cielo claro
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.53°

13 anys i 6 mesos de presó per a De Santos

L'exregidor d'Urbanisme ha estat condemnat a set i a cinc anys de presó per dos delictes d'abusos sexuals contra dos menors en els quals es recull l'atenuant de drogoaddicció. També a una pena d'un any i mig com a autor d'un delicte contra la salut pública al qual s'afegeix l'atenuant d'embriaguesa. La sentència l'absol del delicte de corrupció d'al·lo

39212

Javier Rodrigo de Santos, exregidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma, ha esta condemnat a 13 anys i 6 mesos de presó com a autor de diversos delictes d'abusos sexuals contra menors i d'un delicte contra la salut pública. La sentència recull l'atenuant de drogoaddicció en els abusos sexuals. Quant al delicte contra la salut pública, hi considera l'atenuant d'embriaguesa.

Dotze anys per abusos
La sentència condemna De Santos a les penes de set i de cinc anys de presó per dos abusos sexuals. L'escrit del magistrat ponent, Juan Pedro Yllanes, afirma que "procedeix imposar pel delicte d'abusos sexuals, amb accés per via anal, contra un menor de catorze anys, la pena de presó de set anys, mentre que per la conducta abusiva consistent a practicar una fel·lació a un adolescent de setze anys, estimam ajustada la pena de cinc anys de presó". Pel que fa al delicte contra la salut pública, l'escrit assegura que "l'estupefaent -haixix- va ser comprat per De Santos i donat al menor perquè el consumís". La pena que se li imposa per aquest cas és d'un any i sis mesos de presó. Les penes privatives de llibertat duen implícita la inhabilitació absoluta durant la condemna.
Per l'altre delicte d'abusos sexuals i per una temptativa d'abusos del mateix tipus, se'l condemna a pagar una multa de vint mesos pel primer i de dotze pel segon, amb sis euros de quota diària. La xifra puja a 5.790 euros.

Corrupció de menors

Els magistrats de la Secció Segona de l'Audiència Provincial l'han absolt del delicte de corrupció de menors, perquè entenen que la falta havia prescrit. En la sentència, es prohibeix a Rodrigo de Santos aproximar-se a menys de cinc-cents metres a qualsevol dels membres de la família dels menors víctimes de l'abús. Tampoc no se li permetrà comunicar-s'hi per qualsevol mitjà durant un període de tres anys superior a la condemna imposada. A més, l'exregidor haurà de satisfir cinc sisenes parts de les costes processals del judici. Cal aclarir que el dictamen no és ferm i que el misser de la defensa, José Ignacio Herrero, té intenció de interposar-hi un recurs de cassació davant el Tribunal Superior. El termini és de cinc dies des que es notificà la condemna.

La Fiscalia demanava 24 anys

La sentència suposa una rebaixa de prop de 10 anys respecte del que sol·licitava el fiscal, Díaz Cappa. El Ministeri Fiscal volia una pena de 24 anys de presó per a De Santos. L'acusava de quatre delictes d'abús sexual, un altre de corrupció de menors i un altre contra la salut pública. El darrer dia del judici, Díaz introduí modificacions en l'escrit de conclusions i rebaixà tres mesos la petició de pena inicial. Hi eliminà un dels delictes contra la salut pública, retirà l'atenuant de drogoaddicció i hi afegí el d'embriaguesa en els delictes comesos el 2005. El fiscal, a més, demanà que es deduís testimoni i s'iniciàs una nova investigació en relació amb les declaracions d'un dels menors durant la vista. Aquest testimoni aportà nous fets davant el tribunal que podrien ser constitutius de delicte.

L'advocat de la defensa, José Ignacio Herrero, sol·licità, en canvi, una sentència absolutòria per a De Santos.
El judici es dugué a terme els dies 5, 6 i 7 d'octubre i tingué una gran repercussió mediàtica. Els menors declararen a porta tancada per preservar la seva intimitat. Els fets es remunten a 2005 i a 2007. En el primer cas, segons l'escrit d'acusació, De Santos contactà amb un menor de 16 anys que coneixia de l'església i contractà per a ell els serveis d'una treballadora del sexe per mirar-lo. També l'havia convidat diverses vegades a consumir grans quantitat de beguda i d'haixix. La resta d'actes va passar a casa de l'acusat, quan ja era regidor de Cort. Les víctimes tenien llavors 14, 16 i 18 anys. Es tracta de tres germans d'origen xilè amics dels seus fills. Els abusos es produïren per separat i en diferents moments. El 27 de juny de 2008, De Santos ingressà a la presó de manera preventiva per aquesta causa. En sortí en llibertat el 30 de març passat, després d'haver dipositat una fiança de 100.000 euros. Aquesta és la segona sentència comdemnatòria de Rodrigo de Santos. Per setembre va ser condemnat a dos anys de presó per malversació de doblers públics per valor de 50.000 euros.

I ara... el castell de jocs infantils al parc de la Riera

Rodrigo de Santos encara té comptes pendents amb la Justícia. L'exregidor està inculpat en un tercer procediment, relacionat amb presumptes irregularitats comeses en l'adquisició del castell de jocs infantils per al parc de la Riera. La causa es troba en fase d'instrucció. El Jutjat d'Instrucció número 7 de Palma investiga si De Santos, com a president de l'Empresa Municipal d'Obres i Projectes Urbans de Palma (EMOP), podria haver comès cap delicte en la compra de la jugueta inflable. L'exedil hi deixà un "forat" d'1,4 milions d'euros. La rèplica a escala del castell de Bellver costà 1,2 milions al tresor públic, a més de 200.000 euros més en concepte d'IVA.
El jutge Antoni Garcies ja interrogà De Santos per octubre de l'any passat. Llavors, l'exregidor declarà que, si hi hagués cap error en la tramitació administrativa del castell del parc de la Riera, ell n'assumiria en solitari la responsabilitat. En la causa també s'ha imputat Cristina Gual de Torrella, gerent de la companyia sueca Hags, que s'adjudicà la construcció de la zona de jocs.

Suborn, falsedat i frau

Tot i que Anticorrupció havia imputat incialment De Santos per un presumpte delicte de prevaricarió, no seria estrany que al final s'hi sumassin els càrrecs de suborn, faldedat i frau documental. Segons la querella de la Fiscalia, les obres s'haurien d'haver adjudicat mitjançant un concurs públic amb publicitat i a través de l'Ajuntament de Palma, cosa que no succeí. Les adjudicà l'EMOP sense concurs. A més, i segons la taxació efectuada, el preu valorat era de 750.000 euros. Cort pagà 1,4 milions d'euros per les tasques de construcció. Finalment, la querella també insistí en el fet que, abans de la compra, els serveis jurídics de l'EMOP ja advertiren de les possibles irregularitats de l'operació.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per amalia, fa mes de 14 anys
Le tendrian que dejar que se pudra en la carcle
Valoració:4menosmas
Per Lina Tornamira, fa mes de 14 anys
-De Santos:

Qui t´ha vist i qui et veu ara!. El dia que vam conèixer la teva condemna van passar als informatius de televisió imatges d´arxiu, de quan caminaves amb el cap ben alt, arrogant i per damunt del bé i del mal.Mirant la gent amb distància, amb cert menyspreu. Ai, de Santos!. Qui t´ha vist!. Aquestes imatges s´anaven alternant amb altres d´ara, en les quals te veim sortint dels jutjats. El cap una mica més abaix en comparació a quan eres en Javier Rodrigo de Santos, l´intocable. Però segueixes tenint una boira en l´ esguard que desconterta a qui et mira: això no ha canviat.
Valoració:3menosmas
Per Marco, fa mes de 14 anys
penitencia per EL SANTO , bones noticies
Valoració:3menosmas
Per bipes, fa mes de 14 anys
SANTOS no és Rasputín, és un sant varó atacat injustament per les hordes rotges i separatistes. M'han dit que els del PSOE pactaren amb la fiscalia aquest atac ferotge contra el PP a canvi de ontrapartides del ministeri de justícia. En Santos, en definitiva un dels millors cervells que ha tengut el PP, a la presó tendrà molt de temps per pensar. Segurament podrà escriure els discursos d'en Bauçà, aquest altre sant baró de les files de l'extremadreta.
Valoració:4menosmas
Per Mauricette Lamier du Poitiers, fa mes de 14 anys
C'est vrai! SANTOS = RASPUTIN !!!
Valoració:1menosmas
Per Cognon, fa mes de 14 anys
Cara de bon al·lot i cigala de dimoni, el Santitos!
Valoració:1menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 14 anys
Per ampliar informació consultar google: megapark, santos, cursach, .....

Valoració:1menosmas
Per Maquiavel, fa mes de 14 anys
Un fitxatge del tsar Jaume Matas: De los Santos, que ha resultat ser un doble del Rasputín, el qual era també mig monjo i monstre del sexe.
Valoració:3menosmas
Per Cabrons, fa mes de 14 anys
D'aquestes besties s'enrrevoltava l'amon Jaume Matas com sa mula Rodriguez que fins ara no l'han agafat ja que anave més viu i no parlava empleava post it.
Valoració:3menosmas
Per Cognon, fa mes de 14 anys
Demanarà voluntàriament la castració química, per tal de no reincidir?
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente