muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 16°
20°

Un 15,31% dels estudiants no universitaris són estrangers

El ritme constant de nouvinguts a les Balears i, per tant, l'increment de la població també en edat escolar fa necessari enfortir un sistema educatiu que suspèn en molts d'aspectes

L'increment absolut del nombre d'estrangers matriculats en el sistema educatiu de les Balears de nivells no universitaris durant 2009 ha estat de 2.458 alumnes (9,41%), una xifra superior a la del curs anterior. Així doncs, s'ha passat de 26.110 (maig de 2008) a 28.568 (maig de 2009) estudiants estrangers, és a dir, que representen el 15,31% del total de matriculats no universitaris de les Illes.

Cal pensar que el model de l'Arxipèlag està marcat per elements que el fan singular respecte d'altres d'arreu de l'Estat i, alhora, poc estable. Alguns d'aquests handicaps són, posem per cas, les elevades taxes d'abandonament dels estudis i el percentatge alt de fracàs acadèmic.

Així mateix, cal sumar-hi un factor que amb els anys ha agafat força a les aules, i és l'increment de la demografia escolar a causa de la immigració. Com a exemple, basta remuntar-nos al curs de fa vuit anys, el 2001-2002, per veure que de 8.182 alumnes estrangers es passà a 16.648 només en dos exercicis. Així, en començar el curs 2003-04, s'havia registrat un increment de gairebé el 50% del nombre de nouvinguts als centres docents.

Aquestes són algunes de les dades estadístiques recollides a l'Anuari de l'educació de les Illes Balears corresponent a 2009. Segons alerta aquest informe, "el fenomen de la immigració escolar a les Illes pot desembocar, si no s'adopten les mesures normatives, polítiques, educatives i socials adequades, en la creació de guetos educatius, d'exclusió escolar i social per a alguns centres".

Amb tot, la nostra serà la tercera comunitat autònoma on més creixerà la població en deu anys, just per darrere Múrcia (9,18%) i Castella-la Manxa (11,37%). L'increment serà del 7,82%, fet que suposarà 83.637 residents més per passar dels 1,07 milions d'ara a 1,15 milions el 2019. Aquestes previsions de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que indiquen un notable increment de la població, estan clarament relacionades amb la forta immigració estrangera.

Les etapes educatives

Pel que fa a la distribució d'estrangers en les diferents etapes acadèmiques, en continua el predomini a Primària (39%), seguida de l'ESO (26%), l'etapa infantil (14%), l'educació d'adults (9%), el Batxillerat (4%) i les escoles oficials d'idiomes (4%).

Un altre dels dels fets que es confirmen un curs més és la gran concentració d'aquests estudiants als centres públics en detriment dels concertats i els privats.

En el conjunt de les Illes, el 84 per cent de matriculats estrangers va a col·legis de l'Estat; el 14 per cent als concertats i el 2 per cent, als privats. En el cas de les Balears, la presència d'aquest alumnat les escoles públiques supera de 2 punts la mitjana espanyola, que és del 82 per cent. Això s'entén perquè les classes socials mitjanes opten, encara avui dia, per dur els fills als centres concertats i privats.

Aquest comportament és fruit d'una tradició arrelada en determinats grups socials de molts de pobles i ciutats de l'Arxipèlag i afavorida, a Mallorca, per una important xarxa d'establiments concertats. Aquest panorama planteja necessitats que cal afrontar, segons un dels coautors de l'anuari, Luis Vidaña: "La diversitat dels alumnes als centres educatius de les Illes és possible: simplement, es tracta d'analitzar-ne les dificultats i de cercar les possibilitats de canviar la situació". Caldrà veure si la realitat pressupostària permet fer-ho factible.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per buy research chemicals, fa mes de 9 anys

I hope this was a very interesting post thanks for writing it!

Valoració:1menosmas
Per ja n'hi ha que basta, fa mes de 13 anys
Alexis, l'immigrant és el que no t'exigeix que li parlis la seva llengua?
Valoració:0menosmas
Per alexis, fa mes de 13 anys
Estrangers? A mi que m'expliquin la diferència entre un immigrant i un foraster. El 15% són immigrants rics i pobres de fora de l'Estat espanyol... quanta gent de fora del domini lingüístic viu a les Illes? Quanta gent castellano-parlant no s'adapta a la realitat insular?
Valoració:3menosmas
Per ferran, fa mes de 13 anys
El apasionament i els insults ja han sortir a relluir.Per organitzar una societat amb una brutal arribada de nouvinguts, es te de tindre abans resolta la funcio de serveis socials i publics. educacio, sanitat, vivenda. Etc que cal donar-lis. Com aqui no s´ha fet res i la alegria en que s´ha permes una inmigracio descontrolada, per un angelical "buenismo" i per altra per una explotacio sense escrupols, ara en temps de crisis de recursos, comencen a sortir tots els problemas. I mes que en sortiran
Valoració:6menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 13 anys
Anem per parts, es concepte de "estranger" a cultura o educació no ès es mateix per es concepte de "ciutadania". No se pot comparar "estudiant" amb "ciutadà".
També hi ha graus de "alienalitat" o estrangeria referent a sa cultura o educació.

Almanco aquesta estadística hauria de considerar els europeus o de sa comunitat europea com propis de sa cultura, ja que lo que se ensenya ès sa única civilització europea.
Se ha de considerar ets estudiants estrangers segons graus i subgraus de "alienalitat" a sa nostra cultura.


Valoració:-4menosmas
Per Tòfol, fa mes de 13 anys
Els catalans som antifeixistes sempre. El feixisme i la dreta mallorquina són la cinquena columna del espanyolisme.
Valoració:-5menosmas
Per Jerònia, fa mes de 13 anys
Aturem els peus als feixistes. El feixisme mallorquí és la cinquena columna de l'espanyolisme.
Valoració:-3menosmas
Per Arruix, fa mes de 13 anys
Fora feixistes de Mallorca. Alguns dels que escriuen, com en Mateu, eren de Falange.
Valoració:-2menosmas
Per Independentista, fa mes de 13 anys
Aquesta gentussa nacionalista filofeixista mai ens farà avançar cal a la llibertat. Tenen el cervell del tamany d'una pansa.
Valoració:-6menosmas
Per Stop feixisme, fa mes de 13 anys
El rebuig als nouvinguts és un camí suïcida. Els xenòfobs mallorquins són com els espanyols un obstacle per a la independència.
Valoració:-13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente