algo de nubes
  • Màx: 19.08°
  • Mín: 9.02°
18°

Tots els milions de la fiança de Matas surten del Banco de Valencia

La Caja de Arquitectos rebé una transferència d'1,5 milions de l'entitat llevantina, que Matas ingressà després al jutjat

117750
Domingo Parra, José Luis Olivas, Matas i el llavors conseller d'Economia, Lluís Ramis d'Ayreflor, a finals de 2004. | Miquel Àngel Canals - M.À.C

Els tres milions d'euros de la fiança de Jaume Matas sortiren del Banco de Valencia. Els responsables de la Caja de Arquitectos desmentiren ahir que ells haguessin avalat el milió i mig d'euros de fiança i indicaren que havien rebut aquests doblers del banc valencià i que acte seguit l'expresident els transferí al jutjat. I és que la fiança dels tres milions que Matas abonà dimarts per eludir la presó té coa. Queda clar -de moment- que el Banco de Valencia va concedir un crèdit pont per una quantia indeterminada a l'expresident. Es parla d'una xifra aproximada al milió i mig d'euros. Però, i la resta? No està clar d'on ha sortit l'altre milió i mig. Els fiscals Anticorrupció en seguiran la pista. Es pensa en dues opcions: que Matas tingui béns desconeguts -s'especula que podrien ser als EUA, Mèxic o paradisos fiscals- o molts bons amics que li han deixat els doblers.

En qualsevol cas, tots els doblers de la fiança han sortit d'una manera o d'una altra del Banco de Valencia.
Quina lògica té la transferència a la Caja de Arquitectos? Fonts de la investigació no hi veuen una explicació lògica, "a no ser que se n'hagi volgut ocultar la procedència original". Fonts properes al cas apunten que Matas esperava una fiança alta després de la declaració, i superior als 350.000 euros de Munar, però en cap cas de tres milions. L'expresident ja n'hauria preparat una part, però va fer curt i hagué de reaccionar amb rapidesa per aconseguir-ne la resta. Tots els doblers haurien sortit del Banco de Valencia. A més, hauria estat la mateixa entitat qui hauria creat un joc d'aparences perquè no semblàs que tot sortia d'allà mateix. El banc podria témer per la seva imatge en un cas de tanta dimensió mediàtica, que interessa als seus clients i, també, al Banc d'Espanya i al jutge, que li poden demanar els comptes. Si el Banco de Valencia pensava que pel secret bancari la Caja de Arquitectos no diria d'on venien els doblers, s'equivocà. En veure el seu nom imprès en els mitjans, la caixa féu públic un comunicat que negava que hagués finançat Matas.

Reacció de la caixa

El director de l'oficina de la Caja de Arquitectos de Palma, Ginés López, afirmà ahir a dB que "nosaltres no hem donat cap crèdit ni préstec al senyor Matas". Afegí que "vam rebre una transferència al compte que el senyor Matas té a l'oficina de Palma. La transferència venia del Banco de Valencia per un import exacte d'1,5 milions d'euros". El directiu indicà que, poc després de l'ingrés, l'expresident "ens ordenà que transferíssim els diners a un compte del Jutjat d'Instrucció 3 de Palma sota el concepte de fiança de llibertat provisional". López reconegué que "es realitzà la transferència, però que no es féu cap aval ni crèdit pont amb el 0% d'interès, com ha publicat algun mitjà. Això no és vera. Nosaltres no hem pagat res al senyor Matas, només hem fet una transferència d'uns doblers que venien del Banco de Valencia". Així mateix, López manifestà que davant el que ha sortit als mitjans s'han vist amb l'obligació de fer un comunitat per aclarir les coses, ja que alguns clients s'havien queixat. "Ens hem sentit al·ludits i per això ho explicam", hi insistí.

Respecte de per què el Banco de Valencia els envià els doblers en lloc de fer la transferència directament, digué que "no ho sé, ni tinc per què saber-ho. Jo no sé quins interessos tenen ni si hauria estat més lògic que el Banco Valencia fes la transacció. Aquí no m'hi fic. Nosaltres som els que rebem els diners, no sé quin interès té el senyor Matas ni si hi ha segones interpretacions. L'únic que sé és que, si finalment a instàncies judicials ho demanen, veuran quins han estat els moviments al compte. No hi ha marge d'interpretació". Sobre si potser fou degut que Matas paga la hipoteca amb la caixa, López assenyalà que "no té per què, no li hem donat finançament i la hipoteca continua sent la mateixa, sense cap canvi".

Banc d'Espanya

López remarcà que la transferència de la caixa al compte del jutjats a Banesto es va fer a través del Banc d'Espanya, perquè "d'aquesta manera els doblers arriben el mateix dia". És simplement un procés electrònic, on "s'avisa el Banc d'Espanya, i així tot és molt més directe. És una qüestió de celeritat. Però això no vol dir que enviàssim els doblers al Banc d'Espanya i d'aquí a Banesto". Explicà que una trasferència amb el procediment normal triga uns dies a completar-se. Fonts del Banco de Valencia consultades ahir sobre aquest estrany moviment ens remeteren al comunicat de dimecres, en el qual reconeixen que han concedit un préstec a Matas per afrontar la fiança, però no l'import prestat. Indicaren que l'escrit tenia l'autorizació pertinent de Matas i que no tenien previst dir res més sobre el tema. "No acostumam a parlar dels clients, no tenim res més a dir", apuntaren.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per toni, fa mes de 14 anys
S'anuncia una nova fussió de caixes:

Bancaixa amb la Caixa B den Mates, la seu social a les Illes Caiman amb delegació a les Balears, a la carretera de Valldemossa.
Valoració:4menosmas
Per marc, fa mes de 14 anys
Per si no quedava clara la connexió valenciana i l'"eje del progreso", Madrid, València-Islas adyacentes. és a dir, PP Gürtel- Zaplana-PP Balear
Valoració:9menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 14 anys
Sembla que hi ha comentaristes que no tenen idea de lo que ès una fiança judicial, si no vaig errat ès un depòsit provisional de una certa quantitat de doblers i que se torna una vegada que hi ha sentència.
Ve esser una congelació de capital. Un banc pot depositar o congelar tres milions de euros, mentres si li paguin els interessos, que a un 3% serien 247 euros diaris, a un 4% 329 euros diaris.
Se hauria de prohibir an els jutges instructors aplicar fiances, ja que se pot considerar un càstig i una sentència per l'imputat i un atac a la presumpció de innocència.

Valoració:0menosmas
Per Un bon mallorquí, fa mes de 14 anys
Xisco Mas, a dit
Es tic orgullós d'ésser lector del DB. Els de Diario de Mallorca no publiquen les opinions que no els interessen, són uns manipuladors i uns sociolistes. Aquí s'opina i es crea debat, al Diario de Mallorca es censura i es baixen els calçons davant els que els dónen publicitat institucional.

Això que dius no és veritat, al Diario de Mallorca si no els interessa ja no t'ho publiquen, però aquí, te'ls esborren després d'haver-los publicat, el dia 03-04 em van esborrar un munt de comentaris i les proves que demostraven que jo deia la veritat, aquí està el enllaç. si també no ho esborren avui.

http://dbalears.cat/actualitat/Balears/um-avisa-el-pp-no-pactara-amb-qui-derogui-el-decret-de-minims.html
Valoració:7menosmas
Per Calixto Melibeo, fa mes de 14 anys
Todos los políticos corruptos que ocupáis o venían ocupando sillón de cargo público os merecéis estar picando en la cantera de sol a sol y cobrar al mes 1000 EUR como la mayoría de ciudadanos y si la empresa entra en CONCURSO DE ACREEDORES un buen ERE para todos vosotros, por incompetentes haber si os dejábais de hacer demagogia, de mentirnos a los ciudadanos que nos hemos de buscar la vida para llegar a fin de mes y dejáis de continuar con vuestro desfase de vida glamurosa y actitud chulesca, prepotente y poco colaboradora. Lo que no llego a comprender es como los votantes, siendo del signo político que sea, le pemiten a sus representantes continuar con ese embrollo de seguir calumniando y engañando al personal. En vez de estar peleándonos entre nosotros por defender al PP, al PSOE, a UM, a CiU o partido que se ponga, habríamos de unirnos todos en echar afuera de las instituciones a estos grandísimos ladrones que nos dirigen desde los sillones del parlamento, congreso, senado y demás instituciones públicas.

Valoració:3menosmas
Per Patriotes Associats, fa mes de 14 anys
Obj,

A Catalunya encara hi hauria més facilitats si el nacionalisme català polític no fes desbarats com entregar la Generalitat durant anys a un partit nacionalista espanyol. És així, ja que allà la majoria absoluta la té el nacionalisme català. Però en comptes de donar-se suport mutu els dos partits que el representen, va un d'ells i impedeix l'accés de l'altre al govern de la Generalitat. Ara que han passat els anys, si algú tenia dubtes (nosaltres no en teníem) ha quedat demostrat que ha estat un ERROR monumental.
Valoració:4menosmas
Per Lo Rat Penat, fa mes de 14 anys
Els 3 milions de la fiança d`en Jaume Matas,surten de la nostra butxaca.Un ciutadà normal en tota la seva vida no guanya aquesta quantitat.Aixì que els fiscals anticorrupciò ja tenen feina d`investigar com ha aconseguit els doblers.Tot això es vergonyòs.
Valoració:5menosmas
Per miquel, fa mes de 14 anys
A Xisco Mas, això no és del tot cert. Es veritat que molts comentaris es mantenen però alguns es lleven. Per exemple, jo avui matí he demanat que ha costat l'entrevista a IB3, ja que pels medis televisius es comenta que va ser una entrevista pagada. I que l'entrevista, amb tot el meu carinyo cap a la presentadora, l'hauria d'haver fet un periodista més especialitzat amb temes judicials.
Valoració:6menosmas
Per obj, fa mes de 14 anys
Molts dels compatriotes del Principat ens fan enveja; però allà ho tenen més fàcil, perquè hi ha la part més nombrosa del nostre poble català conscient i el percentatge més baix de botiflers, renegats, traïdors, etc.
Valoració:2menosmas
Per Maisurt, fa mes de 14 anys
Després de patir l'entrevista den Mates a IB3, m'ha quedat una sensació de buidor i tristor.

Pensar que aquest ha conduït la nostra comunitat molts d'anys, que ha fet i desfet amb els nostres imposts... alguna cosa falla a la nostra comunitat, vivim a una zona geogràfica única, tenim un temps desitjat, som una gent acollidora on la gent que ens visita desitja tornar i tenir uns polítics poc preparats, inútils, i que no estimen ni defensen als seus... em dóna que pensar.

I pensar que molts del PP segueixen al mateix lloc i amb aspiracions de manar, encara em preocupa més!!!

Els catalans me fan enveja, un poble que s'ho sent, que treballa i que lluita per la seva cultura i pel seu futur.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente