algo de nubes
  • Màx: 16.96°
  • Mín: 11.11°
14°

Jutge i fiscals entren a la casa de Jaume Matas

112448
La revisió durà més de cinc hores, se'n varen endur documents i un televisor. | Joan Torres.

A les quatre del capvespre d'ahir es produí l'entrada i escorcoll de l'habitatge que Jaume Matas té al carrer de Sant Feliu, 8, conegut com can Sales Menor. El jutge instructor del cas Palma Arena, José Castro, entrà acompanyat dels advocats de l'expresident Rafel i Salvador Perera. També hi eren els fiscals Anticorrupció Pedro Horrach i Miguel Àngel Subirán, funcionaris del jutjats, guàrdies civils i agents de la Policia Nacional. En total, unes 20 persones. L'inspecció durà més de cinc hores.

En acabar la diligència, Rafel Perera explicà als mitjans que "era presumible que es fes" i que el seu client ja n'estava "al corrent". Digué que havia acudit a "un arquitecte per valorar els elements de decoració i un pèrit judicial que procedí a valorar els quadres i obres d'art". Afirmà que "els guàrdies civils han cercat per tots els racons una caixa forta, però no l'han trobada. Tampoc no hi havia joies.

S'ha mirat un joier on havia anells, bijuteria, però res que mereixés el nom de joia". També es revisaren totes les habitacions i "s'han examinat documents, alguns han quedat retinguts pel jutge, com una factura i una escriptura. No són rellevants", afirmà. També es confiscà un televisor perquè "volien conèixer-ne el model i no tenia número de registre"· Perera afirmà que el jutge li ha dit que en pocs dies el tornaria.

Enorme expectació

L'horabaixa, l'expectació al carrer de Sant Feliu era evident. Davant el palauet, prop d'una trentena de periodistes, entre càmeres, fotògrafs i redactors, esperaven l'esdeveniments. Durant l'escorcoll, Perera guaità un moment per la balconada i saludà els mitjans. El desplegament policial també despertà la curiositat de veïns i vianants. No havia passat mai tanta gent pel carrer de Sant Feliu un divendres horabaixa. Els curiosos preguntaven i, fins i tot, algun petit empresari hoteler es mostrava indignat per la inspecció policial. D'altres, n'eren partidaris.

En moments concrets, la lluminària dels flaixos s'encenia a l'entrada i sortida de policies amb carteres negres. Agents de la Benemèrita també sortiren de l'edifici amb una capsa de cartró que podia contenir documents. Durant l'espera, un vehicle Smart entrà a can Sales Menor sota l'expectació dels mitjans. Resultaren ser veïns de Matas amb el seu ca. A darrera hora, tres guàrdies civils es col·locaren davant la porta i dos cotxes aparcaren just davant. Passades les nou, Castro i els fiscals sortiren cada un pel seu costat. Perera s'acomiadà de manera efusiva del jutge. Després d'una temptativa de reculada, el misser s'ho pensà una estona i encarà els periodistes.

Bocabadats per la riquesa que hi ha dins el palau

"Escandalós". Aquest va ser el qualificatiu que emprà una persona que va assistir a l'escorcoll de l'immoble del matrimoni Matas a can Sales Menor per definir la qualitat dels béns que hi ha a l'interior. Segons l'arquitecte que hi assistí en qualitat de pèrit judicial, només la reforma de l'habitatge ja es podria xifrar al voltant dels dos milions d'euros. De fet, destaca l'ús de marbres de primera qualitat en bona part de la casa. Sembla com si no s'hagués reparat en les despeses. També sorprengueren les obres d'art, els mobles, les làmpades, la cuina, el nombre de televisors de pantalla plana i els armaris, amb roba de mol bona qualitat i nombroses bosses de senyora de marca. Els béns foren inventariats i alguns, com ara les obres d'art, fotografiats per poder conèixer-ne el valor.

Misteri trencat

Fins ara eren poques les persones que podien dir que havien entrat en la casa de la família Matas. La major part dels seus companys de partit asseguren que mai no hi han estat. De fet, el trasllat de la família del xalet adossat de Cas Català Nou al centre de Palma es registrà poques setmanes abans de les eleccions del maig del 2007, quan perdé el poder i decidí partir a Washington. La decisió d'escorcollar l'habitatge havia estat presa feia setmanes. El 20 d'octubre sonà l'alarma quan un veí de l'edifici decidí traslladar-ne els mobles. Es pensà que podria ser el de Matas, i la Fiscalia Anticorrupció i la Guàrdia Civil es mobilitzaren immediatament. Agents de la Guàrdia Civil es personaren a l'empresa de mudances, situada al polígon de Son Bugadelles, per verificar de qui eren els béns i també al port per evitar una possible sortida. En aquells moments ja s'havia decidit l'escorcoll a can Sales Menor i es temia que una filtració hagués advertit Matas. Tanmateix, es comprovà que no era així i que es tractava d'una falsa alarma. També hi havia la sospita que Matas hauria pogut buidar la casa. De fet, un veí assegurà que passat Nadal havia vist sortir caixes embalades de l'edifici.

Compres en metàl·lic

Les investigacions entorn al patrimoni de Matas s'iniciaren arran d'unes denúncies anònimes que advertien que Maite Areal, la dona de l'expresident, efectuava grans compres a comerços de Mallorca i de Madrid per decorar la casa. Generalment l'acompanyava una amiga i els béns es pagaven en metàl·lic. Segons la Fiscalia, s'haurien adquirit mobles o complements per valor d'uns 500.000 euros, més de 100.000 a l'empresa d'Obrador. En paral·lel, l'esposa de l'expresident hauria comprat joies d'un preu superior als 70.000 euros. Una altra línia d'investigació fa referència al mateix immoble, que va ser adquirit pel matrimoni el 2006 per 950.000 euros, tot i que segons els pèrits d'Hisenda el seu valor de mercat era en aquells moments d'uns 2,5 milions. El ritme de vida en aparença tan alt de la parella no quadra amb els ingressos reconeguts de quan Matas era el president i la seva dona assessorava algunes empreses turístiques, en total devers 10.000 euros mensuals.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Tomeu, fa mes de 14 anys
No se si serviria de gaire, però igual que en altres comunitats, s'hauria de fer una manifestació contra la corrupció. A veure si es donen compte de que ja esteim farts de tota aquesta colla de lladres que roben el present i futur dels nostres fills.
Valoració:-2menosmas
Per justisiero, fa mes de 14 anys
mirau fins i tot davall de les ratjoles, aquets dos tenen trastos per tot, jaume i maite...a jugar
Valoració:1menosmas
Per JaSe, fa mes de 14 anys
Haurien de demanar que llevassin sa placa de La Seu a la Capilla del Santíssim on figura tal qual... el Ilustrísim Molt Honorable Sr Matas !!!!!!!
Valoració:4menosmas
Per Catòlic, apostòlic i romà, fa mes de 14 anys
Estirar més el braç que la màniga: que cadascú faci el que li sembli. Però estirar les màniges dels atres, del poble, per posar-les a la mida del braç llarguíssim del que mai en té prou, de doblers, és un pecat mortal. Crec que les autoritsts eclesiàstiques o bé el bisbe hi haurien de dir alguna cosa. Semble que només es pronuncien quan hi ha per enmig
temes relatius al sexe. Què en diu l'Esglesia de la corrupció a les Balears? Res. Que la mà dreta no sàpiga el que fa l'esquerra, el lema.
Valoració:0menosmas
Per fogater, fa mes de 14 anys
"Rafel Perera explicà als mitjans que "era presumible que es fes" i que el seu client ja n'estava "al corrent". "

Si això és cert... no hi trobaran res que servesqui.
Valoració:3menosmas
Per Voltaire, fa mes de 14 anys
Viuen com a reis i els hi ho paguem naltros!!!!
Valoració:8menosmas
Per joan, fa mes de 14 anys
Entre los que estuvieron en la casa de Matas, se vio en las imàgnenes de televisión al arquitecto municipal de Pollensa, Rafael Balaguer. Quizás les convendría tomar las medidas en las numerosas irregularidades urbanísicas de su municipio, algunas de las cuales, son de concejales, seguramente de casi todos los partidos.
Valoració:2menosmas
Per c.a., fa mes de 14 anys
Molt bona "foraster" uns s'acusen als altres però tots acabaran al mateix lloc.
Valoració:1menosmas
Per c.a., fa mes de 14 anys
Lladres a la presó!
Valoració:2menosmas
Per mallorcanetasensebrutoreta, fa mes de 14 anys
Enhorabona a tots... AVUI ÉS UN BON DIA!!! Ara per creure en la jutícia tans sols falta veurel's a tots a la pressó.

Pobre Jaumet.... segur que está tremolant de por com un nin petit! Aiss Jaume a mi m'ho deia es meu padrí... Cada uno recoge lo que siembra!!!
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente