cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.62°
14°

Un 20% de les dones en risc encara no es fa mamografies

La Conselleria de Salut recorda la importància que té realitzar un diagnòstic precoç a l'hora de tractar el càncer de mama, que mata 100 dones cada any a les Illes

111862
La font de les Tortugues també s'afegí a la jornada il·luminant els seus raigs en rosa. | Ferran Aguiló - Teresa Ayuga

Tot i la fatal rellevància del càncer de mama, encara són milers les dones que rebutgen fer-se'n la prova de diagnòstic precoç. De fet, dues de cada deu citades per la Sanitat no s'arriben a fer mai la mamografia. Els motius més esgrimits per rebutjar la prova mèdica són la preferència per anar a la sanitat privada, la idea d'evitar falsos positius i dificultats en l'àmbit familiar o laboral per destinar-hi el temps necessari. Uns arguments que no encaixen entre els professionals sanitaris. Així ho reconeix la Conselleria de Salut, tot i que, per altra banda també es felicita pel 80% de les dones que sí son responsables amb el seu organisme i se'n sotmeten a les proves.

Segons Vicenç Thomàs, que ahir prengué part en els actes del Dia internacional contra el càncer de mama, "que es dugui a terme modifica radicalment les possibilitats de sobreviure a la malaltia, ja que amb un diagnòstic precoç el tractament és més efectiu". És per això que el Govern té l'esmentat programa de detecció, al qual s'adrecen actualment les dones d'entre 50 i 68 anys. De les quasi 17.000 que s'han analitzat dins enguany, tan sols un 3 per cent en donaren positiu. Però no és un percentatge irrellevant, ja que es tradueix en unes 300 persones diagnosticades amb càncer cada any, a més d'un centenar de morts.

Per això, les crides a la sensibilització de les dones (tot i que extensiva a tota la societat) foren ahir el gran missatge de la jornada. Desenes de voluntàries de l'Associació contra el càncer (AECC) repartien llaços de color de rosa. I, alhora concienciaven, o almanco ho intentaven, de la necessitat de fer-se proves cada dos anys entre les transeünts de Ciutat.

Gràcies al diagnòstic

El benefici és evident: l'índex de supervivència és del 80% amb aquest càncer. Però la xifra s'eleva al 90% si es diagnostica prematurament. D'aquí la importància, igualment, de les Unitats funcionals de mama i resta de consultes específiques a centres de salut. Thomàs visità ahir la Unitat de mama de Son Dureta, on pogué intercanviar impressions amb el personal sanitari. A més de Son Dureta, l'hospital de Son Llàtzer també té Unitat funcional de mama i, de moment, la resta de centres hospitalaris disposa de consultes específiques de mama, tot i que la Conselleria preveu que s'arribin a tenir unitats completes el 2010.

Ciutat il·luminada

Els actes a favor de la lluita contra el càncer foren ben visibles, ahir, a Palma. Globus de color de rosa decoraven els grans carrers de ciutat, com Jaume III, el passeig del born i la plaça d'Espanya. L'edifici d'El Corte Inglés, al nucli antic, també va ser il·luminat de color rosa quan arribà la fosca. Una foscor que també va ser superada pels paraigües del mateix to que, per desenes, configuraren un llaç gegant al llarg del passeig del Born. La font de les Tortugues també s'afegí a la lluita amb uns raigs d'aigua tenyits en rosa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per maria, fa mes de 14 anys
Em fa molta gràcia aquesta notícia, perquè surt i surt en els diaris i a les notícies i dic jo... perquè no en fan de controls a la seguretat social fan mamografies a les dones de més de 60 anys però d'aquesta edat que tothom s'omple la boca no en fan, o sigui, "És molt important fer-se una mamografia, cercat la vida, paga tant si pots com si no, perquè si no moriràs!"
No ho entenc!
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente