TSJB, mentres tant?
I per cert, podriem fer relacions curioses: el president de l'empresa assessora (Atlas) és un ex-directiu de Pricewaterhouse, l'empresa on treballava el Sr. Matas a Estats Units... millor no comentam res més, no?
Valoració:6menosmas
Per Solleric, fa mes de 14 anys
Una fortuna pagada a una empresa privada per assessoria jurídica... i que feien els serveis jurídics, dirigits per Felisa Vidal ara "colocada" al TSJB, mentres tant?
I per cert, podriem fer relacions curioses: el president de l'empresa assessora (Atlas) és un ex-directiu de Pricewaterhouse, l'empresa on treballava el Sr. Matas a Estats Units... millor no comentam res més, no?
Valoració:-1menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 14 anys
Per què posar negatius als que diuen que no aniran a votar?

NO ANAR A VOTAR és una opció, és una manifestació eficaç, diu molt i és absolutament respectable.
Valoració:-7menosmas
Per Divertit, fa mes de 14 anys
Equipàs que ha fet en Baussà!!!
Valoració:6menosmas
Per Sara, fa mes de 14 anys
Es veritat. Son Espases es la mare de totes les corrupcions
Valoració:9menosmas
Per Carles, fa mes de 14 anys
¡Quina pudor que far Son Espases!
Valoració:20menosmas
Per qui sap, fa mes de 14 anys
Gonelles al poder, quina por.
Valoració:6menosmas
Per Sarraí, fa mes de 14 anys
VISCA LA RENOVACIÓ!!!, qui sirà el proper xoriço pepumero?
Valoració:-41menosmas
Per makinet, fa mes de 14 anys
Vaja quin representant de la nova Mallorca valencianitzada cara de xulo mafiós madrileny amb restenyiment crònic que té aquest pinxito P€p€ro.
Valoració:18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente