muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
16°

El Consell haurà de pagar milions si elimina l'ART de la Ràpita Est

Els propietaris tenen drets que s'haurien de compensar. PSOE i UM pactaren fa una setmana deixar-hi fer un miler de places hoteleres de les 2.000 previstes entre turístiques i residencials, però el Bloc ho aturà

El Consell de Mallorca haurà d'afrontar indemnitzacions importants si elimina completament la urbanització que es permet fer a la Ràpita (Campos) a través d'una de les Àrees de Reconversió Territorial (ART) del Pla Territorial. Així ho han advertit informes jurídics encarregats per la institució en el procés de negociació que porten a terme els socis del Pacte per revisar la planificació urbanística insular.

Segons aquests informes, les indemnitzacions s'haurien de pagar perquè es produí una operació de compravenda dels terrenys de la Ràpita Est amb posterioritat a l'aprovació del Pla Territorial, que en preveu la urbanització. En el mateix sentit, ja hi ha una sentència que reconeix drets patrimonialitzats als promotors.

El Pla Territorial vigent actualment, aprovat a final de 2004 pel PP i UM, permet que a la Ràpita Est es construeixin aproximadament 1.100 places turístiques i 900 més de residencials. Amb tot, aquesta ART no es pot desenvolupar, com la resta del mateix estil, fins que el Consell no decideixi desbloquejar-la.

Dissabte de la setmana passada, el PSOE i UM arribaren a un acord perquè, en lloc de les 2.000 places previstes a la Ràpita, es permetessin les 1.100 de turístiques i cap de residencial. Però el Bloc s'oposà que això fos moneda de canvi pel projecte urbanístic de Son Baco i, al final, els tres socis acordaren abordar la negociació del Pla Territorial durant els dos propers mesos i aprovar de manera definitiva la revisió del Pla aquest desembre.

L'entesa entre el PSOE i UM també redimensionava l'altra ART que afecta Campos, la de la Vinyola. En aquesta urbanització, s'eliminarien les 800 places residencials previstes i, de les 1.500 d'hoteleres, en quedarien devers 600.

Així mateix, aquest pacte suposava eliminar completament la urbanització dels Crevers, a Marratxí, on es preveien 3.500 places residencials, i les tres actuacions projectades a la Platja de Palma, que haurien possibilitat aproximadament més de 5.000 places entre turístiques i residencials.

Finalment, l'ART de l'Ullal (Pollença) quedaria pendent d'una negociació amb el Govern, que hauria d'indemnitzar els propietaris per un error en la protecció de cala Carbó. Si no assumís la indemnització, el Consell hauria de permetre que es fes alguna de les 700 places residencials previstes a l'Ullal. La urbanització de Bonaire (Alcúdia), amb gairebé 800 places hoteleres, es mantindria perquè cap partit no la qüestiona.

Devers 2.500 places

En total, si l'acord que s'assoleix per desembre va en una direcció similar a les negociacions mantingudes fins ara, es permetrien unes 2.500 places de les prop de 14.000 que es podrien fer ara amb el Pla Territorial vigent. Totes, o gairebé, serien de caràcter turístic i cap, o gairebé cap, de tipus residencial. Però perquè això passi cladrà que hi hagi per desembre un acord polític entre el PSOE, UM i el Bloc en la reforma del Pla Territorial.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tiringa, fa mes de 14 anys
Sí, sí, que ens diguin els noms dels promotors. Ja n'hi ha prou de gent amagada darrere la pedra que talla i cus l'urbanisme i l'especul.lació a Mallorca. Pos messions que d'entre aquests noms en sortirà algun de valencià, ... i amb connexions amb els implicats amb el cas "Gurtel". ... Algun soci de n'Uribarri?
Valoració:-1menosmas
Per Terror de cor, fa mes de 14 anys
Hi si finalment la justicia diu que aquestes ART són il·legals? També hauran d'imdemnitzar als promotors amb els nostres doblers? Crec recordar que les dues ART de Sa Ràpita estan afectades per les investigacions judicials. Mentre hi hagi investigació en marxa no haurien de poder desenvolupar cap de les ART afectades.
Valoració:3menosmas
Per Angela Maria, fa mes de 14 anys
Sabeu els noms i cognoms d'aquests "promotors" que harien de ser indemnitzats ?
Si PP i UM fan mangarrufes, que paguin ells, en espècies, en efectiu o amb la presó. Ja està bé de fer oi.
Valoració:4menosmas
Per lluis, fa mes de 14 anys
Si que pagui UM
Valoració:3menosmas
Per Pau, fa mes de 14 anys
"El Consell haurà de pagar milions si elimina l'ART de la Ràpita Est" ?
Idò no, que paguin els que varen permetre aquesta especulació. I si no els hi basten els doblers, tancats amb pany i clau.
Ja n'hi ha prou d'impunitat amb els que malbaraten els recursos públics.
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente