algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
20°

El PP vota a favor d'exhumar les fosses de la Guerra Civil

El Grup Popular dóna suport a una proposició del Bloc per aprofundir en la Llei de la memòria històrica, un text al qual s'oposaren els conservadors quan s'aprovà al Congrés el 2007

111852
Membres de l'Associació de la memòria històrica es manifestaren el febrer passat. | Jaume Lladó - Joan Lladó

El PP balear es pronuncià ahir de manera clara a favor que s'aprofundeixi en l'aplicació de l'anomenada Llei de la memòria històrica per tal de promoure la localització, identificació i exhumació de fosses comunes de víctimes de la Guerra Civil. Es dóna la circumstància que es tracta d'un projecte legislatiu al qual el PP estatal s'oposà quan s'aprovà en el Congrés dels Diputats l'any 2007. El grup parlamentari del PP balear, en boca del diputat Antoni Serra, argumentà que no pot estar en contra de proporcionar "pau personal" als familiars de víctimes de la Guerra Civil que volen localitzar i recuperar les seves restes. La proposició no de llei presentada en el ple d'ahir pel grup Bloc, formulada en aquest sentit, s'aprovà així per unanimitat de la Cambra.

En el text s'insta el Govern de l'Estat a introduir en l'esmentada Llei de la memòria històrica l'aprovació d'un pla de "localització i identificació de les persones desaparegudes violentament durant la Guerra Civil i la repressió política posterior". Aquest pla hauria d'incloure la pràctica d'exhumacions, a càrrec de les administracions, perquè els descendents de les víctimes puguin recuperar-ne les restes. Miquel Àngel Llauger, diputat del Bloc, defensà la proposició argumentant que, com han deixat palès les recents indicències processals en l'autorització d'exhumacions de fosses comunes -com ara les dictades sense èxit pel jutge Baltasar Garzón-, l'actual legislació és insuficient per donar "instruments legals eficaços" per fer realitat el desig dels familiars de les víctimes de trobar les seves restes i, a més, redueix el paper de l'Administració de l'Estat a oferir col·laboració, en lloc de fer-la responsable.

El PP acceptà la proposició amb la introducció d'una esmena perquè es fes extensiva "als damnificats de tots els bàndols existents" en la Guerra Civil. Llauger ho consentí, tot i recordar que "les fosses comunes que resten pendents de localitzar no són les del bàndol nacional, que durant el franquisme ja es recuperaren i les seves víctimes tingueren aleshores el reconeixement, mentre que les de la resta, les del bàndol republicà, no".
Amb tot, el diputat del Bloc reiterà la premissa que "totes les víctimes són iguals i han de tenir el mateix reconeixement", a pesar del fet que "només unes ho foren per defensar la legalitat".


500 desapareguts a Balears encara per localitzar

El diputat Miquel Àngel Llauger apuntà durant el debat d'ahir que a Balears hi ha prop de 500 víctimes de la repressió durant la Guerra Civil i el franquisme que encara es troben desaparegudes, d'un total de 40.000 en el conjunt de l'Estat. El representant del Bloc també es referí a les fosses comunes existents a Balears -principalment les de Palma, Manacor i Porreres- i indicà que els treballs haurien de començar mitjançant l'elaboració d'un cens de desapareguts i l'establiment de diferents protocols, ja que es tracta d'un "treball complex". La Conselleria d'Afers Socials, gestionada pel Bloc, ja ha afavorit la creació del Memorial Democràtic per impulsar iniciatives de l'Administració en aquest sentit.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Dalmau, fa mes de 14 anys
Guillem Bassa, ets un bon flipat. Has pres cap droga o que? el mocadoret palestí tel fots per on et càpiga. "Salut i anarquia" diu. I és que no només ets un fanàtic sino un bon flipat. Si els que van de comunistes la majoria són uns bons aburgesats, tú encara vas més enllà: ets pitjor que ells, la teva calanya em repugna. A mi personalment la "ideologia" me la rebufa. Comandi qui comandi els treballadors sempre haurem de treballar per poder viure. Però el problema és la gent com tu, que van d'anarkas per la vida i lo únic que fan és fàstic veure'ls tots bruts, perduts i mendrosos pels carrers. Si, em refereixo als okupes and company que no van de fer feina i demanen almoïnes pels carrers acompanyats des seus cans plens de puçes. Ben segur que si els militants rojos que moriren a la Guerra Civil poguessin alçar es cap, en veure amb quina mena de gentussa ha acabat el moviment roig i anarquista, tornarien de ple a la tumba. O sigui que, en aquests Països Catalans que jo vull, el sistema polític seria el més parescut a una democràcia directa on el poble tengués més veu que no pas ara, i que, mitjançant un referèndum, es pogués desfer de la gent de forca com tu.
Valoració:3menosmas
Per Guillem Bassa, fa mes de 14 anys
Escolta Dalmau.
Estàs molt enfadat. Que t'ha pasat, cou la veritat? Anem per punts. Jo no he dit enlloc, i et recomano que llegeixis bé el meu missatge, que defensi el comunisme o el socialisme i molt manco el feixisme, això son paraules i paranoies teves. Segon, tu no vols ni totalitarisme de dretes ni d'esquerres, però defenses els països catalans.....i jo et demano, quina mena de sistema polític vols per aquests països catalans, l'anarquia o l'independentisme d'esquerres?
Me fa gràcia que m'acusis de ser un rojo burgues i un ploramiques. Saps si no t'agrada el que fan els "rojos" idò no els hi facis cas, però no ens venguis a tocar els nasos amb els teus comentaris de Catalanista amb mocadoret palestí, plorant per que l'estat espanyol l'oprimeix. Quina pena de joventut oprimida¡¡¡¡. També m'acuses de ser company de viatge del feixisme....jejejejeje estàs tan emprenyat que no saps ni que dius. Com puc atacar-te per defensar la memòria dels assassinats del feixisme i en canvi tu m'acuses de ser company seu? Va home va, siguem seriosos. El que trob més trist és que a tu el sofriment humà te la rebufi. Diu molt poc de tu, com a esser humà es clar.
Apa tila i tranquilitat.
Salut i anarquia
G.B
Valoració:3menosmas
Per Dalmau, fa mes de 14 anys
Escolta Guillem Bassa
Qui no te p. idea del que diu ets tu, ploramiques. On veus tú que jo hagi defensat el franquisme? Perquè abans d'acusar algú d'alguna cosa primer s'han de tenir proves. Vosaltres els "rojos antifas" sempre plorant. Plorant i mentint, com ho has fet tu ara. Jo condeno a parts iguals un totalitarisme socialista i un totalitarisme feixista. No com tu i la teva calanya "roja burgesa", que defensa una ideologia com el comunisme que porta milions i milions de víctimes al seu darrera, que foren assassinades per haver-se atrevit a criticar una dictadura asquerosa. Ets un bossetes ignorant que no pot consentir que critiquin lo que a tu t'agrada. Per això ataques amb falsos arguments. Mira, ho tornaré a dir: Ni república, ni fraquisme ni democràcia espanyola. Ni esquerres ni dretes, ni Espanya ni França: Països Catalans lliures i democràtics i nets de fanàtics com tu i els teus i els vostres companys feixistes. Siau qui sou.
Valoració:2menosmas
Per Guillem Bassa, fa mes de 14 anys
Escolta Dalmau
Tu et dius nacionalista i defenses el "nacionalisme assassí Feixista de Franco i de la Falange" que exterminà, si exterminà fisicament als dirigents del nacionalisme cultural català? Quina mena de Països Catalans va deixar en Franco.
Escolta Dalmau i perdona, però no tens n idea del que dius.
Per dir segons que, millot calladet.
Salut
G.B
Valoració:-2menosmas
Per Guillem Bassa, fa mes de 14 anys
Per a Ni uns ni els altres.
Escolta. Compra un llibre de Massot i Montaner, el que sia, dedicat a la guerra civil i després ja ens diràs coses. Com pots dir que batles democraticament escollits, amb llarga tradició sindicalista i de lluita obrera per millorar les condicions de vida dels treballadors i treballadores, com pots dir que mestres i professors, catedràtics d'institut, enginyers, metges (com Emili Darder), treballadors, camperols o mestresses de casa, haguessin sigut capaços d'assassinar a sang freda tan sols responguent a les directrius d'un general que volia retornar Espanya a l'edat mitjana (paraules del propi General Mola) ?? Realment penses que totes les persones que foren assassinades, haguessin sigut capaços de matar, tan sols pel gust de matar, per veurer sofrir a una persona?
No en tens ni idea, Les teves paraules ofenen.
Salut
G.B
Valoració:-8menosmas
Per Ni uns ni els altres, fa mes de 14 anys
La qüestió és que ara està de moda això d'anar de republicà (molts sense mirar qui tenen a ca seva). Però la pregunta és, aquesta bona gent que va acabar a les fosses, si hagués guanyat la guerra civil, que hagués fet amb la gent del bàndol nacional? Pot ser el mateix?
Quan un juga pot guanyar o perdre, si es perd s'han d'assumir les conseqències per molt injustes que puguin ser. Ja que si s'haguera guanyat potser s'hagués fet el mateix que van fer els nacionals.
No hi ha banda bona, ni uns eren sants ni els altres dimonis. Qui ho va patir fou el poble i el poble encara ho paga, però no faceu herois gent que si hagués guanyat pot ser haguessin estat pitjors que els dolents d'ara.
Valoració:0menosmas
Per republicà, fa mes de 14 anys
L'Amo de son Magraner: Aquests que vomiten tanta merda per sa boca són els mateixos, quan no els descendents, d'aquells que "con camisa azul y pistola al cinto" trucaven de matinada...Ara ses camies estàn descolorades i ses pistoles plenes de rovell, per això no lis queda més remei que escampar la seva bilis pels forums com aquests.
Valoració:2menosmas
Per Dalmau, fa mes de 14 anys
A mi personalment les lluites de la Guerra Civil entre els bàndols republicà i nacionals me la rebufen. La República espanyola era això, espanyola. Defensava a mort la unitat d'espanya i era enemiga dels nacionalismes no espanyols com el català i el basc. Sincerament, per mi em repugna tant la bandera espanyola franquista, la d'avui i la republicana. La meva pàtria no serà lliure fins que no tengui un estat propi, i m'estim més viure dins una soll de porcs que conviure amb fanàtics rojos i fanàtics fatxes espanyols. Això no treu que estigui d'acord que s'exhumin les víctimes de la guerra. Però sense manipulacions: aquella guerra va deixar moltes victimes tant d'un bàndol com d'un altre. I si tots som sers humans s'han de recordar TOTES les víctimes independentment de la ideologia política. Ni dretes ni esquerres, ni Espanya ni França: Països Catalans.
Valoració:13menosmas
Per L'amo de Son Magraner, fa mes de 14 anys
Després de llegir alguns dels comentaris d'aquesta secció, estic avergonyit de ser mallorquí. Com hi pot haver gent que parli d'aquesta manera tant insultant, despreciant a les persones que varen morir, vícitmes d'una repressió. Foren tretes de casa seva a punta de pistola, varen deixar als seus familiars desenparats. Varen ser vilment assassinats, tirats dins fosses com animals. Varen ser humiliats, cremats, escuartarats i encara hi ha gent que vomita paraules despreciants, que fan mal, sense cap tipus de sentit. Demano els responsables de Diari de Baleras que per favor facin una tria dels missatges que han de sortit a la secció, per aquesta no es transformi en un foro de persones sense escrupols, persones que no tenen un dit de seny i el que és pitjor no tenen ni puta idea de la històriade la Guerra Civil a Mallorca. I perdonau aquesya darrera expressió, però pel que he pogut llegir, aquestes paraules no són gens ofensives si les comparo amb alguns dels comentaris vessats a la secció d'opinió. Endavant Memòria Històrica de Mallorca
Valoració:0menosmas
Per Josep Suarez, fa mes de 14 anys
AL ENCARRAGAT D'AQUESTA SECCIÓ, PER FAVOR, TREGUI L'OPINIÓ D'AQUEST "HAMSTER" QUE DEGRADA LA CONDICIÓ HUMANA
VOSTÉ HI TÉ PART DE CULPA AL PUBLICAR-LA
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente