algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

El català, l'assignatura pendent?

Tot i que per a la normalització lingüística és clau que els professors puguin millorar el seu nivell de llengua, enguany, en lloc de disposar de més possibilitats per fer-ho, ho tindran encara més difícil

Un dels puntals per millorar la implantació del català a tota la societat és, sens dubte, la implicació del professorat. Doncs bé, són precisament els professionals de l'educació els qui enguany veuran que intentar millorar el seu nivell de català els serà encara més difícil, tot i que en l'actualitat un membre docent troba a les aules nins i nines que sovint hi arriben sense tenir cap noció de català i als quals cal prestar una atenció especial. A Mallorca hi ha un 15,23% d'alumnes estrangers, segons l'Anuari de l'Educació de les Illes Balears 2009.

Menys possibilitats

Avui dia, quan un professor vol reciclar-se o simplement obtenir un nivell superior de català per poder opositar o millorar laboralment, pot presentar-se a dues convocatòries anuals que fa el Cofuc (Consorci per al Foment de la Llengua Catalana), que depèn de la Direcció General de Política Lingüística, o bé adreçar-se a l'Institut de Ciències de l'Educació (UIB), on fins ara hi havia també dues convocatòries.

Ara bé, l'oferta de l'ICE ha patit algunes modificacions. La retallada pressupostària per al curs 2009-2010 ha comportat una reducció de grups i convocatòries. De fet, s'ha passat dels 365.000 euros que es destinaven al pla de reciclatge del català dels cossos docents als 190.000 per al curs 2009-2010. Els professors de l'ICE ja ho notaren en començar les classes, quan van veure minvat el seu sou un 20%. Altres mesures preses en aquesta línia han estat reduir classes i ajuntar grups, la qual cosa ha fet incrementar la ràtio d'alumnes per professor. D'altra banda, la convocatòria ordinària amb matrícula al setembre i examen final al juny es manté, si bé l'extraordinària desapareix. Aquesta darrera opció permetia -fins al curs passat- matricular-s'hi el mes de març i examinar-se al juny. Per tant, de les quatre convocatòries per poder millorar el català que abans hi havia, aquest curs ha passat a tenir-ne tres.

Segons expliquen des del sindicat STEI-i, "el problema que pot sorgir ben aviat és que els docents que al mes de gener o al febrer vulguin apuntar-se a unes oposicions que es convoquin el mes de juny veuran que no tindran l'opció de matricular-se en el curs que començava al març a l'ICE per tal d'aconseguir el certificat necessari per complir els requisits per opositar". És a dir que, per molt que la Conselleria d'Educació i Cultura convoqui 800 noves places d'oferta pública d'ocupació per a l'any 2010 a totes les Illes, la qual cosa suposa un augment de 300 places respecte dels anys 2008 i 2009, moltes persones que vulguin obtenir les titulacions de català necessàries per presentar-s'hi podrien quedar-ne excloses a causa de no tenir els requisits abans que s'acabi el termini per acreditar-los.

Per poder garantir que el català sigui oficial, a més d'incloure'l a l'Estatut d'Autonomia, cal treballar-hi perquè no quedi en paper mullat i, d'això, n'és responsable l'Administració.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.