algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

L'Escola d'Idiomes perd el nivell D de català

El Marc europeu de llengües, al qual ja s'havia adaptat el centre de Palma, estableix unes equivalències noves que n'exclouen el màxim certificat

Els cursos de català de l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI) de Palma ja no donen accés al reconeixement del nivell D. La causa d'aquesta reforma és l'adaptació dels plans d'estudi al nou marc europeu comú de referència que impulsa la Unió Europea. A l'hora d'aplicar unes equivalències sobre competivitat lingüística que puguin ser compartides arreu de la Unió, l'Escola Oficial d'Idiomes també s'adapta a la normativa (veure el quadre adjunt). En general, els nous certificats abaixen a un curs inferior cada nivell de català.

Els alumnes que fins ara cursaven sis anys d'estudis de català rebien un reconeixement equivalent al nivell D, però ara tan sols correspondrà a un C. Segons Tonina Pujol, tècnica de la Direcció General de Política Lingüística, "s'ha d'entendre que l'Escola Oficial hi és perquè els alumnes aprenguin una llengua que no és la seva". Per tant, no tindria gaire sentit que un catalanoparlant estudiàs català a l'EOI. Per això, Política Lingüística també ha modificat les seves homologacions de títols.

Toni Picornell, cap del departament de català del centre, també es mostra d'acord amb la nova adaptació. Tot i així, reconeix que hi ha hagut sorpresa entre els alumnes que pensaven que assolirien el nivell D i els ho han denegat. De fet, l'EOI fa dos cursos que ja estan adaptats a Europa, mentre que Política Lingüística acaba de publicar les seves homologacions aquest setembre. Per això, alguns alumnes que han viscut el canvi de pla d'estudis enmig del seu procés se senten discriminats i així ho han fet saber a la direcció de l'EOI, a la qual han presentat diverses queixes.

Tanmateix, Política Lingüística remarca que l'Escola d'Idiomes no és l'entitat per a estudiants "que tinguin el català com a llengua materna". Toni Picornell, per part seva, avança que l'EOI estudia la manera d'oferir el nou nivell C1 (equivalent al D) en un futur pròxim.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.