algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Rajoy fa costat a Bauzá i el PP diu que no cal congrés

El president no es mou de devora el balear. Destacats dirigents estatals l'avalen, fins i tot com a candidat, i recalquen que el conclave no és necessari. Amb tot, diuen que respectaran el que digui Palma, dividida

El líder del PP espanyol, Mariano Rajoy, féu costat ahir a Palma al president del partit a Balears, José Ramón Bauzá, qüestionat internament per pesos pesants que han demanat un congrés extraordinari. Rajoy no obrí boca, però no es mogué del costat de Bauzá i es deixà retratar amb ell i amb la cúpula del PP balear, excepte amb els que han demanat el congrés, com José María Rodríguez i Jaume Font. A ells els contestaren destacats dirigents de Génova 13, que remarcaren el suport a Bauzá i deixaren clar que no cal fer congrés, tot i que la direcció de Balears hi té la darrera paraula.

Fou en motiu de la quinzena Unió interparlamentària popular, que reuneix fins avui a Palma 800 càrrecs del partit. És un acte que la direcció del PP ven com una palanca de llançament cap a les eleccions autonòmiques i estatals, però que es fa a Palma per demostrar el suport a Bauzá i al PP de les Illes Balears.

El suport a Bauzá l'expressà des de la tribuna el portaveu del PP al Senat, Pío García-Escudero, qui apuntà que "Bauzá s'ha de convertir en el president de les Balears". Des de la darrera fila del Palau de Congressos del Melià Victòria, s'ho mirava Rodríguez, cap del PP de Palma.

El suport al PP balear sortí de la boca de la secretària general, Dolores de Cospedal, qui admeté que la formació "ho ha passat malament" a les Illes i ara li han de donar suport. Acusà Zapatero d'estar "atemptant contra els interessos d'Espanya" i afirmà que se l'ha de "frenar". En clau balear, sentencià que els ciutadans "fa massa temps que estan governats per una macedònia de partits que pacta per no descobrir les corrupteles dels uns i dels altres" i "saben que el PP tornarà a governar el 2011 per majoria absoluta".

I la inconveniència de convocar un congrés l'expressà el vicesecretari de comunicació, Esteban González Pons, qui reconegué, malgrat tot, que, "si la direcció regional el proposa i la direcció nacional l'accepta, hi haurà congrés, però no és necessari". Segons el valencià, el partit "ha de pensar a recuperar el Govern i no a obrir nous fronts" i Bauzá té el suport "no només del president, sinó de tot el partit".

I és que Génova té clar que Bauzá ha de ser el candidat i que no hi hauria d'haver conclave. De fet, destacats dirigents, com Cristóbal Montoro, recordaren que Rajoy també accedí a la presidència del PP sense passar per un congrés i, per tant, Bauzá estaria igual de legitimat. Amb tot, la vicesecretària d'organització, Ana Mato, reconegué que Génova respectarà la decisió de Bauzá tant si opta pel congrés -fins i tot obert a la militància- com si no.

A les Illes, els dirigents estan dividits. Rodríguez, Font i Carlos Delgado volen un congrés immediat, i Bauzá i Miquel Ramis preferirien fer-lo passades les eleccions. Ahir, l'expresidenta Rosa Estaràs també reconegué que s'haurà de fer un congrés, tot i que amb garanties.

El cafè de Mariano

Mariano Rajoy no parla amb la premsa i només es deixa retratar pels fotògrafs i enregistrar per les càmeres de televisió. Avui vol que tots el vegem conversant amb el cambrer d'un bar de Palma, el Tropical de Gomila. Tot, o quasi tot, està preparat. Els seus assessors han triat el lloc -devora el Melià Victòria, on s'estan fent les reunions del PP- i l'hora. Hi arriben en tromba, envoltats de càmeres, i demanen allò que volen. Ell, un cafè. José Ramón Bauzá, un cafè amb llet. S'oferiran a pagar, els convidaran i se n'aniran sense posar-se la mà a la butxaca. Entremig, parlaran durant més de deu minuts de qüestions intranscendents amb el responsable del local: que si les herbes de Mallorca m'agraden, que si jo també vaig néixer a Pontevedra... Allò important és la imatge.

La imatge d'un Rajoy que fa de pare protector de Bauzá, qui no es mou de devora ell. La imatge d'un Rajoy amb empenta, que lidera un sèquit -el segueixen la portaveu al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, i el responsable d'Afers Internacionals, Jordi Moragas-, que ara passeja per Palma i que pensa que demà passejarà pels jardins de la Moncloa.

"Mariano, ets l'únic que ens pot treure de la crisi", li diu un espontani que es retrata amb ell pels carrers de Gomila. Mariano entra a l'hotel dels Escarrer, on fan les reunions, i el PP recomana als fotògrafs i als càmeres que baixin al passeig marítim. En uns minuts, Rajoy apareix a la balconada de l'edifici acompanyat per Bauzá i tres dirigents més del PP balear, Francesc Fiol, Carlos Simarro i Maria Salom, cap d'ells crítics amb la direcció del partit. Davalla i, després d'una breu caminada pel passeig marítim, es reuneix amb els hotelers al Palace Atenea, de la família Escarrer. El fill de la casa, Sebastià, el rep a la porta. Ningú no l'ha sentit en públic. Tothom l'ha pogut veure.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Estudiantet, fa mes de 13 anys
I es militants des PP que hi diuen?
Ha de esser un (en Raxoi) que no ha estat elegit per es seus militants qui dessigni es càrrecs?
Tots es càrrecs o candidats de un partit han de esser elegits per els militants.
Valoració:1menosmas
Per Manel emprenyat, fa mes de 13 anys
A lo Rat Penat: Els militants de dretes també estaven ben tips de corrupció al seu partit i els votants de dretes no tornarem votar "partits de dretes" durant mooooolts d'anys. Te sona un ex-diputat anomenat Vicens amb el qual els partits de dretes han tomat votacions amb el seu vot d'imputat per corrupció durant més de 2 anys?
Valoració:2menosmas
Per Toni, fa mes de 13 anys
I on era el president del PP de Mallorca, en Joan Rotger?
Amb quins d'aquests estava? Amb els de les fotos o amb la resta?
Pel que es diu al seu poble es va sentir ofès i no va assistir al sopar
Valoració:6menosmas
Per Tots són iguals, fa mes de 13 anys
Lo Rat Penat: Els militants d'esquerres estan ben aferradets a sa cadireta i els votants d'esquerres no tornarem votar "partits d'esquerres" durant mooooolts d'anys. Te sona un ex-diputat anomenat Vicens amb el qual els partits d'esquerres han comptat amb el seu vot d'imputat per corrupció durant més de 2 anys?
Valoració:-1menosmas
Per Lo Rat Penat, fa mes de 13 anys
Ara acab de lletgir a un altre diari que en Rajoy promet acabar amb sa corrupciò.He pegat una bona penxada de riure i desprès m'he indignat.Perque sembla que ens prengui per beneits.Que han fet per lluitar contra la corrupciò, si ahir mateix na Cospedal acusava al Govern,al jutge i als fiscals de persecuciò contra en James Matas? Això en es meu poble es diu tenir molta barra!
Valoració:11menosmas
Per Arruix, fa mes de 13 anys
És el Govern del PP de les Illes Balears el model que volen exportar al conjunt d'Espanya? És el Govern del Palma-Arena, el Cola-Cao, Turisme Jove, Bitel 2, Mapau, etc... el que el PP ve a aprendre a Balears? Anam arreglats al·lots!!!!!!
Valoració:14menosmas
Per Lo Rat Penat, fa mes de 13 anys
Ja tenim aqui en" Rajoy y sus muchchos" fent es xulos i noltros que ens han robat a la cara, tots calledets! Quina vergonya! Es reuneix amb els hotelers prometent això i allò.La proxima promociò turìstica,que ens costa un ull de la cara `,que la pagui el PP.Doblers en tenen,amb lo que han robat.I ningù ha esta papaç d`anar davant el Melià Victòria a reclamar que ens tornin entre d'altres quantitats els 62 milions "desaparagutts" del Palma Arena.Na Cospedal criticant el Govern de les Illes amb una cara mès dura que el ciment armat.I tots calledets.I en rajoy voltant per Gomila i el Passeig Marìtim i ningù escridassant-lo.A on son els militants d' esquerres? A on son els votatnts d'esquerres?.Ningù te els c...... d' anar a dir-los que ens fan oi i que volem que ens tornin lo que ens pertoca? Vertaderament lamentable! Ens mereixem mès de lo que ens han fet aquesta tropa.I encar tenen la santa barra de fer-nos veure que en Matas es una vìctima d`una persecuciò.Venga,poquesvergonyes!
Valoració:14menosmas
Per Mateu, fa mes de 13 anys
Què hi pinta aquí Haití amb en Rajoy (abans Raxoi) i en Bauzá (que no sé quina mena de llinatge és aquest)?
Valoració:2menosmas
Per Marc, fa mes de 13 anys
El "inde" Salvador Sostres diu

"Això d'Haití és un drama però el món, de vegades, fa net. No podem viure tots tant de temps i només els millors i els que viuen en millors condicions perduren. El món menstrua, com així ha de ser. No me n'alegro, de la tragèdia d'Haití, però aquestes coses passen i equilibren el planeta. La major part dels que poden estar en desacord amb aquesta mena de comentaris són pobres morts de gana que sort en tenen que aquests que estan més morts de gana que ells, de tant en tant, un mal vent se'ls endú. Perquè si el món no menstrués i haguéssim de repartir la caritat entre tots els pobres del planeta, tard o d'hora tots aquests funcionaris, ganduls, i obrers que es prenen la baixa per causa de malalties imaginàries, s'haurien de posar a treballar i els comitès d'empresa quedarien abolits per raons d'extrema necessitat. Ara tothom fa el ploricó amb Haití, però els més solidaris, i els que més ploren, que solen ser els més inútils i els més desgraciats, tenen la immansa sort que de tant en tant una tragèdia com la present escombra una part de misèria mundial i els socialdemòcrates de casa nostra tornen a ser els pobrets oficials, mereixedors de tota quanta subvenció. Això d'Haití és una manera un poc aparatosa -però una manera, al capdavall- de fer net al planeta. Morir és tràgic però viure a Haití no pot dir-se que sigui gaire més agradable. Vull dir que els morts d'aquests dies tenen, com a mínim, el consol de no haver de continuar vivint a Haití. Si això hagués passat a Europa sí que hauria estat un autèntic drama. Haití qui sap on és, qui sap on para. Es pot ser tendre i ser dur. El món menstrua i tria el dia, el raig i el lloc oportú"
Valoració:-7menosmas
Per Manel emprenyat, fa mes de 13 anys
Quantes voltes retòriques cal fer per justificar que la militància d'un partit polític no pugui voltar directament el seu líder? el PP i quin sigui, que consti
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente